Gazebo dengan perapian

Gazebo dengan perapian

Bagi kebanyakan pemilik kawasan luar bandar, percutian dengan kawan-kawan dengan barbeku atau barbeku adalah mimpi paip. Ini disebabkan kekurangan syarat yang perlu. Sekiranya terdapat tapak, anda boleh membuatnya sendiri.

Hanya cukup untuk mengambil tempat, dan juga membuat lukisan yang tepat. Ia juga boleh dilengkapi dengan brazier. Sediakan kebab shish yang lazat dalam keadaan sedemikian cukup sederhana. Terutamanya menarik adalah gazebo dengan perapian. Mereka memberi kawasan taman suasana yang istimewa.

Ciri arbors dengan ketuhar

Terdapat banyak kelebihan gazebos dengan perapian. Dalam reka bentuk ini, anda boleh berehat pada bila-bila masa sepanjang tahun, dan memasak shish kebab tidak sukar. Juga, berehat di arbor mencipta kenangan istimewa, hangat.

Bagaimana untuk membina gazebo dengan tangan anda sendiri? Kerja sedemikian tidak akan mengambil banyak masa. Mula-mula anda perlu memikirkan apa sebenarnya yang anda ingin dapatkan pada akhirnya. Anda juga harus membuat keputusan mengenai jenis gazebo dan jenis perapian.

Varieti arbors

Kawasan rekreasi, yang diatur di dacha, boleh dilengkapi dengan gazebo salah satu daripada banyak pilihan. Projek bangunan berbeza dalam tahap kedekatan. Mereka boleh:

 • buka:
 • tertutup;
 • modal.

Memilih jenis struktur adalah mengambil kira ciri iklim rantau ini. Jika banyak tahun di jalanan adalah cuaca yang cukup panas, ia patut memberi perhatian kepada gazebo terbuka. Dengan kehadiran curah hujan yang kerap dan angin kencang, lebih baik untuk membina struktur separa tertutup.

Sekiranya keadaan cuaca mencadangkan hari-hari sejuk, ia patut membuat arbor modal. Di dalamnya anda boleh berehat bersama keluarga anda pada bila-bila masa sepanjang tahun. Premis semacam itu bukan sahaja bertujuan untuk menyediakan pelbagai hidangan, tetapi juga untuk melindungi tetamu dan ahli keluarga dari sejuk. Memasang dalam reka bentuk seperti perapian, anda sentiasa boleh memasak makanan lazat atau menjadi panas pada musim sejuk.

Dimensi arbor

Untuk memahami cara membuat gazebo dengan perapian, anda perlu memilih dimensi yang betul struktur dan memilih tempat yang sesuai. Adalah lebih baik untuk mengaturnya di dekat rumah. Walau bagaimanapun, ia perlu diambil kira bahawa dengan angin ribut kuat, asap dari relau boleh merebak ke arah struktur utama. Tempat terbaik dianggap sebagai taman permainan percuma, yang terletak tidak jauh dari kolam atau pokok-pokok rindang.

Arbor dengan perapian boleh mempunyai dimensi yang sama sekali berbeza. Mereka bergantung pada tugas-tugas yang diletakkan sebelum struktur. Ia juga bernilai mengingati bilangan orang yang dijadualkan dijemput. Saiz bangunan siap harus dilakukan dengan mengambil kira banyak faktor:

 • Bilangan orang - biasanya ia adalah dari 10 hingga 20 orang. Dengan bilangan orang ini, diameter arbor biasanya 3 m Jika ia mempunyai bentuk segi empat tepat, dimensinya harus sama dengan 5x3 m.
 • Jenis gazebo - pilihan ciri reka bentuk bergantung pada pilihan individu pemilik tapak.
 • Jenis bumbung - Sekiranya terlalu berat, maka bahan harus dipilih sesuai.
 • Jenis atas dan bawah bahagian.
 • Kehadiran perabot di gazebo.
 • Jenis penutup lantai.

Apabila mengira dimensi gazebo, adalah bernilai untuk mengaitkan mereka dengan saiz plot. Jika anda memasang struktur kecil di taman yang luas, ia mungkin hilang. Ia tidak sesuai untuk kelihatan seperti gazebo besar di kawasan kecil.

Perapian adalah salah satu unsur utama bangunan. Selepas pemasangan, ia akan menduduki kawasan yang besar. Apabila memilih reka bentuk dengan dapur jalan, gazebo standard tidak akan berfungsi. Apabila membina struktur sedemikian, anda tidak boleh memilih struktur padat. Adalah lebih baik untuk membina arbor dalam gaya sebuah rumah kecil. Ia boleh dibuat daripada kayu atau bata.

Bingkai

Apabila memilih pergola kayu, anda harus berhati-hati mencari bahan yang diperlukan. Untuk reka bentuk ini, anda memerlukan bar yang kukuh dan kuat bagi bahagian tertentu. Juga sebagai bahan sering digunakan:

 • batu;
 • bata;
 • logam;
 • plastik.

Jika keutamaan diberikan kepada pokok atau bata, anda boleh mendapatkan bangunan yang paling selesa dan selesa.

Ia juga tidak memerlukan banyak perbelanjaan untuk pembinaannya. Jika anda memilih pilihan yang paling murah, anda perlu memberi perhatian kepada logam dan plastik. Mereka mempunyai beberapa kelebihan:

 • mempunyai keselamatan yang tinggi;
 • serasi dengan bahan lain;
 • tidak terdedah kepada karat;
 • sangat bertolak ansur dengan pelbagai fenomena cuaca.

Di luar, struktur yang dibina selalunya selesai dengan tepi. Dari bahagian dalam, ia ditutup dengan lapisan atau batu. Pada peringkat akhir pembinaan perapian dibina.

Varieti struktur

Kebanyakan pemilik kawasan pinggir bandar sudah mempunyai struktur mudah alih untuk memasak daging. Pelbagai gril barbeku dan jenis mudah alih berbeza mudah dan praktikal, bagaimanapun, struktur pegun mungkin termasuk bukan sahaja api, tetapi juga gril barbeku, dan juga ketuhar. Perapian moden melakukan pelbagai fungsi.

Pendiangan dikelaskan mengikut jenis. Yang paling umum ialah kompleks relau pegun. Biasanya ia dibina daripada bata. Terima kasih kepada ini, anda boleh memasak pelbagai hidangan lazat di atas perapian. Apabila menggunakan reka bentuk sedemikian, anda boleh memastikan rehat penuh di perapian pembakaran.

Terdapat juga pilihan yang lebih mudah diakses - sebuah dapur jenis mudah alih. Ia harus dipilih hanya dalam kes apabila ia hanya mustahil untuk membina arbor dengan perapian di wilayah tapak. Dalam keadaan lain, lebih baik memasang perapian pegun, yang akan merangkumi banyak fungsi, termasuk barbeku dan barbeku.

Jika anda mempunyai gazebo dengan perapian dan barbeku, anda boleh memasak kebab shish lazat bukan sahaja pada bila-bila masa, tetapi juga dalam cuaca apa pun. Terutamanya bangunan seperti itu di negara ini.

Ciri arbors dengan perapian

Perapian, yang terletak di gazebo, mempunyai fungsi yang sama seperti perapian rumah biasa. Malah dimensi dan ciri-ciri bangunan tersebut hampir sama. Perapian diletakkan di dalam gazebo, dan kemudian dilengkapi dengan beberapa unsur hiasan.

Perapian mangal sering dilengkapi dengan banyak peranti lain:

 • perapian dengan panggangan;
 • smokehouse;
 • dapur untuk memasak;
 • ketuhar;
 • basuh;
 • Kazan.

Fungsi yang luas dan teknologi mudah pembinaan arbor membolehkan ia cukup cepat.

Bagaimana untuk membina perapian

Jika gazebo terbuat dari bata, lebih mudah untuk membina perapian di dalamnya, daripada struktur yang diperbuat daripada kayu. Untuk melakukan ini, anda perlu mencari satu set bahan tertentu:

 • bata refraktori;
 • tanah liat, yang digunakan untuk menyediakan penyelesaian;
 • membina batu bata;

Sebelum pembinaan perapian bermula, perlu untuk melengkapkan asas, dan juga untuk membina dinding dan bumbung gazebo. Lebih baik membina firebox firebrick. Masonry diperbuat daripada batu bata pra-direndam.

Apabila membuat lukisan perapian, adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa fungsi utama perapian adalah hiasan. Sangat penting untuk memilih saiz yang betul dari perapian. Untuk melepaskan tembakan gembira semua pelawat arbor, ia perlu dibuat cukup besar. Juga perapian dilengkapi dengan cerobong.

Penting! Apabila memasang perapian, anda harus mematuhi peraturan keselamatan. Terutamanya ia menyangkut kes-kes apabila arbor terbuat dari bata.

Gambarajah gazebo dengan perapian

Apabila membina rumah musim panas dari pokok, lebih baik mengikuti langkah berjaga-jaga tertentu. Lantai struktur di tempat perapian dipotong. Di bawah dapur anda perlu membuat asas. Juga pada perimeter perapian masa depan, perlu menjahit lantai dengan logam lembaran.

Lebih baik jika perapian terletak di pusat bangunan. Kemudian dia tidak akan menyentuh dinding. Pembakaran dalam kes ini dikecualikan. Anda juga boleh memikirkan varian sudut susunan itu. Foto gazebo dengan perapian, dibentangkan di bawah, menunjukkan daya tarikan struktur tersebut.

Kebaikan dan keburukan

Perapian, yang diperbuat daripada bata, adalah struktur yang cukup berat. Itulah sebabnya anda perlu membina asas yang kukuh untuk pendiriannya. Sangat penting untuk mengira ia sedemikian rupa sehingga tidak ada penyelewengan atau penyusutan. Jika tidak, ubah bentuk keseluruhan struktur adalah mungkin.

Kelebihan perapian pelbagai fungsi:

 • di atasnya anda boleh memasak makanan di mana-mana cuaca;
 • Struktur mempunyai kekuatan yang cukup tinggi, dan, dengan itu, ia mempunyai ketahanan yang hebat;
 • tidak merokok;
 • keselamatan kebakaran yang tinggi.

Untuk masa yang selesa di gazebo dengan rakan atau keluarga, anda boleh menghiasi perabot dengan perabot yang berbeza. Juga reka bentuk ini mempunyai beberapa kekurangan:

 • harga yang hebat;
 • peranti sedemikian mesti dilengkapi dengan cerobong;
 • perapian mempunyai jisim yang besar.

Walau bagaimanapun, kelemahan tersebut tidak bertindih dengan merit reka bentuk ini.

Relau-perapian di teres gazebo

Penempatan ini adalah mencari sebenar bagi mereka yang memiliki kawasan kecil. Di sini tumpuan utama adalah pada idea reka bentuk kreatif. Juga patut dipertimbangkan bahawa gazebo dengan perapian akan berada di kawasan sekitar rumah itu.

Perapian di arbor jenis teras mempunyai beberapa ciri khas:

 • Dalam relau sedemikian sangat mudah untuk memasak makanan. Di samping itu, ia boleh dilakukan hampir setiap hari. Terima kasih kepada kehadiran hob, anda boleh membuat apa-apa hiasan, dan letakkan daging segar di dalam relau.
 • Arbor, yang mempunyai bumbung, pasti melindungi para tetamu dari cuaca buruk. Ini memberi anda peluang untuk berehat di udara segar pada bila-bila masa.
 • Walaupun tanpa elektrik, memasak hidangan kegemaran anda tidak akan sukar.
 • Dapur-perapian boleh menjimatkan walaupun dalam keadaan yang tidak dijangka.

Perhatian sila! Di perapian luar, anda boleh menghidupkan tangki untuk air mendidih atau gril. Perkara utama adalah membuat lukisan yang betul.

Hasilnya

Rupanya, perapian yang dibuat di gazebo membuka satu set keseluruhan kemungkinan. Terima kasih kepada kehadiran dapur sedemikian, anda boleh memasak makanan yang lazat pada bila-bila masa dan bersenang-senang dengan keluarga atau rakan anda.

 • Cara membuat kandang ayam untuk ayam-ayam

 • Arbor dari papak dengan tangan sendiri

 • Skim barbeque bata dengan tangan sendiri

 • Arbor di kayu dengan tangan sendiri: lukisan dan dimensi

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 9 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map