Снабдевач и испушни вентилатор

Доступност вентилације обезбеђена је кодирањем зграда пре више од сто година, али недавно је овај аспект добио више пажње. Ово је последица позитивног утицаја квалитетних вентилационих система на животни материјал грађевинског материјала. До одређене тачке у кућама су инсталиране само капуљаче или отвори, јер се они често називају. Истовремено, прилив је изведен на природан начин. Овакав систем ретко се одликује високом продуктивношћу, тако да је развијен савршенији систем снабдевања и издувних гасова. Његов главни елемент је вентилатор. Које су врсте вентилатора снабдевања и испуштања и шта је заиста њихова предност? Ово ће бити разматрано у чланку.

 

Општи концепти

Вентилатор снаге и издувних гасова не може деловати као независни модул. Да би извршио своје функције, потребно је инсталирати цео систем, који такође укључује канале за снабдевање и испуштање ваздуха из собе. Процес вентилације у овом случају се одвија у присилном моду. Уградња вентилатора за напајање и издувавање у систем има много предности, међу којима су:

 • квалитетно уклањање влаге;
 • брзо елиминисање непријатних мириса;
 • смањење количине гљивичних спора у ваздуху;
 • смањење количине прашине;
 • повећање садржаја кисеоника;
 • једноставност одржавања микроклиме.

Резултат процеса дисања људи и животиња је ослобађање паре. Такође се истиче током кувања и приликом посете купатилу. Температура пара је већа од температуре околних објеката и авиона. Такав пад доводи до процеса кондензације. Његов резултат није само погоршање грађевинског материјала, већ и развој различитих гљива и плесни. Принудни вентилациони систем омогућава правовремено уклањање паре, спречавајући процес кондензације. Главну улогу у томе игра вентилатор за напајање и испуштање.

Код одеће и мукозних мембрана особа доноси кући значајан број вируса и спора гљива. Уколико у просторији нема вентилационог система, они ће се акумулирати, што доводи до различитих болести. Вентилатор снабдевања и испуштања присилно премјешта ваздушне масе, доводећи чист зрак из улице. Последње има антисептичке особине, стога уништава значајан број гљива и вируса. Највероватније, сви су приметили да са продуженим боравком у затвореној соби постоји поспаност. Ово је последица смањења количине кисеоника који се налази у ваздуху. У таквим условима, продуктивност рада је значајно смањена. Вентилатор напајања и издувних гасова решава овај проблем за кратко време, снабдевајући свеж део ваздуха.

Поред самог вентилатора у систему снабдевања и испуштања, ту су и такви елементи:

 • прикључци канала;
 • контролни вентил;
 • контролни модул;
 • филтери.

Цијели систем функционише управо због вентилатора који пада. Преостали елементи су помоћни. Мање буке на послу и имају боље перформансе радијални дизајн вентилатора, али примењује аксијални снабдевања и издувни у неким случајевима. Задатак неповратног вентила, који је монтиран у систему, је да се спречи обрнути проток ваздуха када разлика у притиску је значајна.

Да би ваздушна маса стала континуирано, обезбеђена су два главна канала, као што је приказано на горњој слици. Према једном од њих, ваздух се снабдева са улице, а други је испуштање отпадне масе. Процес је потпуно аутоматизован захваљујући контролном модулу. Прима информације од разних сензора, на основу којих долази до промена брзине испоруке или испуштања ваздуха из собе. У неким случајевима је одговоран и за управљање неповратним вентилом који га отвара или затвара.

Алгоритам рада

На горњој илустрацији можете пратити принцип испоруке и издувног система. Цијели циклус је подељен у три фазе:

 • прилив и пречишћавање;
 • ограда и транспорт;
 • избацивање.

Обично су на улазу постављени груби филтери, чија је сврха да спречите прашину и прљавштину да уђу у каналски систем. После чишћења, због притиска вентилатора, ваздушне масе се испоручују са улице у сваку просторију у којој се испоручују канали. Континуирано са овим поступком, ваздух се ослобађа из просторија. Снабдевање и решетка за одвод се налазе на различитим нивоима. Испуштени ваздух се не очисти, али делимична размена топлотне енергије дође до смањења губитака топлоте и уштеде на загревању.

Модул које извршава контролу клима-издувне вентилатора повезан са сензорима притиска, температуре и влажности ваздуха. Они се налазе у различитим зонама, тако да су очитавања са минималном грешком. Захваљујући добију доставе информације и издувни систем иде до нивоа од операција у којој је искључена слободан проток хладног ваздуха кроз систем и просторија. Он пружа високо-квалитетне вентилацију код куће, уместо њеног хлађења хладног доба године, као што је случај са отвореним прозором или прозора.

Недостатак одлуке о инсталирању потрошача и вентилатора издувних гасова је његов трошак. Укупан износ би требао укључити и износ који ће бити потрошен за инсталацију. Ово друго треба да обављају стручњаци. Техника не ради без одржавања, што се тиче вентилатора, тако ће редовно отпадати на то. Али, пошто не можете купити здравље, боље је предузети превентивне мјере за очување здравља.

Сорте структура

Клима коморе разликују не само према дефинисан унутар вентилатора, већ и разменом температуре процеса између улазне и излазне масе. Ово се односи и на грејање и хлађење ваздуха. За поступак се користе следећи модули:

 • рецуператор;
 • грејач;
 • клима уређај.

Неке од њих могу радити у паровима.

Фан са рекуператором

Употреба система за очување топлоте у вентилацији довода и издувних гасова је обавезна тако да се његова ефикасност може сматрати висока. Израђене су неколико варијанти измјењивача топлоте, које се разликују по ефикасности и сложености уређаја. Ови измјењивачи топлоте се називају и рекуператори. Међу главним врстама су:

 • течност;
 • ротациони;
 • ламеларна.

Сваки од њихових модула има своје предности и мане.

Ротари

Поред вентилатора који врши убризгавање ваздуха у вентилациони систем, постоји један у ротационом рекуператору. Структурно се разликује од главне и врши функцију размене топлоте. Његови сечиви су истовремено у две коморе и померају ваздух од једног до другог, стварајући делимично мешање свеже и радјене масе. Због тога се врши размена топлоте, а температура улазног ваздуха се подиже на одговарајући, како би се смањили трошкови гријања. Квалитетни производи овог типа могу компензирати до 90% губитка топлоте.

Прилагођавање перформанси система овим модулом је могуће не само због интензитета ротације главног вентилатора, већ и због промене брзине лопатица измјењивача топлоте. Недостатак таквог модула испоруке и издувних гасова у систему вентилације је неки од његових буке, који се елиминишу специјалним подлогама. Одржавање таквих лопатица такође узрокује одређене потешкоће и има кратку периодичност.

Ламеллар

Дизајн и начин рада измјењивача плочастог типа је нешто једноставнији од претходне верзије. Запањујућа разлика је недостатак додатних ротирајућих делова. Илустрација показује да ваздушне масе пре пражњења или пре уласка у просторију пролазе кроз посебан блок. Подијељен је у два запечаћена одјељка кроз које пролазе редови металних плоча. Захваљујуци њима се пренос топлоте одвија. Предности се могу сматрати одсуством ефекта мешања и због тога се непријатни мириси не враћају у просторију. Сервирање такве компоненте је много једноставније од претходне.

Из минуса таквог модула за систем снабдевања и издувних гасова може се разликовати формирање кондензата током пролаза ваздуха. Такви модули се не препоручују за уградњу са вентилима за усисавање и издувавање у подручјима са хладном климом. То може довести до формирања мраза и потпуне блокаде вентилатора за довод и издувавање. Преглед радног система испоруке и издувне вентилације налази се у видео снимку испод.

Додатне функције

Заједно са вентилатором за напајање и издувавање, може се уградити модул за грејање. Њен задатак је да загреје зрак на вишу температуру пре него што се испоручује у просторије. Ово је неопходно у оним подручјима гдје зими температура пада на ниске вриједности. Уколико не постоји додатно грејање, конвенционални модул за опоравак неће се носити са задатком штедње топлоте у просторији. У систему испоруке и издувних гасова инсталирани су два типа грејача. Један од њих је гријач плоча, који се монтира директно на канал. Ваздух се загрева, пролази кроз њега. Што се тиче таквог гријача, постављају се строги захтеви за претходно филтрирање ваздуха, као и за периодичност одржавања. Друга опција за вентилатор довода и издувних гасова је систем за грејање течности. У том случају, уграђени су радијатори, кроз које се постављају цеви са течном циркулацијом. Такав систем је поузданији.

Резиме

Поред стационарних потрошача и издувних вентилатора, који су поменути у чланку, постоје компактни самостални дизајни вентилатора. Оне врше исте функције као и стационарне, али се засебно инсталирају за сваку просторију и не захтевају сложену изолацију вентилационих канала.

 • Како направити громобран у приватној кући
 • Електричне грејне батерије
 • Како одабрати бројилнике грејања
 • Прикључак трофазне утичнице