Gebroken dak met eigen handen

Gebroken dak met eigen handen

Zelden wat een landhuis doet zonder de tweede verdieping. Maar de hoogte van het gebouw vereist brede opritten met zeer zware spanten en aanzienlijke overstekken. Daarom, meestal het gebruik van een kapotte dakconstructie, kan het ook een vier-steek of een driehoek worden genoemd.

Het gebroken dak op de foto ziet er eleganter uit dan de enorme en primitieve varianten met twee hellingen. Maar het belangrijkste is dat het kapotte dak in eenvoudige uitvoering het mogelijk maakt om een ​​ruime kamer op de tweede verdieping te voorzien van relatief hoge plafonds.

Welke gebroken daken zijn het populairst

De praktische invulling van het ontwerp, de enorme mogelijkheden van ontwerp en relatieve bereikbaarheid van het gebouw maken het idee van een kapot dak erg populair in verschillende architecturale vormen voor een privéwoning. Het kan zijn:

  • Een kapot dak met zijn eigen handen, gebouwd volgens een standaardoplossing. Een zolder voor een datsja is vaak nodig, zoals lucht, vooral als het tuinperceel niet erg groot is;
  • Gebroken dak wolkenkrabber grote landhuis, in dergelijke constructies vaak toevlucht tot interessante regelingen met vijf of zelfs zes-cascade-versie van het dak en een complexe multi-level overgang;
  • Een kapotte dakconstructie met een balkon of een afgelegen terras aan de voorzijde van het gebouw. Zeer mooi en complex in constructie, vaak vereisen dergelijke meesterwerken van architectuur de hoogste vaardigheid van bouwers.

Belangrijk! Berekening van sterkte en ontwerpparameters van dergelijke opties kan alleen worden gedaan door gespecialiseerde programma's of technieken. Probeer je huis niet uit te rusten met een kapot daktype zonder een grondige analyse van krachtproblemen.

Huis met schuin dak, bouwopties

Om de voordelen van een kapot dak te begrijpen, volstaat het om twee vergelijkbare gebouwen op de foto te vergelijken. De grootte van de kamer op de tweede verdieping is duidelijk niet in het voordeel van de gevelconstructie. Maar niet overal kan zo'n versie van het dak volledig worden gebruikt. De eenvoudigste manier om een ​​zadeldak in kleine huizen te realiseren.

Het apparaat van een kapot dak

De constructie van een eenvoudig kapot dak is duidelijk uit het bovenstaande diagram. De zolderruimte, het plafond en de muurbalken worden een skelet voor de vorming van twee schaatsen die op de ene helft van het dak zijn geïnstalleerd, maar onder verschillende hoeken. Vanwege het hoge plafond wordt de hellingshoek van de bovenste dakspanten met een relatief kleine hellingshoek uitgevoerd. De onderste spanten zijn onder een zeer scherpe hoek bevestigd, bijna verticaal. Deze optie vermindert de belasting van sneeuw of regen op het dakframe, die al overbelast is met een groot aantal structurele en krachtelementen.

Het systeem voor het vormen van twee gekoppelde schaatsen onder verschillende hoeken hangt af van de grootte van de bouwdoos en de hoogte van het dak. Meestal wordt in een conventioneel huis een dubbel schema gebruikt, de essentie van het ontwerpen van een gebroken dak is goed begrepen uit de gegeven figuur. De bovenste spanten zijn gemaakt op een hangend patroon. Ze zijn gemonteerd op een schaats in een kolf of ophanging en rusten op de langsbalk van het zolderplafond. Meestal zijn ze gemaakt van gepaarde platen, en vaak dragen dergelijke spantbogen de hoofdbelasting, omdat ze zich in een zeer kleine hellingshoek bevinden.

De onderste rij dakspanten is gemaakt volgens het nylonschema, het bovenste deel van een dergelijke balk is verbonden met het steunpunt van de bovenste hangende dakspant. De inrichting voor het bevestigen van de onderste spanten aan de Mauerlat of de balken is op dezelfde manier gemaakt als voor een conventioneel zadeldak. De plafondbalk van de zolder, de trekwolk, is altijd vastgebonden of opgehangen aan de nokloop. De dakspanten worden versterkt door stutten. Het resultaat is een stijf en flexibel ontwerp op hetzelfde moment.

Voor een zacht dak is het belangrijk dat de structuur een minimale afbuiging en vervorming heeft, zoals in het geval van houten gebouwen. Zwaar dakbedekkingsmateriaal maakt de constructie stabieler onder invloed van een douche, sneeuw of sterke wind, maar de belasting op de stutten en spanten kan leiden tot lokale vervorming van de trekstangen, die werken op de afbuiging. Als in een zolderkamer het oppervlak van het plafond is afgewerkt met pleisterwerk of decoratieve tegels, kan de afwerking na verloop van tijd uit de plafondbasis scrubben door vervorming.

De bouwdoos kan baksteen zijn voor afmetingen van 6x8m, of hout van een balk of boomstammen voor kleine gebouwen van 6x4 of 6x6 m. Tegelijkertijd is het huisje of landhuis betrekkelijk compact en ruim. Als u een boom voor de wanden gebruikt, kunt u het frame van het kapotte dak rechtstreeks aan de bovenste rij van de balk of het logboek bevestigen.

Vanwege het toegenomen volume van de ruimte onder het dak, is het zeiloppervlak van de gehele constructie veel groter dan dat van een enkeldeks of twee-hellingsschema. Met dit kenmerk moet rekening worden gehouden en verwijder geen hulpsluitingen en -stijlen met stutten, vooral in de fase van de implementatie van de dakbedekking en de installatie van waterdichting.

Het belangrijkste verschil in het ontwerp van eenvoudige gebroken daken is het ontwerp van de decoratie van de voormuren van het dak. De eenvoudigste oplossing is het vastklemmen van het vlak door de voering of zijspoor. Deze methode is zeer geschikt voor de bouw van het dak van een licht geprefabriceerd tuinhuis. Voor bakstenen gebouwen die op de fundering zijn geïnstalleerd, zou een muur met de helft van een baksteen de voorkeur verdienen.

Eenvoudige daken met vier hellingen

Soms vullen de eigenaars de ene kant van het dak aan met een platte overkapping naar het bijgebouw. Dientengevolge wordt een asymmetrische variant van een vijf hellend dak verkregen.

Een gebroken dak geeft een bepaalde stijl aan het huisje of tuinhuis, en onderscheidt het vrij scherp tegen de achtergrond van eenvoudige dozen met een of twee schuine daken. De populariteit van het systeem is zodanig dat het vaak wordt gebruikt in gebouwen die hier niet geschikt voor zijn, zoals een landelijke sauna.

Elk van de varianten van de woonvertrekken onder het kapotte dak vereist aanvullende maatregelen om de warmte- en geluidsisolatie te verbeteren. Anders wordt het in de zomer heet op zolder en in de winter zal het worden gecondenseerd en koud. De binnenste isolatielaag is noodzakelijkerwijs bedekt met een dampdichte folie, de laag waterdichtheid en dampscherm wordt op de buitenlaag gelegd.

Het kapotte dak ziet er erg goed uit met een loggia of een klein terras, een balkon, maar in dit geval moet de plafondlegger worden aangevuld met stempels.

Slash-dak voor een landhuis

Voor stenen of bakstenen gebouwen worden de wanden gelegd met Mauerlat en plafondbalken. Zo vormt het plafond van de eerste verdieping de vloer voor de zolderkamer. In grote gebouwen gebruiken 8x10 vaak een gecombineerde constructiemethode. In plaats van houten plafondbalken wordt een I-profiel van minstens 150 mm hoog op de wanden gelegd, waarop geribbeld zink wordt gelegd en betonvloeren worden gemaakt. Stalen balken hebben een vlucht uit de doos van minimaal 70-90 cm, waarmee u het skelet van het kapotte dak op stalen palen kunt plaatsen. Aldus wordt een zeer krachtige plafondoverlap verkregen.

Voor informatie! Met deze methode kunt u een kapotte dakconstructie installeren met een zeer zwaar houten frame, ongeacht de sterkte van muren en balken.

Typisch worden dergelijke werkwijzen voor het leggen van een gebroken dak toegepast als de coating ervan is gemaakt van een zwaar materiaal - keramische of klinkertegels.

In particuliere huizen van een constructie met twee verdiepingen wordt het gebruik van een kapot dak een soort standaard. In dergelijke gevallen is de bovenkamer ontworpen als een volwaardige woonkamer, waardoor deze vaak wordt aangevuld met ramen en balkons met een specifiek ontwerp en vorm, erg mooi en expressief.

Het kapotte dak legt een bepaalde indruk op de stijl van de binnenhuisarchitectuur van dergelijke gebouwen. Nog 20 jaar geleden was de stijl van het afwerken van de kamer "onder de zolder" erg populair, zelfs in stedelijke appartementen.

De meest interessante schema's van een kapot dak

Het kapotte dakschema is goed gecombineerd met de heupen, vooral de "Deense" uitvoering. Ramen en deuren naar het balkon op de tweede verdieping zijn technisch het gemakkelijkst te installeren op de voormuur. In dit geval wordt de architectuur van het huis niet erg expressief.

De meest voorkomende manieren om de enorme ruimte van het kapotte dak te animeren en te vullen:

  1. Gelegen op schuine hellingen komen grote ramen in de vorm van zolder uit of bouwen een volwaardig hangend balkon;
  2. Voer de bovenste hellingen op verschillende niveaus uit, waardoor het ontwerp een asymmetrisch uiterlijk krijgt;
  3. Om een ​​gebroken dak op te splitsen in verschillende sectoren met een andere hoek van een dakhelling, wordt deze ontvangst vaker gebruikt voor uitbreidingen of een veranda-groep.

Al deze methoden zijn al lang met succes gebruikt bij het ontwerpen van grote kapotte structuren, vooral voor gebouwen met complexe architectuur.

De meest populaire methode om een ​​kapot dak toe te voegen, is om de uitgang van de zolderkamer te ontwerpen met behulp van de bovenbouw van de hoofdmuur. In deze variant kan de dakhelling zowel als gebroken als als onderdeel van een Nederlands dak worden beschouwd.

Afzonderlijk is het de moeite waard om een ​​interessante manier te noemen om ramen in te richten bij de bouw van een kapot dak. In plaats van eenvoudige vensters - steeds populairder geworden patrijspoorten worden enorme glazen panelen. Ramen geven de voorkeur aan de zonnige kant, waardoor de ruimte wordt gevuld met zonlicht. Bovendien maken de thermische isolatie-eigenschappen van de driedubbele beglazing het mogelijk om dergelijke beglazing met zeer degelijke energiebesparende indicatoren uit te voeren.

conclusie

Gebroken daken blijven de meest betaalbare en populaire zowel in "thuis" als in de architectuur van professionele uitvoering. Dergelijke ontwerpen hebben één nadeel, vanwege het grote zeil tolereren ze geen sterke windbelastingen. Daarom moeten in veel gevallen de configuratie en oriëntatie van het kapotte dak evenredig zijn aan de richting van de windroos in een bepaalde specifieke plaats. Anders zal de overdruk aan de windzijde een destructief effect hebben op de structurele componenten van de constructie.

  • Daken van particuliere huizen

  • Montage van opdekafdekking

  • Dak-tot-wand verbinding

  • Installatie van een dak van een metalen tegel

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

16 − 8 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map