Tangga kayu untuk beranda dengan tangan mereka sendiri

Tangga kayu untuk beranda dengan tangan mereka sendiri

Dari zaman dahulu ia dipercayai bahawa anjung rumah itu adalah muka tuannya. Sesungguhnya, ia adalah teras yang "memenuhi" para tetamu dan memberikan kesan pertama kepada seluruh rumah. Teras yang direka dengan baik dan indah dihiasi dengan ketuanan penguasaan tuan rumah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, disebabkan peningkatan permintaan untuk rumah persendirian, fesyen untuk beranda yang indah dihiasi sekali lagi dikembalikan.

Jenis bahan untuk beranda

Pasar pembinaan moden menawarkan pemilik rumah yang ingin membuat serambi dengan tangan mereka sendiri, sejumlah besar bahan binaan dan teknologi yang berbeza. Bahan yang paling popular untuk serambi adalah logam, konkrit, batu dan kayu. Setiap bahan ini mempunyai kedua-dua plus dan minusnya. Di samping itu, seringkali kesemua kemungkinan gabungan bahan-bahan ini - asas konkrit dan permukaan yang diperbuat daripada batu hiasan, bingkai logam dan langkah-langkah kayu.

Semua pilihan ini memberikan peluang paling luas untuk penamat hiasan. Estetikisme yang tinggi boleh dibezakan dengan tangga logam yang palsu, dengan melengkung, dihiasi dengan hiasan bunga bunga. Tidak kurang estetika juga mempunyai langkah konkrit, ditutup dengan kepingan marmar tanah atau granit. Walau bagaimanapun, varian tersebut mempunyai dua kekurangan utama, menjadikan pembinaan oleh tangan mereka sendiri sangat sukar:

 1. Kos bahan binaan yang tinggi.
 2. Keperluan yang tinggi ke tahap kemahiran bangunan.

Untuk membuat anjung besi tempa dengan tangan sendiri, anda perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang mencukupi untuk memalsukan, mengimpal. Untuk membuat langkah-langkah indah marmar atau granit dengan tangan anda sendiri, anda juga perlu mempunyai kemahiran bangunan yang mencukupi. Di samping itu, pilihan tersebut memerlukan pelaburan kewangan yang ketara.

Pilihan yang paling demokratik - langkah-langkah kayu. Dia sama sekali tidak mempunyai kelemahan yang disenaraikan di atas. Kos kayu pembinaan jauh lebih rendah daripada kos menghadapi jubin batu atau logam yang sama. Di samping itu, kayu lebih mudah diproses, dan membuat tangga kayu dengan tangan sendiri tidak sukar. Adalah faktor-faktor yang menentukan populariti bahawa tangga masuk yang diperbuat daripada kayu dalam pembinaan moden layak. Sebagai persembahan amalan, kerja sebenar dengan kayu tidak menimbulkan kesulitan khusus bagi seseorang yang tahu bagaimana untuk menjaga alat pertukangan di tangannya. Kesukaran yang paling besar dalam pembinaan anjung kayu dengan tangan mereka sendiri adalah hasil daripada perhitungan matematik, termasuk definisi lekukan tangga, ketinggian dan kedalaman langkah-langkah. Dalam artikel ini, kami akan menyampaikan soalan-soalan ini dengan lebih terperinci - bagaimana untuk membina yang paling mudah untuk menggunakan anjung.

Pengiraan ketinggian tangga

Langkah-langkah adalah terperinci yang paling penting di mana-mana teras. Dalam hal ini, apabila membina tangga dengan tangan mereka sendiri, pembuatan mereka harus diberikan perhatian khusus. Oleh itu, sebelum menjalankan alat-alat pembinaan, perlu membuat beberapa perhitungan kejuruteraan. Pertama sekali, ia perlu untuk mengira ketinggian langkah-langkah, dan kedalaman mereka. Dari petunjuk ini akan bergantung kepada bagaimana mudahnya beranda sedang beroperasi. Juga, ketinggian langkah dan kedalaman mereka secara langsung memberi kesan kepada jumlah keseluruhan mereka, serta cerun tangga.

Untuk mengira ketinggian langkah dengan betul, anda mesti terlebih dahulu menentukan ketinggian anjung. Untuk melakukan ini, ambil jarak dari ambang pintu ke permukaan tanah dan tolak daripada penunjuk ini 3 - 5 cm Sentimeter ini - ketinggian asas anjung di atas permukaan tanah. Kawasan teras kayu yang sama sepatutnya dilakukan di bawah paras ambang, juga dengan beberapa cm. Hakikatnya, kayu cenderung membengkak dari kelembapan. Oleh itu, jika tapak itu bersamaan dengan ambang, semasa hujan, pintu tidak akan dibuka dengan baik dan menutupnya, melekat padanya.

Pengiraan cerun tangga

Selepas kita mengukur ketinggian tangga, anda perlu mengira gred paling optimum. Seperti yang diketahui oleh semua orang, melalui tangga curam yang sukar untuk digunakan, dan terlalu licin mengambil lebih banyak ruang di halaman. Oleh itu, membuat tangga berjalan dengan tangan anda sendiri, anda perlu memilih cerun paling mudah.

Penting! Selaras dengan peraturan bangunan yang diterima, cerun maksimum tangga di dalam bangunan kediaman tidak boleh melebihi 45 darjah berbanding dengan garis melintang. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, angka ini boleh mencapai 50 darjah, dan pilihan yang paling boleh diterima adalah cerun 25 hingga 35 darjah.

Sudut kecenderungan boleh diselaraskan dengan memendekkan atau memanjangkan panjang tangga tangga. Selepas cerun paling mudah dipilih, anda harus meneruskan untuk mengira lebar dan ketinggian langkah.

Pengiraan ketinggian langkah

Kedalaman langkahnya penting agar kaki diletakkan di atasnya, tanpa tergantung. Ini menjadikan serambi lebih selamat, terutamanya semasa salji atau hujan - pada masa ini, langkah-langkah kayu, terutamanya dicat atau digilap, menjadi licin. Ketinggian langkah yang berlebihan membuat tangga mendaki juga agak tidak selesa, terutamanya untuk kanak-kanak dan ahli keluarga tua.

Penting! Mengikut norma bangunan yang sama SNiP, yang paling mudah untuk mengangkat dan menurunkan adalah langkah-langkah pokok dengan kedalaman sekurang-kurangnya 30 cm dan ketinggian 15-18 cm.

Pengiraan dalam kes ini cukup mudah walaupun bagi seseorang yang tidak bersinar dengan pengetahuan yang cemerlang dalam geometri. Pada permulaan pembinaan kiraan keseluruhan bermula dari ketinggian anjung, iaitu. dari jarak antara ambang dan tanah. Misalnya, ia adalah 0.5 m, dalam kes ini, untuk mendapatkan cerun yang selesa tangga, panjang perjalanan hendaklah sekurang-kurangnya 1 meter. Dalam kes ini, cerun (nisbah panjang perjalanan ke ketinggian) akan menjadi 1: 2, iaitu, sepenuhnya bersesuaian dengan 45 darjah optimum.

Selanjutnya, berdasarkan norma-norma snip, mengambil kedalaman minimum Muda 30 cm. Oleh itu, kita membuat kesimpulan span yang panjang 3 m dan bukannya keseluruhan pentas, kedalaman 33 cm setiap satu. Kedalaman ini selaras dengan piawaian pembinaan. Ia masih belum mengesahkan sama ada untuk memenuhi standard pada kemuncak perarakan panjang mereka untuk 1 m dan kedalaman 33 cm di pentas? Untuk jurang ini tangga ketinggian - 0.5 m kepada bilangan peringkat. Mendapat tahap ketinggian 50 3 = 16.5 cm, yang juga baik dalam peraturan-peraturan bangunan. Seperti yang dapat dilihat dari pengiraan ini, untuk membina tangan mereka sendiri lebih atau kurang selesa tangga kayu ia tidak terlalu sukar - cukup untuk membuat perarakan cerun kurang daripada 45 darjah. Untuk mengurangkan ketinggian langkah dan meningkatkan kedalaman hanya cukup untuk membuat cerun mendatar, iaitu untuk meningkatkan panjang daripada tangga.

Pembuatan langkah kayu

Selepas penghasilan semua pengiraan yang diperlukan, kami teruskan terus ke pembuatan tangga kayu. Langkah-langkah dari mana-mana tangga, termasuk kayu, terdiri daripada dua bahagian:

 • Bunga itu. Ini adalah bahagian mendatar, di mana kaki terletak pada pendakian dan keturunan.
 • Suborder. Bahagian menegak menghubungkan dua tapak mendatar. Walau bagaimanapun, dalam beberapa pembinaan tangga dilakukan tanpa podstupennika.

Pengilangan langkah dari kayu bermula dengan pemilihan papan yang sesuai untuk tujuan ini.

Penting! Ketebalan papan untuk tapak terus bergantung pada lebar tangga dan mesti berkaitan dengannya sebagai 1 hingga 20.

Oleh itu, jika jarak antara bunga bunga adalah 1 meter, maka ketebalan panel bunga harus sekurang-kurangnya 5 cm. Dalam kes ketebalan yang lebih kecil, langkah-langkah akan membengkok di bawah berat badan orang dewasa. Untuk podstupennikov ketebalan lembaga tidak memainkan peranan khas, kerana mereka sebenarnya tidak membawa beban. Sebagai peraturan, papan inci (2.5 cm lebar) diambil untuk podstupennikov.

Pegang langkah-langkah kayu ke tali

Varian peranti untuk asas teras boleh menjadi beberapa: kosouri logam, asas konkrit, rentetan dari pokok itu. Pilihan terakhir adalah yang paling biasa kerana kesederhanaan perantinya. Untuk membuat tali kayu mungkin dari bar, atau, dalam hal jangka pendek, dari papan 5 cm tebal dan lebar 18 cm, diletakkan di tepi. Satu hujung bowstring dilampirkan kepada asas asas, dan yang lain disokong di teras.

Cara mengikat langkah-langkah untuk rentetan kayu juga boleh beberapa:

 • Tahap mortise
 • langkah-langkah gelongsor
 • Pemasangan pada sudut keluli
 • dengan sokongan pada bar kayu

Cara menelan dan cara penarik yang boleh ditarik balik menyediakan peranti dalam rentetan alur khas, di mana langkah-langkah dimasukkan. Pemasangan pada sudut keluli lebih mudah - untuk ini hanya perlu untuk melampirkan pada permukaan dalaman tali dari kayu sudut keluli, di mana langkah-langkahnya adalah berdasarkan. Begitu juga, mereka dilekatkan pada bar kayu, tetapi kaedah ini kurang dipercayai dan kurang tahan lama.

Seperti yang anda lihat, tidak begitu sukar untuk membina sebuah teras yang mudah dengan langkah-langkah kayu dengan tangan anda sendiri, kerana ia mungkin kelihatan pada pandangan pertama. Perkara yang paling penting di sini adalah membuat pengiraan dengan betul supaya teras anda memenuhi semua standard bangunan. Video menunjukkan tahap utama peranti dari teras kayu.

 • Jubin klinker untuk langkah-langkah di jalan

 • Meletakkan jubin pada satu langkah

 • Menghadapi jubin dengan tangan mereka sendiri

 • Langkah dari membuka papak

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

7 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map