Belysning för ett akvarium

Belysning för ett akvarium

Belysning akvariet är nödvändigt för att säkerställa invånarnas välbefinnande. Det rätta ljuset stöder fotosyntesen av växter som berikar vattnet med syre.

Dessutom påverkar belysningen väsentligt hur akvariet uppfattas visuellt. Bakgrundsbelysningen blir en annan accent i inredningen.

Naturlig och konstgjord belysning

Lägg inte akvariet nära fönstret för att njuta av dagsljuset. Detta kan leda till överhettning av vattnet på sommaren. Om du har det nära fönstret måste du vrida akvariet med rumpan. Även konstant solljus stimulerar otillbörligt växttillväxt.

Som ett resultat kommer alger att växa, du måste städa tanken mycket oftare. Överskridande tillväxt av gräset förbättrar inte akvariet.

Belysning för akvariet är i första hand en växt. Fisken behöver inte mycket ljus, så för ett akvarium utan växter är bakgrundsbelysningen svagare. Dessutom blir den vackert upplysta tanken en intressant detalj av inredningen.

Typer av lampor

Den nödvändiga belysningen beror på vilka typer av fisk och vattenväxter du vill få och från akvarietypen.

 • För ett grundvatten akvarium är lampor med en färgtemperatur på 5500-6500 K lämpliga.
 • För rev, djupvatten - med en temperatur på 10000K. Sådan belysning understryker färgen av fisk och växter.
 • För djuphav - från 20000K.

Metallhalogenid

För ett akvarium med ett stort antal växter och ett djup på 60 cm är metallhalogenlampor idealiska. De avger brant ljus av ett brett spektrum, som tränger djupt in i vattnet, skapar bekväma förhållanden för fisk och växter. Deras nackdel är att de blir mycket heta, så att de installerar metallhalogenlampor minst 30 cm över vattnets yta.

kvicksilver

Om kraftiga kvicksilverlampor används, måste vattnet ytterligare berikas med koldioxid.

Incandescence och halogen

Lampor glödlampa och halogen har ett spektrum nära solen, detta är deras vanliga plus. Båda dessa typer är billiga. Också dessa två typer har vanliga nackdelar: låg effektivitet och stark uppvärmning. El kommer att spenderas mycket, men 97% kommer att gå i värme, så du måste installera kylning, till exempel kylare (fläktar).

fluorescerande

Fluorescerande lampor finns i flera sorter, som har en annan nivå av luminescens.

Hushåll (NO) har en låg luminiscens och är lämplig för små akvarier upp till 50 cm djupa.

 • HO - High Output - lampor med hög luminiscensnivå.
 • VHO - Mycket hög effekt - mycket hög nivå av luminescens, för djupa akvarier.

Två typer av lampor används: T5 och T8. De tjänar en gång, T5 ger mer ljus, men ca 2 gånger dyrare än T8. Därför används ofta fluorescerande lampor T8.

Viktigt! Lamporna T8 och T5 kräver olika armaturer, för "fives" behöver du en speciell ballast.

Nackdelen med fluorescerande lampor är att de så småningom ändrar spektret. För det mänskliga ögat kan det vara obemärkt, men plantorna är redan obekväma. Därför måste lampan bytas efter 6-10 månader, även om den inte brinner ut.

Energibesparande

Dessa lampor är nära luminescerande, men kräver inga speciella lampor, de tillverkas under standardpatroner. Dessa lampor kan ersätta hushållslysrör, men speciella (HO eller VHO) de produceras inte.

lysdioder

För närvarande anses LED-lampor vara idealiska för vattenbruk. Deras fördelar:

 • svag uppvärmning,
 • hållbarhet,
 • låg strömförbrukning,
 • god ljusstyrka med möjlighet till reglering,
 • en mängd olika färger,
 • låg spänning (endast 12 V), och därför säkerhet.

Nackdelar de har, är framför allt ett högt pris.

LED-lampor finns i form av LED-remsor, enskilda lysdioder, konventionella eller rörformade lampor med olika effekt. För akvarier används oftast enskilda lysdioder på 3 watt. Det finns en effekt på 1 W, men de är mindre ljusa. Banderoller för att markera akvarier är svåra att använda och dyra.

Också lampor från flera lysdioder används tillsammans. De kan skruvas in i en lampa med en standardpatron, konstruerad för 220 V. Spänningsomvandlaren finns i patronen, vilket gör att du kan använda dem på detta sätt.

Kombinerad belysning

Erfaren aquarists tror att för korrekt belysning är det nödvändigt att kombinera olika typer av lampor. Spektrum i detta fall bör ligga nära solen, och lamporna väljs utifrån färgtemperaturen. Det är bättre att använda lysrör med kallt och varmt ljus eller rött och blått.

Växter behöver ljus i två band: Blått (ca 440 nm) och rött (660-700 nm), så lamporna ska vara precis som det. Ljus i mitten mellan dessa områden är inte särskilt lämpligt för växter. De kombinerar vanligtvis luminescerande, metallhalogenid och LED - alla tre typer eller i par. Uppgiften för sådana kombinationer är att få den bästa belysningen till lägsta kostnad.

Hur man skriver ett akvarium med bakgrundsbelysning i inredningen

På grund av de olika storlekarna och formerna av moderna akvarier kan de skrivas in i nästan alla interiörer och genomföra intressanta designlösningar. Rätt belysning kommer att placera en "piece of the sea" på valfri plats på en hylla i skåpet i väggen, nära taket, på golvet, i kolumnen.

Akvariet är bäst placerat vid ögonhöjd. Så alla kan beundra den vackra fisken.

Belysning akvariet lockar ögat, så lägg inte akvariet mitt i rummet, om du inte vill göra det till det centrala objektet för inredningen. Mot bakgrund av akvariet ser andra detaljer på dekorationen av rummet inte så ljus ut.

Men om du tvärtom bestämde dig för att fokusera på akvariet, så kan du, förutom den vanliga reservoaren på stativet, erbjuda följande lösningar:

 • akvarium i bordet,
 • i en nisch,
 • i partitionen,
 • sink-tank,
 • i kolumnen,
 • tabell.

I detta fall kommer akvarilyset att skapa inte bara de nödvändiga förutsättningarna för fisk utan också olika visuella effekter och akvariet blir en ytterligare ljuskälla. Skjutande skuggor av fisk på golvet och på väggarna ger en ovanlig känsla. Metallhalogenlampor skapar effekten av solen som skiner i vattnet, som i grunt vatten, men sådana lampor är mycket heta.

Du kan installera akvariet i vilket rum som helst: i vardagsrummet, sovrummet, köket. Men inte alla kommer att tycka om konstant belysning i sovrummet, och akvariet bör tändas minst 12-14 timmar om dagen.

OBS! Ett robust stativ är viktigt för en stor tank. Akvariumvolymen på 80 liter, inklusive mark och utrustning, väger ca 100 kg.

I vardagsrummet kan akvariet placeras i möbelväggen. Samtidigt är det nödvändigt att lämna tillräckligt med utrymme på toppen och på tankens sidor så att du enkelt kan ta hand om det.

Akvariet kan också fungera som en septum, en slags rymdseparator. I denna roll ser akvariestativet eller glödlampan ut. Det kan byggas in i partitionen, till exempel mellan köket och rummet. Som ett resultat kommer väggen att se ljusare och elegantare ut.

I köket kan du också bygga en tank i baren. Vatten med flytande fisk och intressant belysning kommer också visuellt att underlätta konstruktionen.

Du kan installera akvariet i garderoben. Då kommer belysningen inte bara att säkerställa fiskens vitala aktivitet, men hjälper också till att hitta saker.

Akvarium kan vara en levande bild. Sedan görs den platt och sätts in i baguetten. Detta alternativ är lämpligt för små rum och ser väldigt imponerande ut, särskilt i exotiska interiörer i orientalisk stil. Denna design är dock ganska tung, och den kan inte hängas på någon vägg.

Ser snygg och akvarie-kolonn. Det kan också vara en källa till ljus, särskilt med flerfärgade LED-lampor. Effekten är fantastisk. Ett sådant projekt är dock svårt att genomföra i en konventionell lägenhet: det är nödvändigt att ta med vatten genom en ledning som är gömd i golvet. Förresten, om interiören är tillverkad i högteknologiska stil, är det inte nödvändigt att dölja olika kommunikationer och ledningar.

Dessutom kommer en ytterligare ljuskälla att vara en platt och lång tak akvarium. Särskilt rekommendera att designers använder den här tekniken i ett tvåspråkigt rum, dela upp det på golv.

Akvarier installeras inte bara i lägenheter. De kan bli en organisk del av inredningen på kontoret, hotell, restaurang, butik. På arbetsplatsen kommer ett litet akvarium att vara en del av naturen, där ögonen kan koppla av efter att ha arbetat med en dator eller dokument. Man tror att att titta på fisk lugnar och till och med förhindrar en ökning av trycket.

Videon visar hur man passar akvariet i inredningen.

Hur man väljer lampor

För att belysta akvariet korrekt måste du komma ihåg det

 • arter av växter och fisk som bor i den,
 • djup
 • volym vatten.

Vid val av lampor bör man uppmärksamma inte så mycket på ljusstyrkan i lumen, utan snarare till effekten per volym vatten. I genomsnitt bör en liter vatten stå för 0,6 watt. Den ljusstyrka som det mänskliga ögat ser inte återspeglar hur ljus uppfattas av växter.

 • För ett akvarium utan tång är det tillräckligt med 0,1-0,3 W per liter.
 • För skuggande kärleksplanter behövs 0,2-0,4 W.
 • För fotofilösa växter behövs 0,8-1 W.

Det är också viktigt att balansera mängden näringsämnen och ljusstyrka. Ju ljusare ljuset är desto mer bör det finnas näring och koldioxid för växter.

En annan viktig parameter för lamporna är färgavkastningsindex (RA eller CRI). I solljus RA = 100. Om lampan har detta värde 80-90, är ​​det bra, men om över 90 - bra.

Plocka upp lampan som en funktion av djupet av tanken, hålla i minnet att ljuset (ljusstyrkan) är försvagad med ca 50% för varje 10 cm. På botten av burken för att vara lätt ljushet 60-90 lm, medan växt kommer att utvecklas normalt.

Viktigt! Mellan belysningsarmaturerna och vattennets yta måste det finnas en skiva av glas eller plast för att förhindra att stänk når lamporna.

När lamporna installeras och planteras, skynda inte för att starta fisken. Akvarium - ett ganska komplext ekosystem, det måste balanseras. Det tar ungefär en vecka. I början blir vatten grumligt - putrefaktiva bakterier multiplicera. Därefter börjar tävlingen mellan dem, och många dör, och infusorerna börjar föröka sig, maten är bakterier. Gradvis rengörs vattnet i sig, blir genomskinligt. Då kan du köra fisk.

slutsats

Med hjälp av belysning kan inte bara skapa optimala förutsättningar för alla invånare i akvariet, men också göra det till en riktig dekoration i rummet. För att göra detta, är det viktigt att följa vissa regler för val av lampor, beroende på vilken fisk och växter lever i akvariet.

 • Barnpool

 • Uppblåsbara barnpooler med glid

 • Bunkermatare för kaniner egna händer + ritningar

 • Elektrostatisk rökhus

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 9 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map