Cat Alkyd untuk kerja luaran dan dalaman, logam dan kayu

Cat Alkyd untuk kerja luaran dan dalaman, logam dan kayu

Di pasaran moden terdapat sejumlah besar cat alkyd. Mereka menentang latar belakang semua yang lain kerana kemungkinan permohonan untuk pelbagai permukaan, serta kerintangan yang tinggi untuk memakai dan mencemarkan. Sarjana menggunakan cat alkyd untuk kerja-kerja dalaman dan luaran, kerana ia mempunyai keramahan alam sekitar yang sangat baik. Tambah pada semua ini, bahawa cat alkyd adalah kedua-dua matte dan berkilat, pelbagai penggunaan mereka menjadi tidak terhad.

Ciri utama cat alkyd

Semua enamel berdasarkan alkyd boleh membanggakan ketahanan yang tiada tandingannya. Salutan sedemikian boleh kering dengan cepat, ciri ini membolehkan mereka digunakan untuk kerja-kerja penamat dalaman. Mereka tidak mempunyai tempat duduk, menguning dan retak, seperti biasa untuk spesies lain.

Cat alkyd juga sangat baik untuk kerja luaran, contohnya, apabila melukis pagar, kerana ketahanan tinggi untuk semua jenis pemendakan.

Penting! Lukisan alkyd sangat berkesan melindungi terhadap kakisan semua jenis struktur logam, dan juga tidak takut masuk masuk air atau, misalnya, mengelap dengan kain basah dari kotoran. Ada yang menggunakannya untuk bilik mandi.

Cat Alkyd. Pengkelasan

Seperti semua cat lain, alkyd, juga mempunyai klasifikasi mereka sendiri, yang menjadikannya produk yang paling berkesan. Setiap jenis cat mempunyai kod uniknya sendiri. Sebagai contoh, PF-133 - produk ini digunakan untuk melukis produk logam, di mana artikel PF bermaksud pentaphthales (bahan yang berasaskan cat), angka pertama, di belakang artikel, menunjukkan syarat cat yang dimaksudkan. Dalam kes ini, produk ini sesuai untuk kerja jalanan. Dua digit lagi adalah nombor siri.

Jika anda pergi lebih jauh, anda boleh menguraikan semua tanda-tanda yang mungkin terdapat pada label cat alkyd:

 • 0 - kelas ini hanya sesuai untuk permukaan tanah;
 • 2 - produk untuk kerja kemasan dalaman;
 • 3 - cat sementara yang bertujuan untuk menutup sebarang objek atau tanda;
 • 4 - ia cat yang tidak takut bersentuhan dengan air;
 • 5 - produk khusus. Ia digunakan untuk objek yang memerlukan menakutkan tikus;
 • 6 - produk minyak dan petrol;
 • 7 - produk yang tahan terhadap pelbagai reagen kimia;
 • 8 - Cat tahan haba;
 • 9 - enamel penebat elektrik.

Dengan klasifikasi cat alkyd, kami disusun. Sekarang kita beralih kepada spesies yang menikmati populariti yang paling besar di antara kerja-kerja kemasan di negara ini dan di apartmen.

Cat GF-230

GF bermaksud glyptal. Bahan-bahan ini digunakan secara eksklusif untuk menyelesaikan kerja di dalam tempat tinggal. Enamel ini tidak dimaksudkan untuk rawatan lantai, kerana dia secara fizikal tidak dapat menahan beban. Sebelum menggunakannya, cairkan GF-230 dengan alkohol putih. Bagi warna, mereka hanya banyak. Ia boleh digunakan dalam pelbagai cara, dari berus ke penyembur. Masa pengeringan adalah kira-kira 24 jam.

PF-133

Bahan varnishing jenis ini digunakan untuk melukis permukaan logam. Proses pemendapan jenis ini terdiri daripada dua lapisan berturut-turut untuk objek tersebut. Ciri-ciri khas adalah kelajuan pengeringan yang tinggi dan ketahanan (sekitar 5 - 6 tahun).

Enamel PF-115

Cemerlang untuk kerja luaran, jika anda perlu cat permukaan logam atau kayu. Seperti garis sebelumnya PF-133, ini juga perlu disemburkan dalam dua lapisan, dan tempoh pengeringan berbeza dari 12 hingga 24 jam. Kelas ini menonjol kerana kilau yang menyenangkan, yang memberikan permukaan tepu warna istimewa.

Cat PF-223

Profesional jenama ini dalam sektor pembinaan digunakan untuk penstabilan dalaman struktur kayu dan logam. Enamel ini digunakan untuk melukis bateri pemanasan. Palet warna 17 warna yang berbeza, tidak meninggalkan anda acuh tak acuh kepadanya. Rampasan yang sangat baik dengan cat yang telah digunakan dan tidak takut dengan suhu tinggi.

Penting! Sebelum digunakan, gred PF-223, perlu dicairkan dengan petrol. Masa pengeringan adalah lebih kurang 25 jam. Mempunyai bau tertentu.

PF-253

Produk pentafalat untuk kerja-kerja penamat di dalam premis di bawah nombor 53 digunakan untuk menaiki, lantai pra-primed. Sapukannya dalam dua lapisan, supaya tidak mendapatkan kawasan "kosong". Dilute juga harus menjadi petrol. Ia kering kira-kira 2-4 jam di dalam bilik dengan suhu yang sederhana. Selepas pemejalan, ia memberikan naungan berkilat yang mengagumkan.

Enamel PF-126

Spesies ini digunakan secara eksklusif bersama dengan pengisi NF-1, kerana kelajuan pengeringan tanpa ia kira-kira 72 jam. Sapukan cat dan varnis dalam dua langkah dengan berkala selama 35 minit. Sebelum digunakan, permukaannya hendaklah disapu dengan enamel putih encer.

Enamels with shadow matt

Ia berlaku bahawa untuk rawatan struktur logam, cat matte adalah penting. Produk semacam ini selamat untuk kerja-kerja dalaman dan luaran. Ia menonjol kerana ketahanannya terhadap penyelesaian detergen berair dan kekuatan tinggi. Tidak kehilangan kualiti walaupun suhu turun dari -40 hingga +60 darjah Celcius. Untuk salutan lengkap dengan cat ini, satu lapisan biasanya mencukupi. Cairkan dengan alkohol putih.

Enamels untuk menyembur

Enamels semacam ini sangat mudah untuk kerja, kerana Anda dibebaskan dari proses rutin memohon enamel dengan berus atau roller. Di samping itu, cat ini sangat cepat kering. Dalam masa kira-kira 2-4 jam.

Petua! Produk sedemikian mempunyai keupayaan menembusi yang tinggi, jadi disyorkan untuk menggunakannya untuk mengendalikan tempat dan keretakan yang sukar dijangkau.

Cara memohon cat alkyd

Proses memohon produk alkyd dijalankan dengan sprayer cat, roller atau berus. Sekiranya anda sedar bahawa semasa enamel kerja di bank mula menebal, maka ia harus diencerkan dengan semangat putih atau turpentin.

Petua! Sebelum memohon, membersihkan permukaan mana-mana kotoran, sama ada habuk, kotoran atau apa-apa lagi. Jangan biarkan cat lama di udara terbuka.

Biasanya 30-150 gram cat alkyd adalah mencukupi untuk memohon pada satu meter persegi, merujuk kepada angka-angka semasa permohonan. Untuk mencapai hiasan hiasan atau aksesoris anda sendiri, anda perlu menambah pastel, minyak atau enamel lain ke enamel - ini akan membantu anda mencapai naungan hiasan.

Kesimpulannya

Pendekatan pemilihan cat alkyd dengan bijak. Ia tidak perlu untuk menjimatkan pembelian cat pengeluaran ragu. Sering kali anda akan menyimpan hanya untuk kesihatan anda. Dan juga menentukan matlamat yang diperlukan, dan anda tidak akan salah dengan pilihan jenis dan warna enamel alkyd untuk lukisan kayu dan produk logam di dalam bangunan dan di luar rumah!

 • Impregnation for stone + reviews

 • Cat untuk perabot yang diperbuat daripada kayu

 • Lukisan perabot dari kayu dengan tangan sendiri

 • Cara membuat cat bercahaya

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 2 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map