Langsir haba perindustrian untuk pintu pagar

Langsir haba perindustrian untuk pintu pagar

Pada musim sejuk, di kawasan perindustrian dan penyimpanan, terdapat masalah untuk mendapatkan udara yang basah dan sejuk. Terutama ia melibatkan wilayah di pintu masuk dan pintu. Untuk melindungi pekerja dan mengekalkan suhu normal di dalam bilik perindustrian, tirai haba perindustrian untuk pintu gerbang digunakan. Mereka mengekalkan mikroklimat yang optimum untuk orang dan produk dan tidak membiarkan kelembapan berlebihan.

Prinsip pengoperasian tirai haba

Di gudang dengan pintu besar, pemunggahan sering dilakukan-pemuatan bahan mentah atau barangan. Ini mewujudkan perubahan kekal dalam suhu dan kelembapan. Proses sedemikian mempunyai kesan negatif terhadap produk dan bahan mentah, dan terutama pada kesihatan pekerja.

Satu lagi kelemahan penting perubahan suhu adalah kenaikan kos pemanasan. Dan dalam hal pemanasan elektrik dan penyaman udara - ia juga merupakan bil elektrik yang besar.

Tirai udara digantung di wilayah pemuatan dan memunggah barang dan melindungi premis dari aliran sejuk. Peranti beroperasi berdasarkan prinsip pistol panas: aliran udara di bawah tekanan tinggi diterapkan ke kawasan pembukaan pintu. Pada beberapa peranti, udara dibekalkan dari jalan, pada yang lain - dipanaskan. Sudut, di mana udara diberi makan, berbeza dalam lingkungan kira-kira 35-40 darjah. Kemudahan peranti adalah bahawa ia tidak mengganggu laluan pemuat dan pergerakan personel.

Terdapat jenis tudung seperti:

 • Shibable - Tirai udara seperti ini dilengkapi dengan pemanas, yang memanaskan jisim udara yang dibekalkan kepada mereka pada suhu tertentu. Selalunya mereka digunakan di mana perlu untuk membuat mikroiklim tertentu.
 • Pencampuran - Peranti tersebut mengambil udara dari jalan. Peranti sedemikian digunakan untuk bilik teknikal.

Bergantung pada jenis bilik, perhatian ditarik ke salah satu jenis tirai ini.

Jenis tirai udara perindustrian

Setiap tirai haba mempunyai ciri-ciri reka bentuknya sendiri. Peranti tersebut dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • pada cara operasi;
 • mengikut jenis pengambilan jisim udara;
 • mengikut lokasi.

Kondisi operasi tirai udara berbeza untuk pintu industri berbeza. Sebagai contoh, langsir gudang hanya boleh berfungsi pada tempoh masa tertentu atau secara kekal. Dalam kes pertama, peranti mula berfungsi hanya apabila pintu dibuka. Penyelesaian ini agak menjimatkan. Walau bagaimanapun, untuk operasi tirai haba yang berkala dari tindakan berkala, perlu untuk menubuhkan kerja mereka.

Pada masa yang sama, peranti yang berada dalam keadaan sentiasa berada di negara dapat melaksanakan peranan alat pemanasan yang berkesan. Selalunya instrumen digunakan untuk lukisan.

Langsir udara industri berbeza mengikut arah udara:

 • Aliran menyebar dari bawah ke bawah. Dalam kes ini, terdapat jurang dalam pembukaan dari bawah.
 • Udara datang dari atas-celah diletakkan di atas pembukaan.
 • Aliran mendatar - slot terletak di sebelah. Selalunya, peranti sedemikian digunakan untuk apertur besar.

Setiap jenis tudung mempunyai kelebihan tertentu yang perlu dipertimbangkan semasa memilih peranti. Sebagai contoh, untuk memilih jenis langsir yang sesuai untuk bukaan luas tetapi rendah, ia patut memberi perhatian kepada peralatan dengan bekalan udara yang lebih rendah. Mereka boleh menangani secara berkesan penyebaran massa udara sejuk di atas lantai. Walau bagaimanapun, reka bentuk yang serupa mempunyai kelemahan yang signifikan - mereka memerlukan penyelenggaraan yang kerap, kerana mereka mudah tersumbat.

Tirai dengan bekalan udara atas tidak berkesan apabila berhenti di pembukaan kenderaan. Mereka tidak dapat memegang udara sejuk di bawah mesin. Atas alasan ini, selalunya di kawasan perindustrian, gantungkan tirai susun atur.

Peranti yang terletak di atas pembukaan mempunyai satu kelemahan yang lebih penting - mereka tidak cekap pada ketinggian pembukaan yang tinggi. Jika anda mengklasifikasikan tirai udara di tempat pengambilan udara, ia patut membahagikannya ke jenis ini:

 • dengan pagar dalaman dan pemanasan - alat tersebut mengambil udara terus dari bilik, yang dilindungi dari sejuk;
 • tanpa pemanasan;
 • dipanaskan luaran - jisim udara diambil dari jalan;
 • pagar dijalankan di luar, tetapi udara tidak dipanaskan.

Sesetengah langsir boleh digunakan sebagai bolong udara bekalan atau peralatan pemanasan tambahan.

Nuansa pemasangan

Apabila mengira tirai udara yang akan dipasang di gudang atau premis industri, adalah perlu untuk mengambil kira:

 • bilangan bukaan dan keamatan operasi mereka (terbuka secara berkala atau secara tetap);
 • sama ada kenderaan akan berhenti di apertures;
 • sistem penghawa dingin dipasang.

Bergantung kepada petunjuk ini, piawaian tertentu untuk memanaskan udara di kawasan pembukaan dan nilai suhu tirai udara ditubuhkan.

Pengiraan kejang

Sebelum membeli model tertentu tirai haba, perlu mengira parameter optimum sistem. Mereka dibina berdasarkan data awal. Pendekatan ini akan meningkatkan kecekapan tenaga.

Parameter utama untuk pengiraan adalah:

 • prestasi sistem keseluruhan - bergantung kepada banyak faktor;
 • Kelajuan yang mana jisim udara ditiup oleh peminat;
 • sudut kecenderungan aliran udara;
 • saiz pembukaan;
 • kuasa pemanas udara;
 • Kuasa penyejuk.

Kaedah khusus digunakan untuk pengiraan. Setiap daripada mereka menjamin ketepatan tertentu hasilnya. Walaupun ketidaktepatan kecil dalam pengiraan boleh mengakibatkan kehilangan elektrik yang besar.

Ciri reka bentuk

Model konkrit dipilih mengikut tugas yang perlu diselesaikan. Misalnya, untuk pintu kereta, tudung yang lebih rendah dibeli. Dalam kes ini, perkakas dipasang di aras lantai. Arahan yang akan mengalir udara dapat diselaraskan dengan memasang muncung khusus.

Sekiranya pintu masuk di dalam bilik di mana kereta sering masuk, adalah berguna untuk melihat peranti menegak yang terletak di kedua-dua belah pembukaan. Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk menggunakan kedua-dua produk dengan peminat sekaligus pada 2 rak, dan peranti bebas. Udara boleh diambil dari pelbagai kawasan di dalam bilik.

Tirai, terletak secara mendatar dan dipasang di atas pintu pagar, digunakan apabila aliran udara tidak melebihi 38 ribu meter padu. m sejam. Jika tudung dipasang pada pembukaan yang lebih tinggi, lebih baik menggunakan udara panas (kira-kira 60 darjah). Ini akan menghasilkan suhu optimum di bawah pembukaan.

Selalunya, untuk mengelakkan kemasukan jisim udara sejuk ke dalam bilik, pagar yang lebih rendah digunakan.

Di samping itu, perhatian khusus diberikan kepada kawasan saluran, di mana udara segar diperkenalkan. Ia harus memastikan keseragaman tekanan massa udara.

Automasi

Untuk lebih mudah menguruskan tirai haba, mereka dipasang automasi khas. Peralatan sedemikian menyelesaikan beberapa masalah:

 • memulakan dan menghentikan peminat semasa membuka dan menutup pintu pagar;
 • perubahan berterusan dalam ciri-ciri suhu aliran udara, dengan mengambil kira perubahan dalam rejim suhu di jalan di dalam bilik;
 • mula dan hentikan operasi tirai udara apabila suhu di jalanan berubah.

Apabila memasang automasi di pintu pagar, penggunaan sistem kawalan automatik untuk tirai haba membantu menjimatkan penggunaan elektrik dan mendapatkan sistem kejuruteraan ekonomi.

Seperti yang anda lihat, apabila memilih langsir haba, banyak faktor perlu diambil kira: keamatan membuka pintu, kekuatan angin di jalanan, ciri-ciri struktur di mana peranti dipasang, dan ketersediaan sistem pengudaraan. Apabila sistem dilengkapi dengan automasi, kelembapan minimum dan turun naik suhu di dalam bilik disediakan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri tirai haba untuk pintu perindustrian, tonton video:

 • Pengudaraan di garaj dengan lekapan tangan mereka sendiri, foto

 • Bagaimana untuk menghapuskan pemeluwapan di garaj

 • Yang lebih baik daripada humidifier

 • Pengudaraan garasi dengan skema bawah tanah +

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

4 + 2 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map