Bagaimana untuk memilih pam tenggelam untuk telaga

Bagaimana untuk memilih pam tenggelam untuk telaga

Untuk akses tetap ke air dari telaga, deposit khusus digunakan. Mereka membolehkan anda meningkatkan jumlah air yang diperlukan pada bila-bila masa, sementara kuasa dan ekonomi mereka menjadikan proses ini paling berkesan. Di antara deposit sedemikian, jenis tenggelam, bekerja di kedalaman, sangat dibezakan.

Jenis pam tenggelam

Ciri khas pam tenggelam dari pam konvensional ialah mereka beroperasi di dalam sumur itu sendiri. Mereka menyelam ke dalam air dan pam dari kedalaman yang besar.

Menarik! Reka bentuk pam tenggelam untuk telaga dan telaga hampir sama, tetapi pam telaga boleh berfungsi walaupun dengan rendaman separa kerana pelabuhan pengambilan rendah.

Varieti peranti ini berbeza dalam ciri reka bentuk. Perhatikan jenis tenggelam yang berikut:

 • Bergetar. Pelbagai ini membolehkan anda menyampaikan air bersih tanpa kekotoran. Bekerja dengan prinsip mengepam dan menolak air, mempunyai reka bentuk yang mudah, penyelenggaraan mudah dan harga yang berpatutan.
 • Sentrifugal. Pam ini mempunyai kuasa tinggi dan beroperasi pada prinsip putaran pendesak. Mempunyai reka bentuk yang rumit dan memerlukan penyelenggaraan teratur, tetapi ia berfungsi lebih lama dan lebih senyap daripada pilihan lain.
 • Saliran. Jenis ini digunakan bukan untuk kerja tetap, tetapi untuk membersihkan telaga dari air kotor. Mempunyai kuasa tinggi, tetapi tidak sesuai untuk mengepam air minuman.

Juga perhatikan jenis vorteks, tetapi jarang digunakan. Pam vorteks mempunyai kuasa yang rendah, jadi ia tidak digunakan untuk telaga dalam.

Antaranya, spesies getaran dan emparan yang paling popular. Mereka tidak terlalu mahal, mereka dapat membawa sejumlah besar air, dan kehidupan perkhidmatan mereka cukup lama.

Penting! Saiz pam telaga lebih besar daripada pam telaga. Ini mengurangkan ketinggian maksimum air. Walau bagaimanapun, mereka dapat mengatasi kedalaman sehingga 30 m.

Bagaimana memilih pam

Apabila memilih pam, anda perlu berpandukan data pada telaga anda. Ini akan membolehkan model ini dipilih dengan nilai optimum kuasa, harga dan pembersihan. Oleh itu, apabila memilih, tiga perkara harus dipertimbangkan:

 • Kedalaman di mana air terletak
 • Jarak ke cerminnya
 • Tahap kesuciannya
 • Penghantaran

Item pertama membolehkan anda menentukan kedalaman di mana air terletak. Berdasarkan ini, parameter "Kedalaman perendaman" dan kaedah pemasangan peranti dipilih. Item kedua ialah jarak ke cermin, berdasarkan jenis pam yang dipilih. Perbezaan antara dua mata pertama adalah minima, tetapi jika kedalaman air dapat mengalami kesilapan, maka jarak ke cermin lebih baik diukur dengan tepat.

Tahap kesucian membolehkan anda memilih model berdasarkan parameter "Kualiti Air". Ini adalah faktor penting, kerana setiap peranti mempunyai peratusan yang dibenarkan dari pencemarannya. Jika kadar kotoran melebihi ambang ini, hayat pam dikurangkan dengan ketara.

Titik terakhir adalah penggunaan air. Pada dasarnya adalah perlu untuk memilih kuasa maksimum peranti. Jika bagi rumah parameter ini agak kecil, maka untuk penyiraman tapak itu perlu mengambil model yang cukup kuat. Indeks purata pam adalah 4.2 meter padu air per jam. Tetapi untuk laman web dengan taman dapur, perlu mengambil penunjuk di atas.

Petua! Jika kedalaman telaga terlalu besar untuk model konvensional, maka ia patut melihat pam dalam. Mereka membolehkan anda untuk mendapatkan air dari kedalaman yang besar. Selalunya mereka digunakan untuk telaga, tetapi ada juga model yang baik.

Apabila memilih adalah bermanfaat untuk belajar beberapa faktor lagi. Antaranya:

 • Jarak dari telaga ke tangki (atau titik akhir penggunaan)
 • Ketersediaan penapis di dalam rumah
 • Kuasa pam

Kuasa pam ditentukan dalam kilowatt dan membolehkan untuk menentukan jumlah air yang dipam dan julat maksimum yang boleh disampaikannya. Anda tidak boleh mengambil pilihan yang paling berpatutan, kerana tekanan yang berlebihan dalam paip air dan pam itu sendiri berbahaya kepada sistem. Ini juga menjejaskan tempoh kerja.

Jenama dan model yang paling popular

Walaupun pasaran model tenggelam penuh dengan pelbagai jenama dan model, kebanyakannya tidak mahal, dan kecekapan mereka adalah rendah. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi tumpuan bukan sahaja kepada ciri-ciri, tetapi juga pada pengeluar peranti. Sekarang mereka menandakan beberapa jenama paling popular di mana peralatan berkualiti tinggi dihasilkan:

Grundfos.

Pengilang ini dikenali dengan produk berkualiti dan pelbagai besar. Khususnya untuk telaga, mereka telah memperuntukkan satu siri SPO, sesuai untuk bekalan air domestik. Model boleh digunakan untuk air teknikal dan minuman. Reka bentuk peranti agak berkualiti dan diperbuat daripada keluli tahan karat.

Mereka sesuai untuk rumah persendirian, mengambil air dari telaga. Walau bagaimanapun, harga mereka cukup tinggi.

Bayi

Satu siri model "Kid" dihasilkan dalam tiga versi dan direka untuk mengangkat air dari telaga dan telaga. Pam murah dan praktikal ini direka untuk penggunaan isi rumah. Mereka tidak boleh diambil untuk kerja tetap atau jangka panjang, yang terutama berlaku untuk sistem pengairan. Kosnya sangat rendah, yang membuat pilihan sedemikian sangat popular.

Aquarius

Jenama ini dianggap terbaik dalam nisbah harga dan kualiti. Kosnya agak sederhana, dan kecekapan kerja adalah tinggi. Model yang disediakan direka untuk bekalan air minum, dan hayat perkhidmatan mereka mencapai 10 tahun. Ini adalah pilihan yang mudah dan ekonomik untuk rumah persendirian.

Defort

Model "Beaufort" agak murah dan berbeza dalam pelbagai jenis. Mereka boleh digunakan bukan sahaja untuk air bersih, bebas mengepam cecair dengan peratusan tinggi kekotoran. Walau bagaimanapun, hayat kerja model sedemikian rendah dalam keadaan operasi yang teruk.

Dzheleks Vodomet

Barisan pam emparan tenggelam ini digunakan untuk rumah persendirian dengan penggunaan air yang tinggi. Mereka dapat mengambil cecair dari pelbagai sumber untuk jangka masa yang panjang tanpa gangguan, yang membolehkan air, mengisi tangki, mencuci mesin dan lain-lain tugas yang serupa. Kosnya agak rendah, dan setanding dengan jenama Aquarius.

Antara pilihan yang boleh dipercayai, ini adalah yang paling optimum untuk pembelian, kerana mereka menggabungkan kecekapan kerja yang tinggi, kos dan ketahanan. Walau bagaimanapun, terdapat jenama lain yang kurang popular. Untuk mencari mereka adalah disyorkan pada ulasan, selepas semua di pam buruk masalah timbul praktikal selepas pemasangan.

Petua! Sesetengah model tidak direka untuk bekerja dengan air kotor. Jika anda tidak pasti kualitinya, maka adalah berfaedah untuk mengambil pilihan sejagat, dan meletakkan penapis dalam sistem bekalan air.

Bagaimana memasang pam di dalam telaga

Pemasangan model tenggelam tidak lebih sukar daripada yang lain. Ini adalah proses yang agak mudah, dengan mana anda dapat mengatasi pengalaman dan kemahiran minimum. Oleh itu, anda boleh lakukan tanpa tuan.

Penting! Pemasangan boleh menjadi mudah, tetapi jika sistem bekalan air tidak dikonfigurasi untuk tugas ini, maka ia layak untuk beralih kepada profesional.

Pemasangannya terdiri daripada beberapa peringkat:

 1. Persediaan. Ia adalah perlu untuk membuat lubang di tudung telaga. Ia perlu untuk menyokong pam. Ke lokasi salur yang dicadangkan, paip atau selang disalurkan, mengikut mana air akan dipam pada masa akan datang.
 2. Keturunan. Selepas fasa persediaan, perlu menurunkan pam ke bahagian bawah sumur ke titik sambungan masa depan. Turun dilakukan melalui kabel (anticorrosive metal atau kapron), melalui lubang sebelumnya yang dibuat di tudung.
  ThePenting! Pam tidak boleh masuk lebih jauh dari 30 cm ke dasar telaga. Jika tidak, sistem akan mendapat kotoran dan pasir.
 3. Penekanan. Pam itu tetap dan disambungkan ke sistem. Kabel mesti diamankan di atas dengan mengikatnya ke mana-mana unsur stabil. Untuk tujuan ini disarankan untuk mengimpal cangkuk pada tudung telaga.

Selepas itu, pam boleh dimasukkan ke dalam operasi. Jika air di dalam telaga kotor atau bahagian bawah pasir, maka ia layak membeli paip dengan penapis terapung. Sistem sedemikian akan membolehkan anda mengambil air di bawah kelebihan, yang akan memperpanjang umur operasi dan mengurangkan kos penapis.

Pam tenggelam untuk telaga adalah pilihan terbaik untuk sistem bekalan air swasta. Ia terletak di bahagian paling bawah dan menyediakan pengangkatan air biasa. Dalam hal ini, ia jauh lebih baik daripada pilihan permukaan, kerana ia memerlukan sedikit penjagaan dan tidak mengambil ruang tambahan.

Dan bagi pemahaman yang lebih baik mengenai pemasangan pam tenggelam, disarankan agar anda melihat video ini. Ia menerangkan pam getar Patriot, gambaran dan pemasangannya.

 • Bagaimana untuk membuat tempat tidur buaian untuk dacha dengan bingkai dengan tangan anda sendiri

 • Bagaimana untuk melampirkan beranda ke rumah percutian dengan tangan anda sendiri

 • Cara membuat barbeku sendiri: lukisan, langkah demi langkah arahan

 • Veranda di kampung dengan barbeku, melekat pada rumah

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

42 − = 34

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map