Hur man gör en bokhylla

Hur man gör en bokhylla

I vilket interiör som helst är det väldigt viktigt att ha ett funktionellt system för att lagra ett personligt bibliotek. Som ett enkelt men funktionellt system kan du använda de vanliga hyllorna till böcker i rummet. De kan vara ett bra alternativ för ett klassiskt skåp, eftersom det inte bara rymmer dina favoritvolymer av verk, utan även fotoalbum, vackra figurer, souvenirer och jämn video- och ljudutrustning. Särskilt relevanta sådana hyllor finns i små rum där varje kvadratmeter ska användas.

Typer och funktioner i bokhyllor

Hittills kan få personer bli överraskad av närvaron av en bokhylla i huset. Den enklaste typen av alla mönster är en öppen bokhylla. Denna typ av möbler underlättar avsevärt den visuella uppfattningen av rummets allmänna utrymme, samtidigt som det organiseras perfekt. Också öppna hyllor för böcker skiljer sig åt i sin form och storlek, och vissa kan enkelt omformas, vilket gör att du kan ändra antalet hyllor beroende på deras arbetsbelastning.

Också värt att notera är den icke-standardiserade typen av hyllor för böcker som genom sin design kan ge en skönhet och stil till inredningen. Designen för böcker är till exempel en transformator, som kan ändra sin design beroende på stämningen hos husägaren. Det här är en hyllplan, som inkluderar ett bibliotek, en souvenirbutik och en videoutrustningstativ.

En mycket ovanlig form är dragspelet. I utseende är han väldigt som en tidning. Med en liten ansträngning komprimeras strukturen till minsta dimensioner.

De som är lyckliga ägare till ett stort familjebibliotek, känner till problemet med brist på ledigt utrymme för att lagra böcker. Lös det kommer att hjälpa hyllor "smörgåsar". Detta är ett speciellt modulärt system som rymmer hyllor monterade i två rader. Om det behövs kan den första raden rullas tillbaka, och efter det visas en andra rad av bokhylla. Denna design kan utrustas med glasdörrar, bakgrundsbelysning.

I vissa fall spelar bokhyllorna rollen som en viss partition, som delar upp rummet i specialzoner. Till exempel kan hyllor för böcker som är upptagna från taket till golvet skilja restenzon i vardagsrummet från kontoret. Efter att ha installerat ett sådant stativ i barnkammaren kan du helt enkelt dela upp sovplatsen och lekplatsen.

rådet! Ställen kan ibland vara utrustade med hjul som gör konstruktionen mobil och lätt att använda. En sådan design kan enkelt flyttas till något hörn av rummet utan mycket svårighet.

Hur man skapar en bokhylla med egna händer

För att göra en sådan design självständigt är det nödvändigt att ha speciella färdigheter eller kunskaper. Du kan också göra utan dyra verktyg och specialmaterial. En sådan design kommer att vara enkel, snabb och utan stora pengar investeringar.

Nödvändiga material och verktyg

För att arbeta snabbt, och resultatet är nöjda med sin kvalitet, är det nödvändigt att förbereda de nödvändiga verktygen i förväg:

 • trästänger och korsbommar;
 • timmer;
 • hyllor i rätt mängd. De kan vara gjorda av MDF, spånskiva. Du kan också använda en laminerad panel, glas, plast eller kantbrädor;
 • fästelement;
 • elektrisk pussel;
 • linjal eller måttband
 • penna;
 • laser eller vatten nivå.

Alla material som kommer att användas i arbetet väljs med hänsyn till belastningen som kommer att sätta press på hyllorna på hyllan och under vilka förhållanden strukturen kommer att användas.

Varning! Om hyllorna ska installeras i ett rum med mycket hög luftfuktighet eller plötsliga temperaturförändringar, måste alla trädelar behandlas med speciella skyddsmedel och metallelement - med lack eller färg.

Om hyllorna i framtida konstruktion är gjorda av träbrädor eller spånskivor, är det bättre att ta hand om att skära in elementen i önskad storlek i förväg. Denna process kan utföras med egen styrka med hjälp av en elektrisk sticksåg, eller du kan beställa detaljer i specialiserade salonger för sågning av ett träd.

Val av rackdesign och ritdesign

För att skapa ett framgångsrikt projekt måste du noggrant mäta platsen där det i framtiden kommer att finnas en bokhyllor monterad med egna händer. I det här fallet kan du inte göra utan roulette, penna eller krita. Höjden på strukturen beror på höjden på taket i rummet. Du måste också se till att rackens dimensioner är lätta att använda. Hyllaens bredd bestäms som regel av storleken på föremål och böcker som ligger där. Som praktiken visar, nog att hålla en bredd på 30 cm.

Längden på hyllorna bör också vara väl genomtänkt. Denna parameter beror direkt på måtten på de saker som ska lagras i hyllan. För en hyllning med barnböcker eller souvenirer är en hylla som är en meter lång och ännu längre lämplig. Om tunga föremål placeras i hyllan ska hyllorna göras kortare och tjockare så att de inte böjer sig över tiden.

Fixeringselement bör väljas med hänsyn till framtida belastningar. En hylla för barnböcker och leksaker kan samlas in med självgängande skruvar. Om tunga böcker eller hela serie böcker lagras på hyllor är det bättre att skruva hyllorna mot väggen med ytterligare fästorgan, minst 9 cm långa.

När måtten på den framtida designen har bestämts och alla grundläggande material för arbete har upprättats, måste en detaljerad plan upprättas - en ritning. Du behöver inte ha en specialutbildning för att visa en ungefärlig plan på papper, vilket anger huvudparametrarna och den optimala platsen på hyllorna.

Grundstadier av hyllproduktion

Alla aktiviteter för att samla denna design kan delas in i följande steg:

 • montera basen;
 • vi samlar lådan och monterar hyllorna;
 • Vi utför dekorativa ytbehandlingar på stället.

Montering av basen

Det första du behöver göra är att markera väggen innan du börjar. Om byggandet i framtiden kommer att ligga över hela väggen, förankring av träplankor i bästa läge och taket och golvet. Bärstöd är bäst av starka, slitstarka material, eftersom garantin för att du lyckas med att använda ett färdigt ställ är en solid grund. Vid val av en träbalk är det bättre att stoppa på ett material med en kvadratisk eller rektangulär tvärsektion. Mycket kommer att bero på måtten på hyllan och storleken på hyllorna. För att fixa hyllorna måste du använda självuttagande skruvar, minst 3 cm längd.

Vid montering av en struktur för lagring av böcker är det mycket viktigt att säkerställa att stöden är fixerade strikt vertikalt. Genom att installera de tvärgående låsbalkarna är det möjligt att ge stället speciell styrka och styvhet. Detta är särskilt viktigt om du lagrar tunga saker på hyllan.

Montering av lådor och monteringsställ

Efter monteringsklassen är basen klar, kan du börja montera lådan i det framtida stället. För att göra detta måste du i förväg förbereda plattorna från MDF eller annat material som är fastsatt på ramens balkar runt omkretsen. Resultatet ska vara en låda utan bakmur. Om det behövs kan även bakpanelen skruvas på botten av hyllan. För bakväggen är det bäst att ta tunn plywood.

När lådan är monterad kan du fortsätta installera hyllorna. På insidan av panelrutorna gör du märken som anger platsen för fästning av framtida hyllor. De kan fästas med självgängande skruvar, men det är bättre att använda speciella hörn av metall. Särskilt noga är det nödvändigt att välja fästen för hyllor om de tunga ämnena lagras på dem. För att stärka styrkan på hyllorna kan du använda ytterligare korsstänger som de vilar på.

rådet! Längden på fästskruvarna som förbinder hyllan och de extra elementen ska vara 5 mm större än hyllans tjocklek.

Alla vet att den största belastningen faller på mittenhyllan. Därför måste det göras speciellt hållbart.

Rackens dekorativa yta

I sig själva ser MDF-plattorna inte väldigt attraktiva ut, därför utförs en deklarativ finish av strukturen för yttre estetik. För detta ändamål limes en speciell dekorativ kant i ändarna. Den är pressad med ett hett strykjärn och överskottet avskuras med en vanlig järnlinjalinje.

Vid behov täcker de nedre hyllorna dörrarna. Sådana hyllor för böcker hör till den stängda typen.

Om hyllan är gjord av trä, så att den blir mer attraktiv, bör den täckas med fläck eller lack. För de som föredrar interiören i stilen "Provence" passar den dekorativa designen av hyllmetoden för decoupage eller craquelure. Allt beror bara på fantasi och smak hos den som gör hyllan.

slutsats

Att montera en bokhylla är inte ett knepigt företag, men det kräver kunskap om vissa noggrannhet, uppmärksamhet och noggrannhet. För dem som vill lära sig snickeriarbeten, blir en sådan design med egna händer den bästa starten på träning.

Hur man limar möbelkanten på spånskivan med egna händer, vi får reda på i nästa video

 • Hörnhyllor med egna händer

 • Hur man gör trä hyllor

 • Boka hyllor med egna händer

 • Glas hyllor med egna händer

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

97 − 89 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map