Smokehouse dari botol gas

Smokehouse dari botol gas

Sekiranya anda makan daging atau ikan di rumah yang anda telah merokok, dan membandingkannya dengan produk yang dibeli, anda akan segera melihat perbezaannya. Dan bukan hanya kualiti merokok atau jenisnya, tetapi juga kesegaran produk. Betapa senangnya dia keluar dari perokok dan segera mula makan. Untuk membuat impian ini menjadi kenyataan, anda memerlukan sedikit - untuk melakukannya sendiri. Tidak perlu berlari ke pasar dan membuang jumlah kemas. Jika anda mempunyai silinder gas lama, maka teknologi pembinaan tidak akan sama sekali mahal.

Artikel ini dikhaskan untuk topik membuat smokehouse dari silinder gas. Anda akan mempelajari teknologi, jenis merokok dan arahan langkah demi langkah untuk mereka bentuk produk. Di samping itu, kami akan menyediakan anda dengan foto dan video yang akan membantu memudahkan tugas.

Konsep merokok panas dan sejuk

Sekiranya anda bekerja dengan smokehouse untuk kali pertama, maklumat ini berguna kepada anda. Lagipun, ciri reka bentuk smokehouse kami dari silinder gas bergantung kepada jenis merokok. Untuk meletakkannya dengan mudah, merokok boleh menjadi sejuk atau panas. Nama itu sendiri sudah mengatakan sedikit mengenai prinsip smokehouse dari botol itu.

Sebagai contoh, merokok panas berlaku secara langsung berhampiran sumber kebakaran terbuka. Suhu produk pemprosesan di smokehouse mencapai 40-120 darjah. Pada suhu ini, kandungan smokehouse akan menjadi berair, lazat dan bersedia untuk dimakan segera. Di samping itu, masa yang diperlukan untuk membuat makanan ini atau jenis makanan dari 40 minit hingga beberapa jam.

Tetapi bagi cara merokok sejuk dalam tangki, segala-galanya sedikit berbeza di sini. Sumber kebakaran sedikit dikeluarkan dari smokehouse. Dari relau itu, ia bergabung dengan paip, di mana asap yang disejukkan dihantar ke smokehouse. Dengan rawatan ini, daging atau ikan akan disiapkan lebih lama, direndam dalam asap. Ini semua tentang suhu, yang berada dalam 40 darjah. Masa merokok boleh sampai beberapa hari. Tetapi tambah adalah bahawa produk ini boleh disimpan untuk tempoh yang panjang 2-6 bulan. Jika anda suka prun, maka ketahuilah bahawa ia dibuat oleh kaedah perokok yang sejuk.

Berikut adalah gambar rajah yang akan membantu anda memahami konsep-konsep ini. Ia tetap hanya untuk memilih kaedah merokok mana yang anda suka.

Perhatikan! Berita baiknya ialah sebuah gedung smokehouse yang diperbuat daripada silinder gas boleh dibuat oleh mana-mana kaedahnya. Satu-satunya perbezaan adalah skala kerja dan beberapa ciri reka bentuk.

Kami membuat smokehouse dari silinder gas: penyediaan belon

Sebelum anda memulakan, anda perlu menyediakan semua yang anda perlukan untuknya. Mari lihat dulu senarai alat dan bahan, tanpa itu anda tidak boleh membuat smokehouse dari silinder:

 • silinder gas AG-50 dengan kapasiti lebih daripada 50 liter;
 • hacksaw untuk logam;
 • Bulgaria;
 • paip cerobong;
 • gon;
 • rolet dan kapur;
 • fail;
 • sudut logam;
 • gelung;
 • bolt dan kacang;
 • gerudi;
 • mengendalikan tudung;
 • bar dari sayap.

Itulah yang anda perlukan. Set itu mudah, anda boleh dengan mudah mendapatkan setiap item. Apa yang perlu dilakukan seterusnya? Kami akan menjaga silinder untuk smokehouse.

Nasihat! Silinder anda mesti berada dalam keadaan yang boleh diterima. Jika sudah tua dan sudah berkarat, jangan gunakannya. Atau membeli yang lain, atau ambil dari rakan yang tidak memerlukannya. Begitu juga dengan silinder yang rosak. Kemudian anda menjamin kehidupan perkhidmatan yang panjang dan usaha anda akan sia-sia.

Pertimbangkan 3 langkah yang disertakan dalam penyediaan untuk membuat smokehouse dari silinder:

 1. Buang sepenuhnya gas dari bahagian dalam. Apa sahaja yang boleh dikatakan, tetapi sisa-sisa belon - sesuatu yang agak kerap. Jika anda bekerja dengannya dengan cara itu, maka anda membuat diri anda lebih teruk. Ia boleh berubah dengan tragis. Oleh itu, angkat balon, tetapkannya terbalik dan buka injap. Gas mesti keluar sepenuhnya. Untuk memeriksa ia adalah mudah: memakai injap buih daripada serbuk, bererti untuk ware atau sabun. Jika ia mula busa, maka ini adalah tanda kehadiran gas dalam botol.
  Perhatikan! Bekerja dengan balon, anda perlu mematuhi langkah-langkah keselamatan. Pertama, jangan lupa tentang peralatan pelindung diri. Kedua, bekerja jauh dari sumber kebakaran dan orang lain.
 2. Kemudian anda perlu bekerja keras untuk logam. Tetapi sebelum itu, bilas dengan teliti untuk membersihkannya dan keluarkan gas yang lain. Kini, apabila anda benar-benar yakin bahawa tiada gas, ambil fail dan potong lehernya. Untuk mengelakkan kebakaran semasa kerja, dan logam tidak terlalu panas, teruskan air sejuk di kawasan gergaji.
 3. Anda mendapat belon bersih di luar dengan lubang terbentuk. Ia mesti diisi dengan air dari hos, mengisi takungan dengan air. Semasa mengisi, anda boleh menggoncangnya untuk membasuh segala-galanya di dalamnya. Tuangkan air kotor dari kotej atau rumah. Ia boleh mempunyai bau metana yang kuat.

Itu saja, ini melengkapkan kerja persediaan. Pada akhirnya, anda mempunyai belon yang benar-benar bersih tanpa gas dengan lubang. Kita perlukan bekas sedemikian. Kami meneruskan langkah seterusnya.

Membuat tudung smokehouse keluar dari silinder

Silinder selamat hidup sedia untuk memotong. Di dalamnya, anda perlu membuat menetas atau penutup yang akan ditutup dan terbuka. Ini sebahagian daripada smokehouse akan mudah alih, jadi sebaiknya bekerja dengan kemas. Arahan adalah seperti berikut:

 1. Letakkan silinder di sisinya pada permukaan yang stabil.
 2. Buat markup di atasnya. Menggunakan kapur, lukis pintu ini. Jadikannya segi empat tepat.
 3. Apabila tanda pada silinder siap, ambil Bulgaria dan potong bahagian ini. Jangan lupa memakai gogal perlindungan, kerana anda sering dapat mendengar kes-kes kepingan logam yang jatuh ke dalam mata pekerja. Jangan potong lubang pada botol hingga akhir. Tinggalkan bahagian di mana engsel akan dipasang.
  Penting! Bahagian sampingan atau cincin tidak boleh disentuh. Foto menunjukkan cara memotong pintu.
 4. Sekarang anda boleh membaiki pintu ke engsel. Beli dua engsel logam yang digunakan untuk pintu. Berkenaan dengan pengancing, anda boleh membetulkannya dengan bolt, atau jika anda mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan mesin kimpalan, maka minuman.
 5. Seterusnya, anda boleh memotong pintu smokehouse dan membersihkan fail dengan tajam tajam.
 6. Kord terakhir adalah penciptaan pemegang untuk smokehouse. Anda boleh membeli atau mengeluarkannya dari perabot lama. Penangkapan boleh dibuat daripada baut yang sama. Dan supaya semasa memasak anda tidak membakar tangan anda, anda boleh membungkusnya dengan bahan bukan pemanasan.

Kita boleh menganggap bahawa separuh kerja telah dilakukan. Seperti yang dapat anda lihat, kami tidak memerlukan lukisan terperinci untuk mencipta perokok seperti itu dari silinder.

Buat pendirian atau kaki untuk smokehouse dari botol

Untuk memulakan, ketinggian struktur biasanya tidak melebihi dimensi standard meja dapur. Saiz ini dari 85 hingga 100 cm Di samping itu, anda mesti terlebih dahulu menentukan sama ada smokehouse anda bergerak atau mudah alih. Ini adalah penting ketika membuat kaki. Sebagai pendirian, anda boleh menggunakan sudut logam, dari mana kesamaan kambing atau meja dibina. Ya, dan kaki anda boleh dibuat dari sudut yang sama.

Penting! Jangan lupa bahawa belon itu sendiri mempunyai banyak berat badan. Dan jika ia juga dipenuhi dengan produk untuk merokok, maka ia akan meningkat lebih banyak lagi. Itulah sebabnya anda perlu membuat smokehouse stabil. Setiap butiran struktur mestilah dikimpal antara satu sama lain. Periksa kualiti bina dengan serta-merta.

Ia lebih cepat dan lebih mudah untuk membina struktur pegun. Semua yang diperlukan untuk kerja adalah 4 sudut logam dan mesin kimpalan. Sudut diri disambungkan serenjang ke silinder dan dipasang ke bawah dengan mesin kimpalan. Satu-satunya nuansa adalah bahawa anda perlu mempunyai pengalaman bekerja dengan peralatan atau meminta rakan anda untuk membantu dengan ini.

Bagi kaki skematik, ia agak rumit di sini. Tugas anda adalah untuk mengebom lubang di bahagian bawah dan masukkan baut ke dalamnya. Segala-galanya dilakukan supaya benang itu diarah keluar. Dan kacang-kacangan dikimpal kepada kacang-kacangan. Sekarang, jika perlu, anda boleh mengetatkan kaki ini ke silinder. Ia hanya dapat memberi bahagian bawah dengan sokongan logam supaya kaki lebih stabil. Anda perlu melakukan ini dalam kes pertama dan di kedua.

Buat relau dan cerobong

Sekarang teknologi penciptaan boleh berbeza, jika bercakap tentang sejenis merokok. Pembinaan boleh menjadi berbeza. Pertama, mari kita lihat penciptaan perokok merokok.

Di tempat di mana injap telah dibuat, adalah perlu untuk membuat lubang sama dengan garis pusat dengan paip anda di bawah cerobong. Lukis bulatan dan potong dengan pengisar. Lubang di bawah cerobong siap. Anda boleh meletakkan paip di dalamnya dan mengeluarkannya. Peredam dibuat di atasnya, kerana jumlah asapnya dikawal. Ia boleh dibuat tanggal atau dilekatkan pada bolt.

Di sisi lain, anda perlu memotong lubang di mana asap dari relau masuk. Tungku yang sama boleh dibuat dari silinder yang sama, hanya dipotong dan dikurangkan. Atau gunakan logam lembaran (dari 4 cm) dan batu bata. Apa yang perlu dilakukan - tentukan sendiri. Firebox mesti mempunyai dua lubang: untuk penempatan kayu bakar dan untuk abu-abu. Relau itu sendiri dan tangki menyambung paip.

Sekarang perhatian! Sekiranya anda memerlukan perokok merokok, maka paip itu sendiri harus pendek, dan api api dengan sumber api dekat. Dan untuk smokehouse merokok sejuk paip itu dipanjangkan, dan relau dipasang lagi. Di bahagian bawah silinder, letakkan kepingan logam tebal, sebelum dibalut dengan kerajang. Ia akan berfungsi sebagai koleksi lemak. Kerajang itu sendiri perlu diubah setiap kali selepas merokok. Ia tetap hanya untuk memasang sokongan logam yang diperbuat daripada tetulang. Mereka akan diletakkan produk. Anda juga boleh membuat kekisi. Anda melakukannya. Smokehouse anda dibuat dan bersedia untuk ujian baru. Nikmati hasil kerja anda.

Perhatikan! Hampir prinsip yang sama mencipta smokehouse dari kompor gas dengan tangan mereka sendiri, peti sejuk atau setong.

Kesimpulannya

Adakah anda suka cara membuat smokehouse? Jika ya, anda boleh mengumpul semua yang anda perlukan dan dapat berfungsi. Seperti yang anda lihat, tidak ada yang luar biasa di sini, hanya ikut arahan. Tetapi, selepas sehari, anda sudah pun mempunyai perokok yang siap dari botol itu. Kini, anda boleh menikmati makanan yang berasap bukan sahaja pada hari cuti, tetapi juga pada bila-bila masa. Dan kualiti merokok sangat baik. Anda boleh menjemput rakan dan saudara anda untuk mencuba smokehouse anda terlebih dahulu. Dan terima kasih kepada video ini, anda tidak akan mempunyai sebarang soalan mengenai penciptaan ini.

 • Smokehouse dari setong

 • Taman permainan kanak-kanak dengan kolam renang

 • Troli isi rumah dengan roda lipat

 • Kawasan BBQ dan barbeku

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

42 − 41 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map