Pemanasan di rumah persendirian

Pemanasan di rumah persendirian

Merancang dan mengatur sistem pemanasan di rumah boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Sudah di peringkat penggubalan, anda harus memilih pilihan yang paling optimum, yang akan membantu merealisasikan semua idea pemilik, tanpa melampaui anggaran yang dirancang.

Yang paling menguntungkan dalam segi kewangan adalah pilihan pendawaian paip tunggal sistem pemanasan. Pengagihan pemanasan dua paip boleh menelan kos lebih sedikit, tetapi kecekapan kaedah ini jauh lebih tinggi.

Cara popular untuk mengedarkan pemanasan

Di dalam sebuah rumah moden di sebuah rumah persendirian, tempat perapian atau dapur sangat sering ditempatkan, tetapi mereka mungkin membawa fungsi hiasan yang menekankan gaya individu rumah, memandangkan beban pemanasan utama jatuh pada satu atau dua cerek pemanasan kontur. Prinsip pengoperasian dandang litar tunggal adalah eksklusif untuk memberikan pemanasan kepada rumah, pada gilirannya dandang litar dwi, ​​selain pemanasan rumah, juga dapat berfungsi sebagai air pemanasan.

Tanpa mengambil kira jenis pemanasan dandang, untuk mengatur sistem pemanasan individu boleh digunakan sebagai pendawaian litar tunggal paip dan paip double. Pertimbangkan ciri utama mereka, dan cuba untuk mengetahui apa kelebihan dan kekurangan setiap jenis.

Sistem pemanasan paip tunggal

Prinsip pengoperasian sistem semacam itu sangat mudah: apabila memasang pemanasan, hanya satu paip dipasang, yang menciptakan lingkaran setan. Sistem ini menghubungkan bateri dari setiap bilik di dalam rumah.

Anda boleh mengatur sistem sedemikian dalam dua cara:

 • mendatar;
 • menegak.

Kaedah mendatar mengatur sistem pemanas tiub tunggal dengan pendawaian yang lebih rendah adalah lebih popular, kerana ia mempunyai reka bentuk yang agak mudah. Ciri khas adalah cara istimewa untuk meletakkan, di mana paip terpasang mesti mempunyai cerun kecil agar penyejuk dapat dengan mudah beredar di seluruh sistem.

Nuance meletakkan dengan cara mendatar timbul dalam kes apabila pemanasan dipasang di bangunan bertingkat. Kemudian di pintu masuk ke bahagian asal radiator yang terletak di tingkat pertama, anda perlu memasang injap, sebahagiannya bertindih yang mana anda boleh membuat tekanan yang tepat untuk peredaran penyejuk di tingkat atas.

Perhatian! Menyusun pengedaran menegak paip pemanasan di rumah persendirian adalah sangat penting untuk mempertimbangkan lokasi penumpang. Ia hanya perlu menegak, dan paip mempunyai diameter lebih kecil daripada apabila dipasang dalam pendawaian mendatar.

Salah satu kelebihan sistem pemanasan tunggal paip dengan pendawaian yang lebih rendah adalah kekurangan keperluan untuk sambungan wajib ke pam bulat.

Kelebihan pemanasan tunggal paip:

 • penjimatan yang baik pada bahan, kerana paip yang lebih sedikit diperlukan;
 • gambarajah pendawaian yang sangat mudah dan jelas;
 • pengiraan bersih beban hidraulik pada paip.

Tetapi, malangnya, walaupun semua momen positif, mereka benar-benar dipinggirkan oleh satu tolak. Ia terdiri daripada kehilangan suhu penyejuk yang ketara apabila ia dikeluarkan dari dandang pemanasan. Ini bermakna bahawa bateri di bilik terluar akan sedikit hangat.

Anda boleh membetulkan keadaan ini dengan cara berikut:

 • Meningkatkan jumlah bahagian dalam radiator, kerana ia dikeluarkan dari dandang;
 • memasang injap termostatik khas pada radiator, yang mengatur tekanan penghantaran penyejuk kepada setiap radiator;
 • melancarkan pam bulat yang akan mengekalkan tekanan pada tahap yang diperlukan, dan mempromosikan pengedaran yang betul penyejuk di seluruh rangkaian.

Pengedaran pemanasan tunggal paip di rumah persendirian akan optimum untuk melengkapkan sistem pemanasan dalam satu tingkat, rumah yang kerap, dengan keluasan tidak lebih daripada 100m², tanpa memerlukan peranti tambahan seperti "lantai panas".

Pendawaian dua-paip sistem pemanasan

Perbezaan utama susunan sistem pemanasan semacam ini adalah bahawa setiap bateri disambungkan ke paip utama kedua-dua aliran langsung dan terbalik. Ciri ini meningkatkan kadar aliran paip, kira-kira dua kali. Tetapi perlu diperhatikan dan mata positif. Pemilik rumah secara bebas boleh menyesuaikan tahap bekalan haba kepada setiap radiator. Akibatnya, anda boleh mencipta suasana yang menyenangkan di setiap bilik.

Pengaturan sistem pemanasan dua paip menyediakan beberapa kaedah pendawaian peringkat tinggi. Mari kita anggap setiap satu daripada mereka lebih terperinci.

Litar menegak dengan pendawaian bawah

Proses teknologi memasang sistem pemanasan dua paip dengan pendawaian yang lebih rendah termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Di tingkat lantai pertama atau ruang bawah tanah, saluran paip utama dipasang, yang berasal dari dandang pemanasan.
 2. Melalui batang paip, paip menegak dijalankan, yang memastikan kemajuan penyejuk pada radiator di dalam bilik.
 3. Untuk setiap radiator, paip mesti dipasang untuk membalikkan aliran keluar penyejuk yang sudah disejukkan kepada dandang.

Apabila mereka bentuk sistem pemanasan dua paip dengan pendawaian yang lebih rendah, adalah perlu untuk memikirkan bagaimana keperluan bagi saluran udara tetap dari saluran paip akan disediakan. Sebagai peraturan, keperluan ini dipastikan dengan pemasangan paip udara, tangki pengembangan dan pemasangan kren Mayevsky pada semua bateri yang terletak di tingkat kedua dan ketiga bangunan.

Litar menegak dengan pendawaian atas

Model ini menyediakan bahawa penyejuk dibekalkan dari pemanas ke loteng melalui saluran paip. Dari situ, penyejuk mengalir melalui semua radiator di rumah. Dan sudah menyejukkan pulangan air ke pemanasan dandang pada saluran paip utama.

Perhatian! Untuk mengelakkan sistem pernafasan udara, penting untuk melepaskan udara secara berkala. Untuk melakukan ini, gunakan tangki pengembangan khas.

Kaedah yang dibentangkan untuk mengatur sistem pemanasan rumah adalah jauh lebih berkesan daripada kaedah dengan pendawaian yang lebih rendah, kerana tekanan yang lebih tinggi digunakan untuk risers.

Sistem pemanas mendatar

Pengaturan pengedaran mendatar sistem pemanas dengan peredaran paksa adalah cara pemanasan rumah yang sangat popular.

Apabila memasang pemanasan melintang, beberapa skema secara tradisional digunakan:

 1. Deadlock. Kelebihan pilihan ini ialah aliran paip ekonomi. Kelemahannya adalah bahawa panjang konturnya sangat besar dan ini menjadikannya sangat sukar untuk mengawal operasi sistem keseluruhan.
 2. Kemajuan yang berkaitan dengan air. Semua litar sirkulasi adalah sama panjang, dan ini membantu menyesuaikan sistem dengan mudah dan mudah. Kelemahan skim ini untuk pemanasan rumah persendirian adalah penggunaan paip yang besar, yang dengan kos mereka jauh meningkatkan perbelanjaan pembaikan, serta merosakkan bahagian dalam premis.
 3. Pengagihan atau pengagihan rasuk sistem pemanasan. Disebabkan fakta bahawa setiap bateri disambungkan secara individu kepada pengumpul pusat pendawaian pemanasan, sangat mudah untuk memastikan pengagihan haba. Kelemahan, seperti dalam kes kedua, adalah penggunaan bahan yang sangat besar. Tetapi semua paip dipasang di dinding, yang tidak merosakkan bahagian dalam bilik. Sehingga kini, skim pemanasan pendawaian rumah peribadi semakin popular di kalangan pemaju.

Apabila memilih gambar rajah pendawaian adalah penting untuk mengambil kira banyak faktor: kawasan bangunan, jenis bahan binaan, dan lain-lain.

Paip untuk sistem pemanasan

Amalan menunjukkan bahawa untuk meletakkan sistem pemanasan, plastik plastik, polipropilena, keluli, tembaga, dan juga paip yang diperbuat daripada keluli tahan karat dan keluli tergalvani yang paling kerap digunakan.

Mari kita pertimbangkan setiap jenis paip dengan lebih terperinci:

 1. Bahan habis pakai keluli. Proses penyambungan paip keluli adalah kimpalan. Bahagian Galvanized dan tahan karat disambungkan dengan threading. Adalah sangat penting bahawa semua kerja-kerja perkiraan sistem pemanasan di rumah dijalankan oleh pekerja-pekerja yang berkelayakan. Perlu diperhatikan bahawa dalam pembinaan moden, tiub logam semakin digunakan. Ini disebabkan harga tinggi dan pemasangan yang agak rumit.
 2. Pipa tembaga adalah bahan yang paling tahan lama untuk pembinaan sistem pemanasan di rumah. Paip sedemikian menahan tekanan yang sangat tinggi, dan suhu. Kaedah penyambungan paip tembaga - pematerian. Keterlaluan menggunakan jenis paip ini adalah harga bahan yang sangat tinggi.
 3. Paip diperbuat daripada polipropilena. Sehingga kini, ini adalah pilihan terbaik untuk peranti untuk pendawaian sistem pemanasan di rumah persendirian. Sebilangan besar jenis paip yang diperbuat daripada bahan ini diketahui. Sebagai contoh: diperkukuhkan dengan gentian kaca, diperkukuhkan dengan aluminium. Sambungan paip polipropilena dilakukan dengan cara pematerian. Kelebihan menggunakan paip jenis ini adalah harga yang rendah dan pemasangan yang mudah.
 4. Pipa logam-plastik. Pemasangan sistem pemanasan menggunakan paip jenis ini tidak memerlukan kemahiran dan pengetahuan khusus. Ia juga perlu diperhatikan bahawa paip yang diperbuat daripada bahan tersebut tidak membentuk mendakan. Sambungan dibuat melalui kelengkapan. Kelemahan menggunakan jenis paip ini ialah dengan setiap tahun kebarangkalian kebocoran meningkat secara eksponen.

Kesimpulannya

Merancang dan mengatur sistem pemanasan rumah swasta adalah pekerjaan yang memerlukan masa, pengetahuan dan wang. Oleh itu, untuk mengelakkan kesilapan, adalah lebih baik untuk meminta profesional perniagaan mereka untuk mendapatkan bantuan. Selepas menetapkan kelemahan boleh jadi sangat mahal, jadi lebih baik jangan biarkan mereka dari awal lagi.

Bagaimana dengan betul melaksanakan pemanasan dua paip di rumah peribadi dalam video seterusnya

 • Dandang pembakaran lama

 • Diesel dandang untuk rumah persendirian

 • Maklum balas mengenai dandang pemanasan induksi

 • Dandang sendiri yang terbakar panjang di atas kayu

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map