Kambing untuk menggergaji kayu dengan tangan sendiri

Kambing untuk menggergaji kayu dengan tangan sendiri

Pada abad ke-21, dunia tidak lagi terkejut dengan inovasi teknologi. Kedai-kedai yang dipamerkan patut cantik dan selesa untuk menggergaji kayu dari Sweden, Kanada, Amerika Syarikat, disesuaikan oleh menggergaji atau gergaji elektrik. Mereka walaupun hanya baik untuk melihat bagaimana besar ia dibuat: dan log yang dikepit dengan selamat dan menggergaji lakukan dengan mudah dan padat juga. Walau bagaimanapun, dalam kehidupan rakyat kita seperti yang digunakan pelbagai variasi kambing datuk, dan terus digunakan. Anachronisme dan skuperdyaystvo? Sebahagiannya ada, tetapi yang paling penting - kambing "klasik" sangat mudah dan praktikal. Nenek moyang kita adalah bijak dan berpengalaman. Walaupun tekanan dalam perkataan yang menunjukkan peranti ini, ditetapkan supaya tidak ada salah faham lagi dan tidak keliru penggunaan ekonomi orang tempoh nama mana-mana haiwan yang tidak bersalah.

kambing

Mana-mana orang boleh dengan cepat memasang struktur ini, bahan-bahan untuk membuat kambing untuk menggergaji kayu hampir selalu di tangan. Walau bagaimanapun, kesederhanaan jelas, pertama sekali lukisan atau sketsa diperlukan. Dan ia akan menjadi lebih mudah untuk berfungsi, dan kesilapan tidak perlu diperbetulkan. Pastikan untuk mengambil kira pertumbuhan seseorang yang akan memotong kayu, dan jenis saw bahawa kayu akan dipotong - dua tangan atau gergaji.

Cara membuat kambing anda sendiri untuk menggergaji gergaji kayu bakar

Saw kayu api lebih mudah dan lebih mudah dengan gergaji. Terutama jika anda membawa balak tebal dan mentah. Mesin itu menyalakan kayu dengan cepat, prestasi gergaji itu sama sekali berbeza.

Untuk menggergaji kayu bakar anda boleh menggunakan kambing yang dikumpulkan mengikut skema tradisional. Tetapi ada satu kesulitan yang serius - gergaji gergaji akan sentiasa terkunci apabila anda selesai memotong. Ini berlaku apabila pemotongan dilakukan antara struts (akhir saw yang memotong akhir log akan dipotong dengan mudah). Untuk mengelakkan penjepit, log mesti dihidupkan dengan gergaji bawah. Ini adalah kerja tambahan dan agak sukar, terutamanya apabila anda perlu melancarkan balak besar sahaja.

Para pengrajin telah berkembang (dan, mungkin, beberapa dari mereka "disalin" dalam bahasa Cina) yang mengelakkan penjepit rantai gergaji. Dan juga paten reka bentuk mereka. Kambing sedemikian untuk gergaji gergaji kayu api boleh dibahagikan kepada dua jenis. Yang pertama termasuk struktur logam di mana ujung pendek log dikurung oleh rantai atau penggenggam gear, dan ujung bebas panjang menonjol jauh melebihi batas kambing. Dalam kambing ini sokongan "tumit" dibuat supaya log tidak boleh memecahkan kedudukan keseimbangan mereka. Reka bentuk ini menyerupai pengeluaran kilang import kambing. Hanya kita kelihatan lebih mudah dan terdapat dokumentasi pada mereka (dilindungi oleh paten!) Dengan pesanan magnitud lebih murah.

kambing

kambing

Lain dilindungi oleh reka bentuk paten untuk menggergaji kayu bakar kayu - kayu:

kambing

kambing

Kelebihan reka bentuk ini ialah:

 • Keupayaan untuk melihat log sahaja, kerana tidak perlu memindahkan mereka dalam proses kerja.
 • Tidak ada bahaya tersumbat di rantai.
 • Keupayaan untuk menyesuaikan panjang pad yang mana log itu di gerakkan. Pads apabila bekerja pada kambing tersebut adalah panjang yang sama.
 • Tali gergaji disebabkan oleh ciri-ciri kambing pembinaan menggulung ke arah yang bertentangan dari habuk habuk papan.
 • Kompak di kedudukan dilipat. Di blok rumah berhampiran dinding mereka akan menempati ruang yang sangat sedikit - ketebalan dalam kedudukan yang dilipat hanya 12 cm.

Bagaimana untuk membuat kambing anda sendiri untuk menyembur kayu api dengan gergaji dua tangan

Yang pernah balak digergaji sebilangan besar dua tangan saw "persahabatan" (iaitu, dengan huruf kecil. Ia bukan tanda saw dan tanda-tanda bahawa persahabatan antara kedua-dua Sawyers), beliau juga sedar tentang kepentingan ketinggian betul dipilih daripada kayu balak itu pada kotak. Adalah dipercayai bahawa ketinggian yang paling selesa -. 90-110 cm bend kembali kuat tidak perlu bersandar ke hadapan, tidak perlu mencangkung, bekerja dengan selesa dan cepat. Selepas kerja yang panjang dalam kedudukan yang tidak selesa, pada keesokan harinya anda menyamakan Tin Woodman berkarat - belakang dan bengkokkan lutut anda untuk menjadi sangat sukar.

Penting! Keperluan asas untuk kambing: kestabilan dan kekuatan. Kekuatan diperlukan kerana berat besar balak dan arah bergantian melintang yang digunakan oleh sawmiller. Usaha ini akan melonggarkan kambing, jadi pada rak berbentuk X ("kaki harus diperbolehkan rasuk yang baik dengan sisi sekurang-kurangnya 100 mm.

Untuk membuat kambing untuk menggergaji kayu, kami memerlukan:

 • Rasuk itu adalah 100x100 mm dan panjangnya ialah 1100 mm. Ia akan menjadi asas reka bentuk. Sebagai asas, anda juga boleh menggunakan log yang kering dan tidak terlalu tebal.
 • Rasuk adalah 50x50 mm, empat segmen 1100 mm setiap satu. Mereka akan menjadi "kaki" pada kambing.
 • Bar 50x50 mm, dua keping 350 mm setiap satu. Daripada mereka, kita akan membuat "tanduk".
 • Bar 50 x 50 mm, dua keping 1100 mm untuk mengikat "kaki".
 • Skru mengetuk sendiri 5x100 mm, berjumlah kira-kira 30 pcs.
 • Impregnation "Biosecurity".

Pada rasuk, yang akan menjadi asas, kami membuat luka. Kami membuat potongan 12, dua untuk setiap alur. Kami memerlukan 6 alur, setiap kedalaman 25 mm, untuk "kaki" dan "tanduk".

Penting! Cuba buat pemotongan hanya sedikit bruska. Secara literal 2 mm. Iaitu, bukannya 50 mm kita membuat potongan 48 mm. Jadi cant masuk ke dalam alur dengan usaha, dan struktur keseluruhan akan lebih kuat.

Dengan pahat dan tukul, kami memilih alur mengikut pemotongan yang dirancang. Di dalam alur dengan usaha paun menyiapkan potongan kayu: empat "kaki" dan dua "tanduk." Kami mengetatkan skru. Kami memotong hujung rasuk di sudut dengan hacksaw, yang berfungsi sebagai "kaki", supaya kambing berdiri dengan tegas dan sama rata di atas tanah. Asas kambing dikumpulkan.

Kami membuat pengikat "kaki". Satu hujung bar dilampirkan pada "kaki" di dalam, yang lain ke luar. Kini kami yakin bahawa "kaki" tidak akan terputus. "Penguat kaki melintang" juga tetap dengan skru menegak sendiri. Jika hujung rasuk menonjol, kami memotongnya dengan "sawit" dengan "kaki" dengan gergaji. Kami memproses biosekuriti dan boleh memotong kayu.

kambing

kambing

kambing

kambing

Sebagai tambahan kepada versi "klasik" kambing yang terbuat dari kayu, mungkin untuk membuat kambing logam. Reka bentuk ini akan lebih mudah dan akan bertahan lebih lama. Mereka diperbuat daripada paip keluli profil segi empat dengan sisi tidak kurang daripada 50 mm. Untuk kemudahan penyimpanan, lebih baik untuk mengikat salib dan mengikat dengan bolt, dan bukan dengan kimpalan. Apabila digantung, struktur boleh dibongkar.

Penting! Reka bentuk itu tidak semestinya mudah, jika tidak ia akan tidak stabil semasa operasi. Dan buat reka bentuk mengikut ketinggian anda.

Potongan paip dilampirkan pada satu sama lain pada sudut 45 °. Tiga salib yang terhasil untuk ketegaran diikat dengan paip yang sama secara mendatar dan menyerong.

kambing

Seperti yang dapat anda lihat, kambing untuk menggergaji kayu boleh dibuat hanya dengan tangan. Bahan untuk pembuatannya diperlukan sangat sedikit, dan ia boleh didapati. Hanya perlu diingat bahawa kambing mestilah stabil, kuat dan konsisten dengan pertumbuhan kilang papan.

 • Chimney di dalam bilik mandi dengan tangan anda sendiri

 • Bagaimana untuk memilih batu terbaik untuk mandi

 • Penguatan dinding dan partisi yang terbuat dari konkrit berudara

 • Bagaimana untuk memanaskan semula paip air

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

78 + = 80

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map