Cum să lipiți o placă de tavan dintr-un material plastic spumant

Cum să lipiți o placă de tavan dintr-un material plastic spumant

Pentru finisarea tavanului se utilizează o mulțime de materiale: de la panouri din lemn la tencuieli decorative. O soluție excelentă pentru tavan poate fi placa din spumă. Un astfel de material este ușor și ieftin. Printre altele, plăcile tavanului pot fi lipite, fără a avea abilități specifice. Adesea, acest material este ales pentru camerele cu diagonale în finisaj: acesta poate fi poziționat direct și diagonal față de pereți.

Adezivul de înaltă calitate pentru plăcile tavan din plastic spumos va realiza o acoperire durabilă. Se recomandă obținerea unei compoziții groase și transparente pentru lucru. Atunci când se utilizează un astfel de material, plăcile sunt ușor lipite de tavan.

Caracteristicile și caracteristicile materialului

Plăcile de spumă sunt disponibile în diferite soluții de colorare și design. Pe un material este ușor să faceți ștanțare, printuri și alte ornamente decorative. Datorită acestei varietăți, placa de tavan este utilizată pentru decorarea interioară atât în ​​stilul modern, cât și în stilul clasic.

În plus față de culoare și model, materialul diferă în formă. În piață se găsesc plăci cu următoarele forme:

 • pătrat;
 • dreptunghiular;
 • romboidal;
 • poligonală.

Cel mai adesea în camerele de zi sunt folosite panouri pătrate. Plăcile sunt produse cu o suprafață brută, mată și lucioasă. În plus față de panouri model și monocrom, plăci foarte populare, imita orice suprafață, cum ar fi lemn sau piatră.

Fiți atenți! Din cauza structurii poroase, materialele din spumă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate la finisarea băilor. Această finisare este optimă pentru locuințe.

Prin calea de producție, țigla este împărțită în:

 • Injecție (grosime 9-15 mm). Panourile sunt produse de tehnologie de flux redus. Materiile prime sunt turnate în forme și presate în prese speciale.
 • Presat (grosime 5-7 mm). Pentru un astfel de material se utilizează granule care sunt presate în presiuni puternice în cusături.
 • Extrudată. Astfel de panouri sunt realizate din bandă extrudată, care este acoperită cu un film sau un pigment. Dimensiunea standard a panourilor extrudate pătrate este de 50 × 50 cm, dimensiunile plăcii dreptunghiulare sunt de 100 × 16,5 cm.

Îngrijirea căptușelii din plastic spumat lipit este foarte simplă - doar o dată la fiecare 4-8 săptămâni curățați umed cu o soluție de săpun și un burete. Cu toate acestea, o astfel de curățare este adecvată numai pentru panouri laminate, panourile din spumă mată din pelete trebuie șterse cu o cârpă obișnuită uscată sau cu vacuum.

Important! Pentru a curăța orice placă de spumă, nu puteți folosi substanțe chimice de uz casnic și soluții care conțin benzină și solvenți chimici. Astfel de compuși pot deteriora materialul.

Productie de panouri spongioase

Multe companii își urmează propriile tehnologii de producere a plăcilor. Cu toate acestea, toate metodele de fabricare a plăcilor pot fi împărțite în două tipuri:

 • ștanțare;
 • extrudare.

Prima tehnologie constă în modelarea panourilor folosind matrice speciale (ștampile). Ca bază, se folosește o bucată de spumă.

Atunci când ștanțarea plăcilor se obține cu o suprafață granulară pronunțată. Datorită acestei calități, panourile sunt cel mai adesea produse în alb. Pentru a face astfel de materiale de culoare, utilizați vopsele de film sau tehnologie de laminare. Acest tratament conferă țiglei o durată de viață mai îndelungată și un aspect interesant.

Când tehnologia extrudată este folosită și în spumă, dar înainte de turnare se topește. Forma panourilor este împărțită prin tratarea prin vid și temperatură. Acoperirea produsă de această tehnologie are o suprafață mai fină. Placa de tavan extrudată este mai rezistentă la umezeală și la alte solicitări.

Spre deosebire de panourile ștanțate, plăcile produse cu ajutorul tehnologiei extrudate sunt vopsite în timpul fazei de topire a spumei. Acest lucru vă permite să obțineți orice nuanță de panouri.

Atunci când cumpărăm plăci de spumă, merită să ne gândim că stratul extrudat are o suprafață strălucitoare, netedă. Poate fi folosit chiar și în băi, și cel mai important - este ușor de spălat. Cu toate acestea, suprafața lucioasă nu poate fi vopsită.

Fiți atenți! Dacă doriți să obțineți o suprafață uniformă, utilizați o piesă ștampilată. Atunci când plafonul este lipit cu panouri extrudate, îmbinările sunt foarte vizibile, deoarece fiecare panou este rotunjit la margini.

Avantajele materialelor ștanțate includ un grad mare de izolare fonică și termică. De asemenea, un astfel de material are, de obicei, părți mai uniforme. Cu toate acestea, apariția unor astfel de produse este mai puțin elegantă.

Pro și contra de plăci spumă

Avantajele finisării spumelor de polistiren includ:

 • Posibilitatea lipirii oricărei suprafețe. Penoplastul este foarte ușor, astfel încât acesta poate fi păstrat cu ușurință atât pe panourile de beton, cât și pe cele din lemn.
 • Rezistenta la temperaturi ridicate. Radiatoarele din zonele de locuit nu se încălzesc la peste 80˚C. Plăcile sunt capabile să reziste la astfel de temperaturi, astfel încât să poată fi lipite în apropierea bateriilor.
 • Durată de viață ridicată. Cu grijă și absența incendiilor, plăcile pot servi timp de decenii.
 • Proprietăți de izolare termică și fonică. Penoplastul absoarbe perfect zgomotul și vibrațiile, deci este adesea folosit pentru camerele de izolare fonică.
 • Greutate redusă. Pentru a fixa spuma pe tavan, există suficient adeziv de calitate. Compoziția va rezista la greutatea produsului timp de mai mulți ani. Dar chiar și căderea din plăci poate fi ușor lipită înapoi.
 • Tăiere ușoară. Spuma este foarte flexibilă și moale, ceea ce facilitează tăierea și montarea.
 • Cost redus. Placi de spumă - unul dintre cele mai ieftine materiale de finisare pentru tavan. În plus, materialul poate fi lipit singur, ceea ce va economisi fonduri suplimentare.

În ciuda tuturor avantajelor panourilor de spumă, există dezavantaje. Panourile ieftine sunt adesea fabricate în încălcarea tehnologiei sau cu utilizarea de materii prime ieftine, ceea ce duce la performanțe scăzute. Asemenea gresie devin galbene atunci când sunt expuse la lumina ultravioletă și se împrăștie din umiditate.

Sfat! Dacă ați folosit o plăcuță ieftină atunci când terminați și a dispărut - nu vă grăbiți să schimbați capacul. Puteți reîmprospăta aspectul plafonului acoperind panoul cu vopsea pe bază de apă.

Finisajul din spumă din plastic este rezistent la vapori. Datorită acestui efect, umiditatea este reținută într-o încăpere cu ventilație slabă. În cazul în care nu numai tavanul, dar și pereții sunt finisați cu materiale dense, sensibile la paroner, crește riscul de creștere a fungilor în cameră.

Stoarfa nu este aproape arsă, dar se topește perfect. De aceea nu se recomandă lipirea panourilor lângă lămpile deschise de mare putere. Distanța dintre corpurile de iluminat și ornament trebuie să fie de 20-30 cm.

Fiți atenți! Styrofoam are o structură moale, deci atunci când instalați și aveți grijă de el, ar trebui să fiți atenți. La transportul plăcilor, asigurați-vă că ambalajele nu sunt îndoite sau strânse.

Calculul numărului de plăci

Mulți masteranzi nu știu cum să lipsească o placă de tavan din spumă. Principalul lucru este să calculați corect cantitatea de material necesar.

Pentru a face acest lucru, trebuie să măsurați suprafața care urmează să fie lipită. Materialele trebuie să cumpere cu o marjă. Calculul numărului de plăci ar trebui să se facă în conformitate cu următoarele instrucțiuni:

 • Calculul suprafeței. Pentru o cameră cu fețe de tavan de 3 și 4 metri, suprafața suprafeței de lipit este de 12 m2 (3 × 4 = 12).
 • Calculul numărului necesar de plăci pentru finisare de 1 m2. Când lipiți cu o placă standard (50 × 50 cm), aveți nevoie de 4 bucăți.
 • Calculul numărului de plăci pentru întreaga cameră. Suprafața camerei trebuie înmulțită cu numărul de plăci care acoperă 1 m2 premise. Total pentru finisarea spațiilor cu o suprafață de 12 m2 va necesita 48 de piese. Pentru stoc este de adăugat încă 2-3 plăci, deoarece încăperile au nereguli.

Rețineți că atunci când achiziționați un material fără stoc, este posibil să trebuiască să îl cumpărați din nou. Cu toate acestea, plăcile nu pot fi în magazin și va trebui să cumpărați un finisaj de culoare diferită sau să așteptați o nouă livrare.

Selectarea lipiciului

Pentru a termina a fost ținut pe tavan de mai mulți ani, trebuie să alegeți adezivul potrivit. În mod tradițional, unghiile lichide sunt folosite pentru instalarea plăcilor de tavan. În rândul cumpărătorilor autohtoni, lipiciul "Moment" este popular.

Profesioniștii nu recomandă utilizarea pentru lipirea tavanului cu plăci compozițiile producției Chinei, de exemplu, lipici "Dragon". Compoziția are o consistență lichidă și are o aderență slabă la suprafața de lucru. Când lucrați cu un astfel de adeziv, țigle va trebui să fie presat pe tavan pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât adezivul să adere la suprafața tavanului.

Pentru instalarea a 24 panouri este necesară o formulare de 700-800 ml. Pentru lucru va fi de ajuns două tuburi standard pentru un pistol de lipire cu un volum de 450 ml.

Fiți atenți! Lipirea într-un container cu un volum mai mic va costa mai mult.

Înainte de a încorpora un tavan neuniform, acesta trebuie acoperit cu chiturile de finisare. Putty pus pe tavan cu un strat uniform de 5-7 mm.

Dacă doriți să economisiți - adezivul pentru plăci de spumă poate fi făcut de unul singur. Acest lucru va necesita chit uscat, PVA si apa. Pentru 1 kg de chit folosiți 200 de grame de adeziv.

După alegerea și cumpărarea materialului, puteți începe munca. Orice finisare începe cu curățarea suprafeței. Tavanul ar trebui să fie cât mai plat și mai curat posibil dacă este prezentă var pe acesta - este îndepărtat și suprafața de lucru este curățată de praf.

 • Placi pe tavan de spumă + fotografie

 • Cum să tăiați o placă de tavan în colțuri

 • Cum să lipiți plinta de plafon

 • Strângeți cornișorul și salvați-l pe designer

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map