Panel hiasan untuk hiasan dalaman

Panel hiasan untuk hiasan dalaman

Hari ini sukar untuk mendapatkan hiasan dinding yang benar-benar asli dan berkesan dengan dinding, lukisan atau plaster hiasan. Reka bentuk moden reka bentuk dalaman dinding memerlukan penggunaan pendekatan yang sama sekali baru, dengan menggunakan bahan-bahan baru dengan data luaran yang luar biasa, sifat-sifat baru, corak bantuan yang membuat dinding kelihatan baru. Hari ini, idea-idea ini boleh direalisasikan hanya dengan menggunakan panel hiasan untuk dinding.

Bagaimanakah saya boleh menghiasi dinding dengan panel hiasan?

Kemungkinan panel hiasan adalah lebih tinggi dan lebih pelbagai daripada mana-mana cara tradisional dinding menghias. Malah, bahan ini untuk hiasan dalaman bilik mewakili peringkat revolusi baru dalam pembangunan reka bentuk:

 • Pertama, pemaju dan pereka arahan baru dalam penggunaan bahan untuk penamat dalaman berlepas dari kain kertas tradisional, cat dinding, campuran plaster memihak kepada tiruan semua jenis permukaan dan tekstur dengan sifat yang paling luar biasa;
 • Menghiasi dinding dengan panel hiasan memerlukan rawatan serius terhadap keseluruhan ruang dalaman dan gaya bilik, pilihan yang betul dan pemasangan lampu, pematuhan kepada peraturan untuk mengharmonikan warna dan tekstur hiasan dalaman;
 • Panel hiasan untuk dinding dan hiasan dalaman jauh lebih mahal dan memerlukan kemahiran tertentu dalam bekerja dengan bahan semasa pemasangan. Firma pengeluar cuba untuk mempermudahkan pemasangan dan pemasangan hiasan dalaman yang mungkin, tetapi semuanya mudah dan boleh diakses karya ini yang anda tidak akan namakan;
 • Hampir semua panel hiasan untuk hiasan dalaman dinding, kecuali untuk mengekalkan gaya tertentu di pedalaman, melaksanakan fungsi utilitarian semata-mata praktikal.

Panel dinding menyembunyikan masalah dengan ketidakteraturan dan geometri dinding dalaman, melindungi ruang, meningkatkan sifat kalis bunyi dermaga di dalam premis.

Penting! Kos hanya bahan selesai panel individu boleh beberapa kali lebih besar daripada kos pembaikan menggunakan kertas dinding atau cat berasaskan air. Tetapi hayat perkhidmatan seperti salutan hiasan dianggarkan selama sepuluh tahun atau lebih.

Kelebihan dan kekurangan pelbagai pilihan untuk dekorasi dengan panel hiasan

Antara pelbagai panel hiasan, yang paling popular adalah beberapa kawasan utama:

 1. Panel hiasan untuk hiasan dalaman dinding berdasarkan bahan semulajadi semulajadi - kayu, batu, tanah liat, jenis serat tumbuhan;
 2. Gabungan, berdasarkan bahan polimer dan seramik, batu alam. Varian bahan kemasan sedemikian boleh mempunyai tujuan sejagat, dan digunakan untuk dekorasi dinding luar, dan di dalam balkoni, loggias, lorong dan koridor;
 3. Bahan panel untuk lapisan dalaman, bertujuan untuk fungsi hiasan semata-mata. Ada di antara mereka yang dibuat dengan tangan dan mempunyai status karya pengarang artis terkenal - pereka. Pilihan sedemikian dianggap paling mahal dan sukar untuk digunakan.
Menarik! Panel hiasan dihasilkan bukan sahaja dalam cara perindustrian, tetapi juga oleh artis amatur. Kebanyakan mereka membuat salinan unik hiasan atau lukisan panel hiasan.

Kos hiasan seperti ini, selesai tangan, biasanya jauh lebih tinggi daripada produk pengeluaran besar-besaran.

Panel hiasan daripada bahan semula jadi

Pemimpin di antara panel berdasarkan bahan semula jadi adalah kayu, terutama berharga dan patut cantik dianggap sebagai elemen yang ditetapkan dari bentuk persegi dan segi empat tepat dari jisim keras kayu. Foto. Dalam versi klasik reka bentuk dalaman bilik, papak ini menyebarkan bahagian bawah dinding. Bahagian atas boleh dihiasi dengan kertas dinding atau pelapik dari plat MDF.

Inilah cara yang disebut dalam bahasa Inggeris dekorasi dalaman tempat tinggal, yang luas di rumah-rumah kaya di Eropah abad XIX. Pada masa itu di bawah lapisan kayu menyembunyikan paip pemanasan, di mana asap dan udara panas dari relau bergerak.

Unsur panel kayu sangat sesuai untuk pelapisan dalaman pejabat, dewan, lorong. Walaupun dalam bentuk yang tidak dirawat, tekstur hangat dan cantik kayu selalu kelihatan cukup menarik.

Paneling yang diperbuat daripada kayu oak, elm, larch jarang digunakan untuk hiasan luar dinding rumah. Pada yang terbaik, hiasan ini dilengkapi dengan reka bentuk pintu masuk atau anjung.

Tidak kurang menarik boleh menjadi panel hiasan yang diperbuat daripada serat buluh semulajadi atau kepingan kayu gabus. Pilihan ini untuk menghias mesti disahkan dengan berhati-hati di dinding sebelum memulakan penamat, kerana penampilan yang agak khusus.

Salah satu pengganti yang paling popular untuk kayu hiasan ialah panel bahan MDF dan papan serat bertekstur. Mereka lebih murah, lebih ringan, baik dipotong, bosan, mempunyai fleksibiliti dan kekuatan yang tinggi. Jika perlu untuk menyelesaikan kayu, panel MDF paling sesuai, terutamanya kerana terdapat sekurang-kurangnya 40-45 warna dan tekstur kayu yang berbeza di pasaran.

Selain bahan panel kayu, jubin batu dan mozek sering digunakan untuk dinding dalaman. Perbezaan di antara mereka adalah jumlah serpihan batu tanah yang digunakan. Banyak syarikat menawarkan mozek set batu, dengan corak atau corak yang dibentuk untuk mendapatkan imej penuh di dinding, hanya letakkan semua serpihan, mengikut gambarajah yang dilampirkan. Tetapi yang paling kerap, kedua-dua bahan penamat dipasang di dinding dengan cara yang diperolehi permukaan monolitik batu semulajadi.

Bahan hiasan sejagat

Panel hiasan yang disalut dengan batu semula jadi dianggap paling serba boleh dan sering sesuai untuk hiasan luaran dan dalaman. Sebagai tambahan kepada panel batu, universal boleh dikaitkan dengan tiruan kerja bata atau menamatkan baka kayu yang mahal. Selalunya ini adalah plat hiasan PVC dicat dan bertekstur dengan sisipan dari tanah yang ditekan atau disatu batu.

Pelbagai jenis panel hiasan sejagat yang paling mudah dan paling murah adalah lapisan PVC dalam bentuk jalur dua lapisan panjang. Secara langsung di dalam bilik tidur atau dewan seperti panel digunakan jarang atau tidak sama sekali. Tujuan utama mereka adalah untuk menyelesaikan dinding dalaman di bilik mandi, tandas, dalam kes yang jarang berlaku di koridor atau loggia. Ia bernilai murah, jadi jika anda mahu ia boleh digunakan untuk membaiki kemudahan sampingan, di pondok.

Lebih dan lebih popular adalah panel gipsovinilovye yang dipanggil. Tidak seperti saudara-saudara mereka, panel plasterboard, teras gipsum bahan ditutup dengan filem vinil yang sangat indah. Bahan kemasan jenis ini membolehkan anda untuk menggantikan papan gypsum dan wallpaper, serta plaster hiasan, apabila menghiasi dinding dalaman. Pengeluar GVK-panel memberi penekanan asas terhadap penggunaan bahan yang menghadapi seperti itu untuk memberikan dinding di premis besar. Dalam sesetengah kes, panel HVC boleh digunakan sebagai asas untuk pembuatan partition dalaman, dinding palsu tanpa pemprosesan hiasan tambahan.

Penyelesaian menarik dalam penamat hiasan dengan bahan panel

Baru-baru ini, populariti yang hebat diberikan kepada pilihan hiasan kain lembut dinding. Pembinaan panel sedemikian boleh dimensi besar, contohnya, di seluruh dinding bilik tidur atau bilik kanak-kanak. Menggunakan bahan tekstil dan pengisi sintetik membolehkan anda menghiasi bilik dihiasi dengan warna dan warna yang paling luar biasa. Panel seperti itu mempunyai satu kelebihan yang sangat penting, mereka mempunyai penebat bunyi yang luar biasa, jadi penduduk bangunan bertingkat tinggi dengan dinding konkrit nipis gembira menggunakan versi tekstil panel hiasan untuk hiasan dalaman bilik tidur mereka.

Satu lagi cara penamat yang menarik ialah penggunaan sebilangan besar cermin, panel tebal akrilik dan kaca polikarbonat tebal. Dalam kes ini, corak refraktori, ukiran, atau sumber cahaya tambahan digunakan pada permukaan panel. Kelemahan produk tersebut termasuk kos tinggi dan kerumitan pemasangan mereka di dinding dalaman bilik. Tempat yang paling popular untuk menggunakan bahan ini untuk hiasan dalaman dinding adalah bilik mandi dan bilik tidur.

Penggunaan panel 3D yang dipanggil dianggap sebagai hiasan dalaman dinding yang berasingan. Pada mulanya, panel adalah imej tiga dimensi tekstur yang indah, misalnya, batang buluh atau kluster anggur, dicetak secara besar-besaran dari lembaran polyvinyl chloride. Kemudian produk-produk yang sama mula dihasilkan dalam bentuk cip-cip bertetulang serat kaca berdinding nipis gypsum. Apabila menggunakan hiasan seperti itu di permukaan dalaman dinding, struktur yang dipesan sangat indah diperolehi.

Baru-baru ini, perkembangan teknologi komputer dan pemodelan 3D telah memungkinkan untuk memotong dan mencetak model hiasan yang banyak dan sederhana dengan corak dan corak yang paling luar biasa. Sekali model yang dibina di atas komputer membolehkan untuk menerima lukisan hiasan apa-apa saiz dan bentuk pada peranti percetakan khas atau mesin microfrequer. Semua orang boleh secara bebas datang dengan versi panel hiasan mereka sendiri. Penyebaran kreatif semacam ini dalam pengeluaran panel hiasan terhalang oleh kos tinggi menghasilkan bahan untuk lapisan dalaman dengan cara ini.

Kesimpulannya

Setiap tahun, di pasaran panel hiasan untuk lapisan dalaman, terdapat lebih banyak corak baru yang memukau imaginasi anda dengan prestasi luar biasa mereka. Baru-baru ini, bingkai foto digital telah agak mahal untuk menghiasi dalaman dan desktop. Sekarang terdapat set semua skrin yang dipasang di trim hiasan di tempat istirahat dan mewujudkan suasana yang selesa di dalam rumah. Keupayaan untuk program dan memilih satu siri berturut-turut berturut-turut yang menggabungkan imej, mempunyai kesan yang santai, membolehkan anda berehat dalam persekitaran yang selesa dan berehat dengan baik.

 • Menamatkan lapisan di dalam rumah

 • Teknik memohon plaster Venetian dengan tangan anda sendiri

 • Batu hiasan untuk hiasan dalaman

 • Stucco Venesia dari dempul biasa

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

89 + = 96

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map