Lath tepi untuk jubin logam

Lath tepi untuk jubin logam

Seperti dalam perniagaan yang penting, proses utama meletakkan dan memasang lembaran logam disertakan dengan pemasangan sejumlah kecil elemen tambahan dan yang kelihatan tidak penting, tanpa salutan itu, walaupun ia akan berfungsi, tetapi dengan cepat dapat kehilangan sebahagian besar fungsinya. Ini adalah persoalan elemen sisi dari jubin logam - cornice dan papan akhir.

Fungsi utama akhir dan plat cornice untuk logam

Pengilang dengan tegas mengesyorkan supaya tidak mengabaikan pemasangan tepat pada bar penghujung dan bingkai, ini memungkinkan untuk mengekalkan kualiti bumbung logam yang diletakkan:

  • Melindungi zon marginal dan akhir dari angin dan hujan;
  • Untuk memberikan bumbung jubin logam selesai rupa dan selesai produk siap;
  • Memperkuat tepi logam dan memasang penghalang untuk serangga dan burung.
Untuk maklumat! Walaupun fungsi yang sama dari kedua-dua bilah, reka bentuk dan penampilan pelapik akhir adalah berbeza dengan elemen cornice. Dalam kedua-dua kes, lapisan itu diperbuat daripada bahan yang sama seperti jubin logam, juga dipintal, bersalut dan disalut dengan salutan polimer.

Difahamkan bahawa elemen bantu tidak boleh dibezakan dari warna atau bentuk pada latar belakang umum oleh jubin logam berlapis poliester. Ketebalan keluli 450 mikron mudah dipotong, dan jika perlu, anda boleh membengkok tepi pinggir akhir apabila anda memasangnya pada jubin logam.

Pemasangan akhir dan cornice ke cerun jubin logam

Perbezaan utama antara bilah akhir dan bingkai adalah dalam urutan pemasangan mereka. Lapisan atap dipasang selepas pemasangan kalis air sebelum meletakkan jubin logam utama pertama. Untuk plat akhir, keadaan pemasangan wajib adalah peletakan lengkap semua jubin jubin logam dan pemasangan lath frontal.

Bagaimana untuk meletakkan batang tirai untuk logam

Oleh kerana bentuk khusus cornice, elemen ini sukar dibingungkan dengan lapisan rabung atau plat akhir. Dalam bentuk, ia menyerupai pelongsor yang tepinya dibengkokkan pada sudut. Dua pesawat cornice disatukan pada sudut 110o, rak yang lebih luas mempunyai saiz 108 mm, lebar yang lebih sempit 70 mm. Di atas rak yang lebih rendah, yang, selepas pemasangan pada kasau, harus masuk ke dalam longkang dengan kelebihan, bebibir 15 mm dibuat. Reka bentuk ini membolehkan anda untuk mendapatkan kelebihan bawah dan hujung keras bar, mengekalkan garis walaupun di bawah tekanan aliran air hujan.

Untuk memudahkan pemasangan, bar dibuat dalam bentuk serpihan atau segmen panjang 60-65 cm.

Hujung atas jalur diletakkan di kalis air. Kelebihan bawah adalah output kepada penerima saluran air. Terima kasih kepada peranti sedemikian, semua kelembapan yang mengalir dari bumbung tidak dapat dielakkan jatuh ke dalam pelongsor tangkapan. Dalam kes ini, walaupun dalam hujan lebat tidak akan jatuh ke atas unsur-unsur kayu peti dan rakit.

Terdapat dua jenis pemasangan bar. Dalam kes pertama, kalis air dibuang di bawah jalur overhead cornice dan dipasang ke longkang khas - penumpuk, di mana kondensat dari ventoks lari ke bawah dan digali ke bawah.

Dalam kes kedua, kelebihan bawah lembaran kalis air dikeluarkan dari bawah kepingan logam-kepingan logam ke satah cornice. Dalam kes ini, kondensat mengalir di sepanjang satah jalur ke dalam longkang.

Pemasangan cornice dijalankan dalam beberapa peringkat:

  1. Kepada kasau diikat dengan papan permulaan battens atau papan depan. Di bahagian bawah, bahagian kedua sistem sokongan diletakkan, di mana filing cornice akan berasaskan pada masa akan datang. Dalam sesetengah kes, bukannya papan hadapan, papan kornice dijahit ke hujung khemah, yang mana cangkuk penunggangnya dipasang;
  2. Kalis air diletakkan, saliran dipasang. Selanjutnya, serpihan terpisah dari pertindihan cornice dilapikkan pada pengikat dan saluran longkang. Pemasangan dilakukan oleh skru sendiri mengetuk setiap 40 cm panjang.
Nasihat! Untuk memastikan bahawa bar yang disumbat mempunyai penampilan yang rapi, kord putih nipis diletakkan di sepanjang garis pengikat, di mana garisan bertindih cornice selari dengan cakrawala.

Selepas memasang cornice, anda boleh meneruskan pengikat jubin logam.

Pemasangan plat akhir untuk logam

Dalam kehidupan seharian, bar akhir juga dipanggil bar angin. Lembaran profil logam, seperti bahan bumbung yang lain, sangat sensitif terhadap angin angin akibat ketegaran lembaran tinggi dan ringannya. Angin angin meniup ke jurang jurang pengudaraan di antara lembaran logam lembaran kalis air, dapat melonggarkan dan mengangkat dari battens, walaupun kuku yang kuat.

Bar akhir ialah sudut bengkok yang dicap atau profil lembaran berbentuk U. Pasang plat akhir selepas meletakkan bumbung logam secara penuh.

Agar liputan menutup penutup sisi dengan selamat, sekurang-kurangnya dua baris sokongan untuk perlindungan akhir diperlukan. Oleh itu, pada peringkat pertama di sepanjang jalan, blok kayu dipotong, seksyen 40x40 mm, ia dibungkus di pinggir tepi peti. Bar akan disokong oleh rak mendatar plat akhir.

Agar lapisan akhir untuk duduk di "hud" bar, jarak garisan meletakkan rasuk dari tepi battens dipilih secara eksperimen, berdasarkan ketebalan papan depan. Untuk melakukan ini, perlu melampirkan papan pada akhir dan meletakkan balok, perhatikan kedudukan optimum kayu di sepanjang pinggir hadapan, selepas itu dipaku di sepanjang jalan.

Seterusnya, anda perlu memilih ketinggian naik tepi atas papan hadapan di atas paras bar yang dipaku. Ini dilakukan supaya, selepas pemasangan, permukaan mendatar plat akhir bertepatan dengan satah lereng bumbung dan bumbung logam. Sekiranya papan hadapan tidak dinaikkan tinggi, satah plat akhir akan kelihatan menyimpang. Selalunya permukaan lapisan hadapan perlu dipotong berulang-ulang, supaya garis pengancing pada lath melewati paksi papan.

Segmen pertama plat akhir mestilah dipotong dengan berhati-hati supaya pinggir padat memasuki papan pediment. Kemudian rak dibungkus dengan berhati-hati, selepas itu seluruh plat akhir dibentangkan pada asas yang disediakan dari papan pediment dan kayu. Dalam kes ini, tepi sudut dan rak yang lebar akan berfungsi sebagai musim bunga, dan menekan ketat terhadap permukaan balok dan papan hadapan.

Peletakan lapisan bermula dari bawah cerun bumbung. Setiap elemen berikutnya dibentangkan seperti logam, dengan tumpang tindih 4-5 cm di hujung atas panjang bar sebelumnya. Pengancing dilakukan dengan dua baris skru. Baris pertama dipintal ke badan papan depan, barisan kedua diikat di sepanjang permukaan mendatar lapisan ke ketebalan bar sokongan. Di hujung bar, palam dipasang dan juga dipasang dengan skru dari sisi.

Selepas pemasangan, semua garis dan sendi memotong, kepala skru harus dirawat dengan teliti dengan varnis aerosol, yang memisahkan logam terbuka.

Kesimpulannya

Memasang kurungan akhir dengan logam tidak sukar walaupun untuk pemula roofers, hanya perlu ketepatan dan ketahanan untuk dipadankan dengan sokongan log persegi saiz dan lokasi penetapan dan hadapan papan. Apa-apa kunci scissoring bilah logam atau akhir menyediakan sejumlah besar burrs sangat kecil dan tajam, jadi ia hanya perlu untuk bekerja sarung tangan dan garis pemotongan diperlukan untuk memproses fail untuk mengeluarkan apa-apa tepi yang tajam.

  • Peralatan untuk pemasangan bumbung membran

  • Bumbung bergulung

  • Bumbung dari bahan-bahan yang mudah terbakar

  • Teknologi pemasangan panel sandwic atap

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 63 = 73

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map