Lantai elektrik hangat di bawah linoleum

Lantai elektrik hangat di bawah linoleum

Ramai yang ingin memberikan keselesaan dan keselesaan di rumah mereka menggunakan alat lantai yang hangat. Sesungguhnya, teknologi moden ini mampu menyelesaikan masalah pemanasan dengan cara yang asal. Selain itu, jika dipasang dengan betul, ia dapat menggantikan sistem pemanasan tradisional - radiator sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, keutamaan diberikan kepada lantai air panas. Bagaimanapun, tidak semestinya mungkin untuk melakukannya. Ini dijelaskan oleh berat besar kek pemanasan. Di mana terdapat pertindihan yang lemah, berat ini boleh menjadi sangat besar. Atas sebab ini, pertimbangkan pilihan alternatif. Sebagai contoh, hari ini ada lantai elektrik yang hangat. Selain itu, pemanasan ini boleh digabungkan dengan pelbagai penutup lantai, termasuk linoleum. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk membuat lantai elektrik hangat di bawah linoleum. Memandangkan beberapa ciri-ciri bahan ini, kami mencadangkan anda memilih cara memilih linoleum yang betul.

Linoleum mana yang boleh diletakkan di atas lantai yang hangat

Malah, pilihan linoleum bukanlah tugas yang sukar. Pertama sekali, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada cadangan pengeluar. Pada pakej terdapat penanda sepadan, yang membolehkan peletakan linoleum di lantai hangat. Ini penting, kerana terdapat larangan pemanasan. Sekiranya tidak ada tanda seperti itu, maka ia dilarang untuk meletakkan linoleum di atas lantai elektrik yang hangat.

Sebilangan besar jenis linoleum, apabila dipanaskan, membebaskan gas berbahaya ke udara untuk manusia. Lebih-lebih lagi, apabila dipanaskan, linoleum cacat dan rosak. Kini mempertimbangkan dua jenis linoleum pada pemanasan lantai elektrik:

 1. Marmoleum semulajadi. Pengeluaran marmoleum dilakukan dari komponen semula jadi. Sebagai contoh, ia adalah berdasarkan resin pain, minyak biji rami, serbuk kapur, gabus dihancurkan. Pewarna juga digunakan untuk membuat linoleum lebih menarik. Apabila terdedah kepada suhu tinggi, ia tidak memancarkan sebarang bahan berbahaya ke udara. Bahan ini juga mempunyai kekuatan tinggi dan ketahanan api.
 2. Vinil PVC. Ini adalah sejenis linoleum berbilang lapisan, yang mempunyai warna yang berbeza. Apabila memilihnya untuk pemanasan bawah lantai elektrik, lebih baik untuk mengekalkan jenis komersial atau separa komersil. Mereka tahan pelbagai beban, termasuk suhu tinggi. Di samping itu, linoleum mesti mempunyai asas kain nipis. Sekiranya substrat terlalu tebal, ini akan mengurangkan kesan ke atas lantai panas elektrik.

Sebaliknya, terdapat banyak jenis linoleum, yang tidak dapat diletakkan di atas lantai yang hangat. Mari tentukan senarai mereka supaya anda dapat membezakannya:

 • Glyftalic. Dia mempunyai pangkalan tisu. Ia mempunyai sifat penebat haba yang tinggi dan nisbah mampatan yang tinggi. Untuk lantai yang hangat, sifat-sifat ini tidak sesuai.
 • Colloxylin. Ini adalah wakil tunggal lapisan linoleum, yang sangat elastik dan tahan kelembapan tinggi. Walau bagaimanapun, jika suhu meningkat, ia boleh menyala. Plus, linoleum sangat nipis.
 • Reline atau getah. Ini adalah linoleum dua lapisan. Ia didasarkan pada getah hancur, dan di bahagian depan - getah. Walaupun bahan itu kalis air dan plastik, asasnya adalah bitumen. Akibatnya, suhu tinggi untuk linoleum seperti itu sangat berbahaya.

Pemanasan elektrik kabel

Di bawah linoleum, anda boleh meletakkan pemanasan lantai elektrik dengan mudah. Bahawa kerja pemanasan ini berkesan, termoregulator semestinya digunakan. Kawalan dilakukan dengan menggunakan sensor suhu tertutup khas berhampiran elemen pemanasan. Dalam kebanyakan kes, kabel seperti itu diletakkan di dalam lapisan simen pasir. Dalam kes ini, senarai yg panjang lebar berfungsi sebagai bateri tenaga terma. Di bawah senarai yg panjang lebar, filem reflektif mestilah disimpan. Ini adalah supaya semua haba tidak pergi ke siling.

Anda boleh mengeluarkan pemanasan tersebut di rumah kayu. Adalah penting bahawa pemasangan boleh dijalankan dengan tangan tanpa bantuan pakar yang berkelayakan. Walau bagaimanapun, jika anda berhenti pada jenis pemanasan ini, maka sangat penting untuk mematuhi langkah-langkah keselamatan yang berikut:

 • Pemanasan elektrik tidak boleh menyentuh apa-apa jenis bahan yang boleh menyala.
 • Di setiap peringkat kerja, perlu mematuhi sepenuhnya semua keperluan dan norma apabila bekerja dengan elektrik. Pematuhan terhadap peraturan pencegahan akan mewujudkan sistem yang boleh dipercayai untuk memanaskan lantai yang hangat.
 • Jika anda tahu terlebih dahulu di mana anda akan mempunyai perabot, perkakas atau peralatan keseluruhan yang lain, maka di bawahnya, lantai panas elektrik tidak boleh diterima.
 • Apabila meletakkan kabel pemanasan elektrik, berhati-hati supaya tidak merosakkan penebatnya.
 • Jika bahagian bawahnya adalah lantai kayu, maka kuasa elemen pemanasan tidak boleh melebihi 80 W setiap meter persegi.
 • Sistem pemanasan lantai elektrik mesti dilengkapi dengan RCD individu. Ini akan meningkatkan keselamatan operasi pemanasan.

Ciri-ciri pemasangan pemanasan kabel dalam senarai yg panjang lebar

Jika anda memutuskan untuk menggunakan pemanasan elektrik kabel di bawah linoleum, maka proses kerja dengan tangan anda sendiri akan kelihatan seperti ini. Pertama sekali anda perlu menentukan kualiti lantai. Sekiranya terdapat sebarang kecacatan, ia perlu dikeluarkan dengan segera. Sebagai contoh, lembaga mungkin rosak. Anda segera memadamkannya dan menambah yang baru.

Selanjutnya ia perlu membuat kalis air di lantai yang hangat. Untuk tujuan ini, bahan roll digunakan. Sebagai contoh, filem polietilena sesuai. Antara satu sama lain, filem itu mesti disertakan dengan pita pelekat. Kemudian lapisan penebat haba diletakkan. Nah, jika lapisan penebat pada satu sisi mempunyai salutan foil. Dalam kes ini, anda tidak perlu membeli filem foil yang mencerminkan secara berasingan. Oleh kerana salutan ini, semua haba yang dipancarkan dari kabel pemanasan akan ditunjukkan ke atas ke dalam bilik.

Langkah memasang kabel kira-kira 200 mm. Kabel ini dijamin menggunakan pengapit khas. Skema pelapisan kabel boleh berbeza, misalnya, lingkaran atau koklea. Juga letakkan sensor suhu di atas lantai. Adalah disyorkan untuk meletakkannya di antara lilitan kabel pemanasan. Sensor ini akan menghantar isyarat kepada termostat untuk menghidupkan / mematikan pemanasan.

Seterusnya, satu lapisan kecil senarai lantai dibuang. Di atas senarai yg panjang lebar anda boleh meletakkan papan serat, dan di atas linoleum. Juga dikenali sebagai teknologi kaedah kering tanpa menggunakan senarai yg panjang lebar.

Pemasangan pemanasan kabel ke kering dilakukan seperti berikut:

 • Letakkan balak di lantai dengan langkah 600 mm. Lebar hendaklah ditentukan berdasarkan lebar bahan penebat haba.
 • Dari bahagian bawah lag anda mesti menjahit papan. Mereka akan membentuk lantai kasar.
 • Di bahagian atas lantai kasar adalah filem kalis air.
 • Lapisan penebat haba dan filem reflektif diletakkan di atas.
 • Dalam ruang yang terhasil di antara kesilapan yang anda perlukan untuk meletakkan mesh pemasangan khusus. Terima kasih kepadanya, anda akan dapat memperbaiki kabel pemanasan lebih mudah.
 • Selepas itu, letakkan pemanasan kabel. Untuk lulus kabel melalui balak, potong alur kecil di dalamnya. Kabel dipasang pada grid menggunakan pengapit khusus.

Akhirnya, juga di antara lilitan kabel pemanasan, letakkan sensor suhu, yang disambungkan ke termostat. Seterusnya, anda perlu menyediakan asas untuk linoleum. Di atas log, papan serat atau apa-apa bahan plat diskrukan. Papan gentian ke kayu balak diperbaiki menggunakan skru menegak sendiri. Seterusnya, lantai linoleum dijalankan mengikut teknologi yang sedia ada. Anda boleh melakukan semua kerja sendiri.

Pemanasan inframerah filem

Dalam kes ini, filem pemanasan nipis digunakan sebagai elemen pemanasan. Pemanasan dijalankan di bawah pengaruh sinaran inframerah. Filem ini dihubungkan dengan cara yang sama seperti pemanasan kabel melalui termostat.

Penting! Walaupun filem inframerah di pasaran telah muncul agak baru-baru ini, ia telah diiktiraf secara meluas. Ini dijelaskan oleh ketebalan minimumnya. Ini, mungkin, adalah kelebihan utamanya.

Pemasangan filem inframerah boleh dibuat di bawah linoleum dan penutup lantai lain. Ini adalah elemen pemanasan sejagat. Untuk semua ini, anda tidak perlu menggunakan komposisi pelekat untuk memasangnya. Walaupun tidak perlu mengisi senarai pasir simen. Disebabkan ini, kelajuan pemasangan lantai panas di bawah linoleum meningkat dengan ketara. Dan selepas selesai kerja, anda tidak perlu menunggu sehingga senarai yg panjang lebar telah dikeringkan. Lantai hangat di bawah linoleum boleh dihidupkan sebaik selepas kerja pemasangan.

Seterusnya, kami akan memberitahu anda bagaimana untuk memasang lantai hangat inframerah di bawah linoleum dengan tangan anda sendiri. Pertama sekali, anda perlu berhati-hati menyediakan asas lantai. Sekiranya ia dibuat, maka ia mestilah rata. Tidak semestinya ada kecacatan yang jelas dalam senarai yg panjang lebar. Jika lantai kayu, maka periksa kualiti papan papan.

Nasihat! Untuk mencapai permukaan yang rata, lantai kayu boleh ditutup dengan kayu lapis dan diskru dengan skru. Sangat baik, jika papan lapis akan mempunyai sambungan kunci. Sekiranya mereka tidak, kemudian gabungkan kepingan papan lapis dengan ketat tanpa jurang.

Oleh itu, pada permukaan yang disediakan, anda perlu meletakkan lapisan kalis air. Untuk tujuan ini, filem polietilena digunakan. Di samping itu, pemasangan bahan penebat haba dijalankan. Semua sendi kalis air dan penebat haba terpaku dengan pita pelekat. Di samping itu, keseluruhan lapisan boleh dilekatkan ke lantai dengan stapler. Ia perlu mempunyai permukaan foil di atas penebat haba.

Dalam langkah seterusnya anda perlu menentukan tempat di mana termostat akan dipasang. Jika ia terbina, maka segera buat lubang yang diperlukan di dinding. Selepas ini, pemasangan filem inframerah elektrik boleh dilakukan. Peletakannya harus dilakukan supaya jalur tembaga diarahkan ke bawah.

Penting! Tidak dapat diterima bahawa filem inframerah terletak di atas satu sama lain. Di antara ia perlu ada jurang kecil.

Untuk memotong filem ke dalam kepingan yang diperlukan, gunting biasa digunakan. Pemotongan dilakukan pada garis potong yang disediakan. Antara semua band disambung secara selari. Perhatikan fakta bahawa semua tempat harus dilindungi dengan pita bitumen khas. Di tempat khas untuk filem itu, klip-klip tersebut perlu dijamin. Ingat bahawa klip ini boleh digunakan. Sekiranya anda membetulkannya dengan tidak betul, anda tidak dapat menggunakannya lagi. Pengapit dipasang pada filem menggunakan tang. Dalam pengapit ini, wayar juga dimasukkan, yang menghubungkan semua filem di antara mereka dan diarahkan kepada thermoregulator dengan satu. Di samping itu, sensor suhu diletakkan berhampiran litar pemanasan.

Nasihat! Sehingga semasa pemasangan lantai hangat inframerah elektrik filem itu tidak meninggalkan tempatnya, ia boleh terpaku ke lantai dengan pita pelekat.

Selepas pemasangan filem inframerah elektrik, termostat disambungkan. Untuk tujuan ini, litar yang ditunjukkan pada termoregulator itu sendiri digunakan. Selepas menyambung ke elektrik, lakukan pemeriksaan pemanasan lantai. Jika semua jalurnya hangat, lantai boleh diletakkan. Di atas filem itu, letakkan filem polyethylene padat, di atas papan lapis, dan lapisan terakhir - linoleum.

Kesimpulannya

Oleh itu, di sini kita dan semua ciri-ciri bagaimana untuk melaksanakan peletakan bawah elektrik di bawah linoleum. Ingat bahawa sangat penting untuk memilih linoleum yang betul. Jika tidak, teknologi dan urutan pembuatan lantai elektrik yang panas sama dengan semua teknologi lain. Kami berharap anda boleh mendapatkan banyak maklumat berguna untuk diri anda dari artikel ini. Sebagai tambahan kepada semua yang kami cadangkan anda melihat bahan video yang disediakan.

 • Bagaimana untuk memilih dandang pellet

 • Bahan bakar untuk perapian bio

 • Perapian elektrik «Dimplex»

 • Skim sambungan lantai hangat

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map