Dekorasi bilik mandi dengan panel plastik

Dekorasi bilik mandi dengan panel plastik

Bilik mandi adalah bilik yang paling banyak dikunjungi di dalam rumah. Unit berfungsi ini memberikan keharmonian dan keselesaan perumahan. Untuk membaiki di bilik mandi harus didekati dengan sebaik mungkin. Terdapat banyak bahan yang boleh digunakan untuk menghiasi bilik ini. Walau bagaimanapun, mereka dipilih dengan mengambil kira bajet dan ciri dalaman kediaman secara keseluruhan.

Dalam proses pembaikan adalah penting untuk menjaga penggantian barang kebiasaan usang, dinding dan pelapisan lantai. Masalahnya agak ketara. Jika pilihan perkakas kebersihan lebih baik untuk profesional, maka lapisan permukaan boleh dipilih secara berasingan. Menamatkan bilik mandi dengan panel plastik adalah penyelesaian yang sangat baik untuk sebuah apartmen dan sebuah rumah persendirian.

Kebaikan dan keburukan panel PVC

Panel plastik, yang ditawarkan di pasaran moden, adalah bahan yang agak baru yang banyak digunakan dalam hiasan tempat tinggal. Hari ini ia sangat popular dengan pembina profesional dan dengan mereka yang membaik pulih rumah mereka secara bebas.

Kaedah hiasan ini adalah berpatutan dan ekonomik, jika dibandingkan dengan jubin, yang agak mahal. Dalam kes ini, panel plastik sangat mudah dipasang. Bahan sesuai dengan semua norma yang diperlukan, walaupun jumlahnya yang besar. Di bilik mandi, tidak seperti bilik lain di dalam rumah, ia sentiasa lembap.

Semua objek dan bahan yang menghadap terus-menerus dihubungkan dengan air atau udara lembap. Ini menyebabkan kerentanan mereka untuk ubah bentuk dan berkarat. Oleh itu, untuk premis tersebut, bahan-bahan dipilih yang mudah dan cepat dicuci. Plastik mempunyai rintangan air, yang membolehkan anda memasangnya di dalam bilik mandi, tanpa takut pembangunan di dinding acuan dan jamur.

Panel plastik diperbuat daripada pelbagai lapisan PVC. Ia adalah bahan sintetik dengan kekuatan yang sangat baik dan sifat-sifat pencemar air. Di dalam panel PVC mempunyai pengukuh. Di atasnya polimer khas digunakan, yang meningkatkan ciri-ciri kekuatan bahan, memberikan lapisan atas kepadatan dan kelancaran. Panel yang diperbuat daripada plastik kelihatan menarik dan tidak mendapat kotor.

Kelebihan panel PVC termasuk:

 • Murah. Satu panel tidak membelanjakan lebih daripada 200 Rubles. Untuk mandi biasa di apartmen, anda perlu membeli tidak banyak bahan. Pada masa yang sama, kualiti pelapisan akan menjadi agak tinggi.
 • Rayuan luaran. Bahan tidak kelihatan murah. Dalam pelbagai kedai ada panel reka bentuk yang berbeza dan warna warna. Mudah mencari bahan penamat dengan cetakan dan perhiasan. Sesetengah model digunakan untuk bahan semulajadi.
 • Bahan ini tahan api dan kalis air. Ia tidak berkarat dan agak tahan lama.
 • Di bawah plating polyvinylchloride, mudah untuk mengatur komunikasi - hos dan paip. Dalam bahan itu, mudah untuk menggerudi lubang tanpa menggunakan alat profesional untuk ini.
 • Panel PVC dicirikan oleh sifat penebat bunyi dan haba. Ia sangat berkesan untuk memasangnya bersama-sama dengan gasket khas, yang akan diletakkan di bawah lapisan.
 • Dalam apa-apa bahan, bau dan kelembapan tidak diserap.
 • Panel plastik adalah ekologi dan hypoallergenic.

Semua perkara di atas hanya terpakai kepada panel kualiti pengeluaran Eropah, yang mempunyai pensijilan. Jika anda ingin menjimatkan wang, anda boleh tersandung pada produk berkualiti rendah. Ini akan memerlukan keperluan mendesak untuk menukar lapisan dinding di bilik mandi. Di samping itu, plastik berkualiti rendah apabila dipanaskan akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dan bahan berbahaya.

Antara kekurangan panel plastik ialah:

 • Panel PVC tidak tahan kepada tekanan mekanikal dan boleh dengan mudah berubah bentuk. Dalam kes ini, bahan berkualiti rendah boleh retak dan pecah walaupun pada tekanan rendah.
 • Bahan yang dijual pada harga yang rendah merujuk kepada produk diskaun. Mereka mungkin mengandungi sebatian toksik yang berbahaya kepada kesihatan.
 • Memandangkan pemasangan panel memerlukan pembinaan bingkai, ini akan mengurangkan kawasan bilik mandi yang sudah kecil.

Jika anda memilih produk PVC berkualiti tinggi, lapisan akan tahan lama dan tahan lama. Oleh itu, pada bahan semacam itu tidaklah berharga. Bahan yang baik boleh bertahan selama beberapa dekad, tanpa kehilangan warna atau keretakan.

Cara pemasangan

Ramai pemasang menggunakan tiga kaedah memasang panel plastik di dinding bilik mandi. Kriteria utama pilihan adalah kelengkungan permukaan. Sekiranya dinding mempunyai banyak protraksi dan lekukan, lebih baik melakukan pra-rawatan.

Apabila dinding bilik mandi agak lancar dan licin, ia cukup untuk memperbaiki panel pada kuku cecair. Bingkai tidak diperlukan pada masa yang sama.

Nasihat! Sebelum memasang panel di dinding, biarkan mereka di bilik mandi selama sehari. Mereka hanya bersandar pada dinding. Jadi bahan itu menyesuaikan diri dengan kelembapan yang ada sekarang. Ini akan mengelakkan ubah bentuk panel PVC pada masa akan datang.

Pemasangan panel PVC pada parut

Untuk memasang panel pada gril, anda perlu menyediakan alat dan bahan khas. Senarai mereka termasuk:

 • panel dan papan skirting;
 • cincin, skru, profil dan sudut, yang akan membentuk grid masa hadapan;
 • alat elektrik - jigsaw dan pemutar skru;
 • silikon sealant dan gam.

Adalah lebih baik memilih profil daripada plastik. Bahan ini tidak takut kelembapan yang tinggi, ia mempunyai kekuatan yang optimum dan mudah. Jika logam dipilih untuk pemasangan panel PVC, adalah berfaedah untuk menggunakan unsur-unsur tahan karat. Sesuai untuk tujuan ini dan galvanizing. Pokoknya tidak boleh ditetapkan sebagai profil. Jika bahan ini masih terpilih, ia mesti dirawat dengan minyak biji rami dan pembetul.

Penting! Sebelum memasang bingkai, dinding dibersihkan sepenuhnya. Sekiranya terdapat kulat atau acuan, mereka harus dihapuskan.

Antara rusuk bingkai meninggalkan jarak, optimum untuk memasang panel terpilih. Angka purata adalah setengah meter untuk dinding dan 40 cm untuk siling. Tulang rusuk perlu diikat menggunakan skru sendiri atau dowels. Ini bergantung kepada bahan tumpang tindih. Sudut dengan profil panduan tetap dengan cara yang sama. Dalam kes ini, ruang menjadi satu bingkai tunggal, yang mampu melicinkan sendi antara panel.

Penting! Oleh kerana tidak semua panel boleh memuat saiz dinding, perlu memotong sebahagian daripada mereka. Pemotongan PVC boleh menjadi pisau perkeranian biasa.

Proses pemasangan:

 • Panel dipasang dan diposisikan supaya terdapat jurang 3 mm dari siling dan lantai. Terima kasih kepada udara segar ini akan menembusi panel, tidak termasuk pembangunan acuan.
 • Elemen disambungkan dengan satu sama lain melalui kunci. Sekiranya anda berjaya membaiki panel, anda akan mendengar satu klik. Kepada profil bahan dilampirkan pada skru menoreh sendiri. Kemudian sendi panel dirawat dengan sealant.

Panel PVC ditanam dan dipasang pada profil hanya dengan sisi luas kunci. Tiada pilihan lain. Dalam kedudukan yang tinggal, skru akan mengganggu.

Pemasangan pada bingkai

Kaedah kerangka pemasangan menyerupai kaedah memasang panel ke panduan. Sebelum itu juga tidak perlu meninggikan dinding. Bingkai diperbuat daripada profil logam yang digunakan untuk memasang drywall. Kelebihan bingkai ini adalah keupayaan untuk menyembunyikan kecacatan asas dan rangkaian komunikasi.

Di antara rangka rangka tidak boleh lebih dari 30-40 cm. Mereka harus terletak berserenjang ke arah panel. Adalah lebih baik untuk membina struktur seperti di bilik mandi yang mempunyai mikroklimat biasa, tanpa turun naik yang ketara.

Sebelum memasang, adalah penting untuk menentukan elemen pengancing:

 • Kuku - kaedah ini boleh dipercayai, tetapi apabila anda memilihnya, anda tidak akan dapat menggunakan panel lagi. Keutuhan produk dalam kes ini dilanggar.
 • Menggunakan staples, menggunakan stapler. Staples membetulkan bahagian dalaman alur ke rel.
 • Skru sendiri menoreh.

Apabila memilih profil logam yang digunakan untuk menetapkan hypocarcone, harus diperhatikan bahawa bilik akan menjadi lebih kecil. Pasang profil seperti dalam versi terdahulu. Profil dipasang ke dinding dengan menggunakan pengikat berbentuk U. Ini membolehkan anda menyesuaikan kelancaran permukaan.

Selepas pemasangan profil, pemasangan kelengkapan dimulakan. Pada bahagian atas set skirting. Kumpulkan panel, menetapkan mereka melalui sistem "sisir alur". Kepada profil mereka, mereka dipasang pada skru menoreh sendiri. Unsur-unsur ini adalah optimum untuk pemasangan plat plastik.

Pada kuku cecair

Apabila memasang panel pada pelekat anda akan memerlukan spatula. Sebelum ini, anda perlu menyediakan sealant dan bahan yang diperlukan untuk rangka kotak untuk komunikasi. Dinding harus dibersihkan terlebih dahulu. Salah satu syarat utama ialah ketiadaan kapur. Untuk ini, adalah disyorkan untuk mencuci dinding dengan sabun.

Menggunakan spatula, gam merata menyebarkan ke atas panel dan ditekan ke dinding. Pegang periuk dalam kedudukan yang ditekan selama 2 minit. Untuk tujuan ini, gunakan spacer. Gam perlu mengeras. Di bawah paip dan wayar memasang kotak jubin pada bingkai kecil. Slot pengudaraan dibuat di siling dan lantai. Ia perlu sehingga 3 mm lebar. Ini cukup untuk akses udara.

Penting! Ia lebih mudah untuk memohon gam pada panel di zigzag atau garisan selari. Kemudian dengan spatula ia akan lebih mudah untuk mengedarkannya di permukaan elemen menghadap.

Kesimpulan

Panel plastik boleh digunakan dengan selamat untuk menamatkan bilik mandi. Bahan ini mesra alam, murah, mudah dipasang dan agak ringan. Keuntungan sedemikian telah memastikan populariti yang tinggi.

Pemasangan panel dinding memerlukan pendekatan yang berhati-hati. Terdapat beberapa cara untuk memasang pelapisan seperti itu. Cara yang paling mudah ialah memasang panel PVC pada gam. Walau bagaimanapun, panduan atau bingkai boleh digunakan. Mereka dipilih jika dinding mempunyai penyelewengan. Kemudahan pemasangan panel PVC menarik banyak pemilik pangsapuri dan rumah persendirian.

 • Memasang mixer di bilik mandi dengan tangan anda sendiri

 • Meja atas di dalam bilik mandi diperbuat daripada batu buatan

 • Cara Menutup Mandi Enamel

 • Lantai 3d di bilik mandi

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + = 9

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map