Екструдирана полистиренска пена

Екструдирана полистиренска пена

Употреба пењених полимера је стварност данашњег живота. Полиетилен и екструдирани полистирен доказали су своју ефикасност као топлотне изолаторе, па се модерна конструкција вероватно неће одустати од употребе у наредним деценијама. Данас практично нема материјалних еквивалентних екструдираним пенастим полистиренима за техничке карактеристике и трошкове производње.

Схема производње екструдираног полистирена

Већ из једног имена постаје јасно да је екструдирани полистирен облик дубљије обраде пенастог полимера добијеног кондензацијом стирена под дејством катализатора у органском растварачу.

Опис процеса производње екструзије у великој мери објашњава предности и мане екструдиране полистиренске пене, скраћено као ЕППС:

  • Сирови материјали - најмањи гранули се стављају у реактор, где су засићени средством за генерисање гаса при високој температури и притиску;
  • Када се притисак пада, маса оштро почиње да се шири, као пена, а истовремено хлади, стичући својства чврстог тела;
  • Врућа и вискозна маса се примењује кроз екструдере, због чега се експандирани полистир компактан и истовремено постаје сличнији ламинираној пластици.

Резултат је екструдирани материјал, у укупној структури од којих полистирен заузима 1-2%, остатак је прочишћен ваздухом из водене паре, што значи да има минималну топлотну проводљивост. У ЕПП-има је само за неколико процентних поена већа од пене.

За информације! Ако упоредимо површину од полистирена пене и њеног најближег релативне - пене, постаје јасно да је присуство чврстих, спојеног површини Еппс не може пропустити чињеницу да је вода, па чак и водене паре.

Међу карактеристикама екструдиране полистиренске пене, нулти пренос влаге и гасова може се приметити. Еппс, за разлику од минералне вуне, не преноси водена пара не заливају а не губи изолациони својства, чак иу случајевима када због неписмени пројектовање изолација и кондензације тачке пада на површини изолације. За минералне вуне киши или спадају принос влакна струњаче кондензата практично изолација неуспех.

Заправо, ЕПС не може се назвати екструдираним полистиреном због разлике у специфичној тежини и механичкој чврстини материјала. Густина екструдираног пенастог полистирена достиже 45-50 кг / м3, док је за пјене специфична тежина у распону од 10-35 кг / м3.

Недостаци екструдиране полистиренске пене

Опћенито је прихваћено да се екструдирана полистиренска пена и полистирен могу распасти на загревању са ослобађањем великог броја токсичних и токсичних гасова. У стварности, пенасти полимери могу да се распадају емисијом гасова само у случају латентног тлачења, када мала количина ваздуха прелази на површину полимера на високој температури. Ова запремина није довољна за сагоревање, али је довољна само за загревање експандираног полистирена уз одвајање термолизних интермедијара.

На исти начин се дрво, поливинилхлорид и премази боје понашају у случају пожара, осим ако се у пластичну композицију не додају посебне соли или адитиви за спречавање сагоревања. Данас, након бројних инцидената паљења гријача из ЕПС-а и пене, све сертификоване границе израђене од екструдиране полистиренске пене и пјене се производе са додатима за заштиту од пламена.

Важно! Једино ограничење употребе екструдираног материјала, о којем експерти инсистирају, јесте неупотреба експандираног полистирена као гријача дрвених подова на тлу и првих спратова, без изведбе бетонске кошуљице преко изолације.

Постоји озбиљнија претња од ватре. Ово је контаминација сировине за ЕППА са остацима нераствореног стирена и толуена. Скоро сви произвођачи стиропора и екструдираног полистирена су свјесни овога, али чишћење полимера, посебно кинеске производње, је врло скупо и тешко. Требало би признати да је у овом погледу екструдирана полистиренска пена много сигурнија од пјене.

Референтни подаци за екструдирани полистирен указују на то да ЕПП под великим оптерећењем може да апсорбује до 0,4% воде, паром пропустљивости 15 г по квадратном метру на сат. Још порозна пена може апсорбовати готово више реда магнитуде, јер апсорпција воде појединачних брендова достиже 3-4%, са паропрепуством до 28 г по квадрату.

Ако ће пена или екструдирани полистирен дуго у води или у влажној средини, влаге, више густа материјал се излива кроз поре и стиснути све трагове хемикалија заробљени у пене масе. Ако је за плочу направљен од ЕППС дебљине 50 мм и површином од 1 м2 максимално ослобађање остатака растварача и средстава за формирање плина је само 4-7 г, затим за пену 40-70 г по соби 20 м2 расподела експандираног полистирена и обичног полистирена може бити 80 г и 800 г.

Подручје екструдираног полистирена

Упркос забрани коришћења експандираног полистирена у САД и одређеним земљама Европе, производња и потрошња ЕПСП-а сваке године расте за 3-4%. Забрана се углавном односила на производњу ЕППС-а, а не на њену употребу, а првенствено због употребе фреона. Данас се фреон и угљен-диоксид користе у производњи екструдираних материјала само у Кини и Русији.

Екструдирана полистиренска пена је материјал број један за загревање малих и средњих зграда и скоро свих комуникација и подземних структура.

Разлози за масовну употребу ЕЕП-а односе се на његове техничке и оперативне карактеристике:

  1. Високе топлотноизолационе особине ЕППП-а, фолије од пеноплека дебљине 20 мм, еквивалентно су 40 мм од минералних влакана и 200 мм дрвеног греда. Просечна топлотна проводљивост ЕППС је 0,03 В / м ∙ К;
  2. Због повећане густине и парцијалног поруџбања структуре ћелија, екструдирани материјал може да издржи озбиљне контактне и савијене оптерећења у опсегу од 0.4-1.0 кг / цм2. За пену, ова цифра је 20 пута мања;
  3. Стабилност екструдиране полистиренске пене до деструктивног ефекта гљивичне и бактеријске микрофлоре, повећане киселине, контаминације, промена температуре.
Важно! Једино о чему страхује стиропор је ефекат ултраљубичастог зрачења и органских поларних растварача - алкохола, ацетона, дихлороетана, као и течних незасићених и ароматичних угљоводоника.

Водећи произвођачи су свјесни недостатака ЕПП-а и стално раде на њиховој елиминацији. На пример, уместо "чистих" листова екструдиране полистиренске пене, више материјала за изолацију стамбених зграда производи се у облику сендвича. Ово је исти ЕПС, али је лепљен са листовима водонепропусног и незапаљивог материјала.

Коришћењем екструдираног ППП у домаћој и индустријској градњи

Пре свега, треба напоменути да је са појавом ЕПС-а у грађевинској индустрији радикално решен проблем загревања темеља, подрумских пода и база коловоза. Употреба експандиране глине, грануларне глине, пене стакла није дозволила постизање жељеног ефекта. Поред тога, због високе контактне снаге, екструдирани материјал издржао је најстроже облике земљишта и муља. Данас су готово све подземне и подрумске конструкције изоловане екструдираном полистиренском пеном.

Али праве квалитете екструдираног полистирена манифестовале су се у загревању зидова и комуникација. Традиционална стаклена вуна и минерална влакна одувек су претрпјели једну значајну ману. Када користите слабе парне простирке мембране влакана брзо апсорбује кишу и влагу кондензата тежинских базалт влакана због узимања воде може повећати готово удвостручен, што често доводи до ломљења изолације.

Чак и већина индивидуалних програмера одавно схватили да је лакше налепите у зидове куће са листовима од полистирена пене и лако затворити слој изолације цементног малтера него зезам са каприциозан и непредвидиве базалта вуне.

Закључак

Више од двадесет година искуства у практичној примени полистирена показало да је већина питања и тврди да Еппс лако отклонити постављањем заштитни слој, могуће је користити конкретан кошуљице, цемент и гипс малтера, постава лима. Трошкови изолације са експандираним полистиреном ће и даље бити мањи, уз већу ефикасност и поузданост.

  • Материјали за изолацију куће

  • Русане М300

  • Термичка проводљивост пене + стол

  • Карактеристике пластичне пене

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 5

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map