Метал: само-монтажа, корак по корак инструкција

Метал: само-монтажа, корак по корак инструкција

Добар кров је застава топлине и сувоће у кући. Колико квалитетног материјала изаберете, и колико је добро постављено, зависи од живота структуре и његове поузданости. Један од најпопуларнијих материјала на тржишту је метал кров.

Техничке карактеристике металне кровне конструкције

Прво, овај материјал је врло једноставан за инсталацију. Друго, лако толерише различите атмосферске утицаје. Треће, у стању је да издржи механичке деформације.

Стандардна ширина плоче је један метар и 18 центиметара. Дужина варира од пола до осам метара. Занимљиво је да корисна ширина износи само 1, 10 м. Дебљина лима је у опсегу од 0,4 до 0,5 мм.

Пажња! Листови са великом дебљином имају продужени вијек трајања.

У просеку, век трајања квалитетног металног кровишта, под условом да је инсталација исправна, у потпуности је у складу са упутствима за око 60 година. Ипак, требало би да узмете у обзир да се помоћни материјали, као што су плоче, заптивна средства или изолација, могу много погоршати. Није изненађење што крову треба с времена на време козметичку поправку.

Кров од метала није подложан паљењу. Сваки лист има малу тежину, што знатно поједностављује инсталацију. Важно је напоменути и свестраност система причвршћивања. Омогућава вам да реализујете скоро сваку дизајнерску фантазију.

Боја металне плочице коју изаберете зависиће директно од фасаде куће. На примјер, браон плочице су погодне за црвену циглу. За удобну уградњу, нагиб крова може бити само 14 степени.

Пажња! Металне плочице се лако поправљају. Увек се може затамнити или заменити посебним листовима. Ово ће омогућити рестаурацију интегритета целокупне структуре уз минималне трошкове.

Јединствена својства металне кровне конструкције у случају оштећења одређеног подручја омогућавају да се поставе без уградње цјелокупне конструкције. Није изненађујуће што већина дацха власника бира овај материјал за своје кровове.

Обично је метал израђен од поцинкованог челика. У неким случајевима се користи бакарни лист. Али у овом случају трошковна цена производа се повећава неколико пута. Ради објективности, треба напоменути да је инсталација обе врсте су подједнако једноставна.

Ако говоримо о најновијим трендовима у овом сегменту тржишта, све више алуминијумске плочице се користе за израду металних плочица. Овај материјал се сматра релативно новим. Прецизније, то је обичан метални лим, који је превучен алуминијумом, силицијумом и цинком. Као резултат, перформансе производа се повећавају. И инсталација још није нарочито компликована.

Маса једног квадратног метра металне плочице креће се од 3,5 до 5 килограма. Ово омогућава брзо инсталирање и може лако подићи кровне плоче чак и на великој надморској висини.

Монтажа

Фазе

Пре него што почнете тако одговорно предузеће као инсталацију, морате знати шта треба да урадите и по ком ће поруџбини. У овом тренутку најбоље је поставити металну плочицу тако што ћете урадити следеће:

 1. Прецизно мерите.
 2. Израчунајте количину материјала потребног за рад. Не заборавите укључити у процјену изолацију, изолацију и причвршћиваче.
 3. Инсталирајте рафтер систем.
 4. Поставите кровну плочу. Кукице олука ће се касније придржавати.
 5. Испијте кровни надврат.
 6. Монтирајте предњу плочу, монтажне куке и олуку.
 7. Причврстите решетке.
 8. Ставите водонепропусни премаз.
 9. Око додатних елемената, причврстите лајсне заједно са ојачавајућим шипкама.
 10. Инсталирајте летве на којима ће се касета накнадно уградити.
 11. Водите рачуна о предњем делу димњака.
 12. Инсталирајте металне плочице својим рукама. Ако желите, инсталирајте прозоре.
 13. Направите крајну траку и горњи тепих, као и спољне углове и решетке гребена.

Не заборавите на рад на аранжману. Не можете игнорисати ограде и пешачке стазе. Они ће вам пружити сигурност уколико у будућности морате изаћи на кров.

Треба посветити већу пажњу систему дренаже. О колико добро радите све, сигурност основе куће зависи. Штавише, ако правите цеви и водите рачуна о тенковима - свака киша ће вам дати воду за наводњавање.

Важно! Уземљење крова се врши помоћу гуме. У овом случају, иде одвојено од громобрана.

На крају уградње металних кровова, површина крова се очисти од прљавштине накупљене током рада. Такође се врши обрада проблематичних места. На пример, ако је заштитни слој огребан током рада, може се лако поправити.

Осим спољних грађевинских радова, и даље морате радити унутрашњу завршну обраду. Обично се састоји од полагања изолације. Такође морате водити рачуна о постављању контра-стаза. Да би се спречила кондензација, потребно је направити парну баријеру.

Упутства о томе како направити рачуне за инсталацију метала

Као пример, узмите стандардне поцинчане листове. Имају само један слој заштитног слоја који може да заштити целу конструкцију од различитих атмосферских утицаја и механичких оштећења.

Метална плочица је поцинчан челични лим са заштитним премазом. Укупна ширина плоче је увек већа од радне површине за 80-120 мм, па при избору превлаке неопходно је тачно знати величину локације на којој ће се монтирати конструкција.

При израчунавању, узмите дужину плоче и поделите је по ширини. Заокруживање се врши у већем правцу. Затим морате мерити нагиб крова. Добро је то учинити одоздо према горе. При израчунавању потребно је узети у обзир стрехе, обично довољно 0,05 м. Преклапање ће бити негде 0,15 м за сваки ред.

Ако купујете листове директно у фабрици, можете се сложити са индивидуалним димензијама плоча од метала. У том случају, инсталација ће бити много лакша и бржа. Истина, за појединачне параметре мораће да плати. Са овим приступом за инсталацију, количина отпада се може смањити. Чињеница је да листови могу имати различите величине. Ово, заузврат, омогућава њихово ефикасније складиштење на нарочито тешким местима.

Важно! Верује се да је најоптималнији метални лим за инсталацију 4-4,5 метара.

Приликом инсталације неопходно је поставити листове тако да су стубови потпуно затворени. У супротном, кишница ће продрети у структуру и постепено ће га уништити. Обилне кише ће проузроковати трајна цурења.

Израдимо рафтере

Прво морате направити прорачун за корак. Најбоље је поставити металне греде помоћу греда са попречним пресеком од 150 до 50 милиметара. Ово је оптимална величина. Разлика између сваког листа је 70-80 центиметара. Ако се повећава, мораћете да инсталирате сандук.

Посебну пажњу треба обратити на дрво које ћете користити приликом инсталације металне кровне конструкције. Његова влажност не сме бити изнад 22%. Такође не заборавите на антисептик и противпожарну терапију. Ово ће заштитити кров од могућих паљења, гљивица и инсеката.

Кровна плоча, куке за везивање

Приликом монтирања метала у кровну плочу пиле жљебове. На овом дијелу крова, кука олука ће се поправити касније. То ће обезбедити целу конструкцију неопходном крутошћу, чиме ће се гарантовати сигурност.

Да би се спустио кровни надстрешник и поставио главну плочу, биће вам потребно:

 • рафтерс,
 • лим,
 • хидроизолација,
 • летвица испод подлоге,
 • фронтална плоча.

Повезивањем свих ових елемената, моћи ћете да извршите даље инсталирање металне плочице. Предња плоча је најбоље фиксирана са поцинкованим ноктима ради веће поузданости. Причвршћен је на крајеве шпала.

Приликом монтирања металне кровне конструкције, треба размислити да простор испод крова треба проветрити. Да би ово било могуће, неопходно је направити вентилационе отворе. За везивање, плочица или валовита плоча је најбоље.

Датотека везива се пуњује на зид на истом нивоу као и доњи део предње плоче. Између њих ће вам требати изградити плоче. Резултат вашег рада ће бити кутија.

Важно! Отвори за вентилацију морају бити изоловани. Иначе ће постати дом птица.

Куке су потребне за постављање олука на њих. Инсталирање фиксирање ових елемената је важан део металне монтажу. Морају бити причвршћене на кровну плочу.

У почетку су направљени жљебови. Тек тада су постављене куке. Раздаљина између њих је једнака раздаљини између шкаре. Причвршћивање је засновано на вијцима са самопрезивањем.

Окови лајсни за метални кров

Постављање летве укључује постављање арматурних шипки. Такође, за квалитетну подлогу од металне плочице потребно је:

 • рафтерс;
 • хидроизолација и парна баријера;
 • контра-раке;
 • почетни, вертикални и хоризонтални сандук;
 • грејач.

Иницијална сандук приликом склапања се монтира испод горњег лима. Његов попречни пресек мора да премаши све остале сандуке према висини таласа. Полагање се одвија строго паралелно са вијенцем

Важно! Растојање између две сандуке, које се прво постављају, треба бити 28 центиметара, између осталог 35.

Прије уградње колица за подупирање плочице, морате инсталирати причвршћиваче за све додатне елементе конструкције. У супротном, мораћете да прекинете целу структуру.

Посебну пажњу приликом постављања летвица за метални кров треба дати гребену. Преко сплава су прикачени два додатна летвица. Раздаљина између њих треба да буде 50 милиметара једна од друге.

Монтирање снега утоваривача на металном крову

Цијевни држачи за снег монтирани су са специјалним носачима око плочице. У почетку ове структуре биле су направљене од дрвета. Сада је главни материјал челика.

Поставите снежне блокове на металну плочицу паралелно са вијенцем. Растојање између њих треба бити 0,5-0,8 м. На тачкама причвршћивања поставите дрвене блокове.

Пажња! Неки метали су већ опремљени посебним избочинама.

Исходи

Као што можете видјети, постављање металне плочице својим рукама је изводљив задатак за сваку особу. Довољно је следити кораке описане у чланку и користити квалитетне материјале. Најважније је да исправно извршите прорачун, тако да не морате купити лимове или хидроизолациони филм.

 • Уградња софита на кровни вијенац

 • Како одабрати праву кровну плочицу

 • Окови лајсни за метални кров

 • Битуменске флексибилне плочице

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map