Toepassing van gehydrateerd en ongebluste kalk

Toepassing van gehydrateerd en ongebluste kalk

Kalk is een Grieks woord dat zijn betekenis heeft. In letterlijke vertaling betekent het "niet beïnvloed". Dit is een van die materialen die al sinds mensenheugenis bestaat. Het is al lang door de mensheid gebruikt voor zijn eigen doeleinden. Vreemd genoeg werden de eigenschappen per ongeluk bepaald. Maar ze begonnen het materiaal op veel gebieden toe te passen, door fouten en proeven, zou je kunnen zeggen, blindelings. Kalk is een universeel materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt.

Vanwege de eigenschappen wordt het materiaal in verschillende industrieën gebruikt, die van elkaar verschillen. In dit artikel zullen we bekijken hoe het materiaal wordt geëxtraheerd, hoe de gebluste kalk verschilt van ongebluste kalk en op welke gebieden het wordt gebruikt.

Geschiedenis van materieel voorkomen

In de oudheid, toen mensen nog steeds niets begrepen over calcium en zijn verbindingen met zuurstof en steenkool, realiseerden ze zich iets. Wat precies? Met "scientific poke" werd ontdekt dat kalksteen uitstekende eigenschappen heeft, vooral als bouwmateriaal. Bovendien krijg je als je wat stenen verbrandt, zoals dezelfde kalksteen, dolomiet, krijt, enz., Een stof met bindende eigenschappen.

Als u zich de geschiedenis van het oude China herinnert, stabiliseerde kalksteencement de bodem en het metselwerk van de beroemde Chinese muur. De lengte is 2500 km. Verrassend genoeg is het tot op de dag van vandaag overeind gebleven en vandaag kunnen we de grootsheid ervan overwegen. Na verloop van tijd is kalk een belangrijk onderdeel geworden voor de bereiding van meststoffen, die in de landbouw worden gebruikt.

Er zijn twee soorten materiaal: geblust en ongebluste kalk. Hoe ziet dit of dat eruit? Wat is het verschil tussen hen? Laten we de antwoorden op deze vragen zoeken.

Productie van grondstoffen

We weten al dat kalk een product van rock is. Het wordt gedolven door het roosteren in speciale ovens van kalksteen, dolomiet en krijt. De uitvoer is een materiaal in de vorm van witte klonten, of zoals het wordt genoemd - een knobbelige "kipelka". Dit is ongebluste kalk. Het extractieproces vindt plaats in speciale fabrieken, vanwaar de kalk verder wordt afgeleverd. "Kipelka" is het originele product, waaruit andere soorten worden geproduceerd. De chemische formule van het materiaal is CaO (calciumoxide).

Afgewerkte grondstof na het bakken wordt niet gebruikt voor mortels en cement, omdat het de mogelijkheid heeft om vocht te absorberen, en bevordert het ook de vorming van schimmels op de wanden. Niettemin, de kipelka is heel populair in de bouw, namelijk voor de vervaardiging van sintel, silicaatstenen, kleurstoffen en mengsels voor pleisterwerk.

Afhankelijk van de tijd waarvoor u de knobbel "kipelka" kunt doven, is deze onderverdeeld in 3 soorten. De eerste hiervan is snelkalk. De tijd die nodig is voor de terugbetaling ervan - tot 8 minuten. Het tweede type is een middeldroogende, die 25 minuten duurt. Welnu, de laatste soort is langzaam aan het evolueren, die 25 minuten of meer nodig heeft om de toestand te bereiken. Zo soepel gingen we over op een ander soort materiaal - gebluste kalk.

Limoen gehydrateerd

Verschillen tussen gehydrateerd en ongebluste kalk, waar worden ze in uitgedrukt? De naam zelf laat al zien wat het verschil is tussen materialen. Als de conventionele grondstof de formule CaO heeft, wordt het gebluste materiaal verkregen door water: CaO + H toe te voegen2O = Ca (OH)2. Dit is het proces van uitsterven. Het is opmerkelijk dat bij het mengen van grondstoffen met water een heftige reactie plaatsvindt, waarbij een enorme hoeveelheid warmte en rook vrijkomt. Het water kookt letterlijk. Dat is de reden waarom de limoen "kipelka" wordt genoemd. Aan de uitvoer wordt een gehydrateerde buidel verkregen.

Van de knobbel "kipelka" is het mogelijk om verschillende ondersoorten te verkrijgen: gemalen niet-geoogste, gehydrateerde pushenka, kalksteendeeg of melk. Afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt toegevoegd om te blussen, wordt deeg of melk verkregen. Om bijvoorbeeld een kalksteentest te verkrijgen, vereist de reactievloeistof 3-4 keer meer dan het materiaal zelf. En als u kalksteenmelk nodig heeft, neemt de hoeveelheid vloeistof 8-10 keer toe.

Hoe maak je een slappe stamper

Voor de productie van gehydrateerde kalk, moet u bepaalde regels volgen. Uitdroging (het uitdovingsproces) is vereist in de open lucht. De grondstof zelf moet in een tank of container worden geplaatst. Omdat in het proces een vrij grote hoeveelheid stoom wordt toegewezen, moet je jezelf beschermen. Het materiaal zelf kan ook schade toebrengen aan een persoon en zelfs de huid verbranden. Daarom is het nodig om de huid van de handen en het hele lichaam, de ogen en de luchtwegen te beschermen. Je kunt niet zonder een pak of speciale kleding, handschoenen, een bril en een gasmasker. Dan is alles veilig voor uw gezondheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen haast is in deze kwestie. Kwaliteit ongebluste kalk kan variëren, de ene is snel geblust, de andere lang. Als je het hele ding niet tot het einde brengt, is het mogelijk dat het materiaal in de afgewerkte gipspleister rookt. Wanneer u slow-limoenkalk gebruikt, wordt het gebruik van water onmiddellijk afgeraden. Het is beter om dit in kleine porties te doen. Middelmatig en snel uitdoven tot de stoom niet volledig verdwijnt om burn-out te voorkomen.

Let op! Verse kalk kan resten van het uitgangsmateriaal bevatten. Ze worden opnieuw geblust, waarna ze worden verwijderd.

Na uitdroging zal de hoeveelheid kalk groter zijn. Van 1 kg snel materiaal kun je 2 of meer krijgen. Lime geblust en quickloss is duidelijk. Maar waar worden deze materialen gebruikt?

Toepassing in de bouw

Het belangrijkste gebied waarin geblust en ongebluste kalk wordt gebruikt, is de constructie. Kalk is een prachtig samentrekkend materiaal. Een van de voordelen is ecologische zuiverheid en natuurlijkheid. Het is volkomen onschadelijk voor mensen. We hebben al een beetje gesproken over het gebruik van ruwe mineralen, maar dit zijn niet alle aspecten. Het is noodzakelijk voor het maken van een droge bouwmix, mortel en gips samenstelling. Door kalk aan betonproducten toe te voegen, worden ze bovendien veel sterker, vochtbestendig en dichter.

Maar hoe gebruik je gebluste kalk? Hieruit zijn beton en verschillende oplossingen voor metselwerk en pleisterwerk gemaakt. Het dient als een samentrekkende substantie. Kalkmortel staat bekend om zijn hechtende eigenschappen. Het past perfect bij een stenen oppervlak, beton en hout.

Tip! Voor een houten oppervlak moet je een grind maken of een bouwnet maken.

Andere toepassingen

Maar constructie is verre van het enige facet waarin kalk wordt gebruikt. Hier is een lijst van verschillende andere gebieden waarin dit universele materiaal wordt gebruikt:

  1. Landbouw. Van kalksteen maakt kunstmest, die wordt gebruikt om de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren. Bovendien vermindert kalk de zuurgraad van de grond. Hoe komt het proces tot stand? Vaste meststoffen - kalksteen, dolomiet, krijt - worden op de bodem gegoten. Maar daarvoor moet het ras worden gebroken of verbrand. Een zachtere kunstmest is veel effectiever. Het wordt onmiddellijk aan de grond toegevoegd, zonder enige behandeling. Wat is deze meststof? Gipsplaten (meer kalk), mergel, dolomietmeel en kalksteen tufsteen. Kalksteenmeststoffen kunnen ook verwerkingsproducten worden genoemd, zoals gemalen of kalkhoudende kalk (ongebluste kalk) en gehydrateerde duwkaap (gedoofd). En ook is het industrie-afval: schalie-as, cementstof, ontlastingsmodder, hoogovenslakken, turfas, enz.
  2. Verwerking van boomstammen. We zien allemaal hoe bomen worden behandeld met een onbegrijpelijke witte substantie om te beschermen tegen ongedierte. Het gebruik van gehydrateerde kalk is in dit geval ook noodzakelijk. Voeg voor 1 kg kalk 4 liter toe. water. Na een paar dagen kan de oplossing worden behandeld met trunks.
  3. Verwerking van planten. In het water met kalksteen wordt kopersulfaat geplaatst. Het mengsel wordt gedurende 2 uur verouderd en begint de planten te verwerken.
  4. Witwassen van oppervlakken. Sinds onheuglijke tijden werden muren en plafonds van gebouwen witgekalkt. De verhoudingen van het mengsel zijn als volgt: 1 kg grondstof wordt verdund met 2 liter. vloeistof. Daarna wordt water toegevoegd totdat de gewenste consistentie is verkregen. De oplossing is meerdere dagen aangedrongen en gefilterd.

conclusie

Zoals je ziet, heeft gebluste kalk in veel gebieden toepassing gevonden. We hebben niet alle sferen onderzocht, maar ze zijn fundamenteel. Dit alles bewijst dat hoewel kalk, een materiaal dat al sinds de oudheid wordt gebruikt, het zijn waarde in onze tijd niet heeft verloren.

  • Moderne materialen voor geluidsisolatie

  • Kenmerken van gas silicaatsteen

  • Sandwichpanelen: soorten, maten, GOST

  • Zand voor pleistermuren

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 77 = 85

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map