Загревање таванског пода

Можете слободно користити слободно подручје мансарде на различите начине. Време када ово место служи као складиште за чување непотребних предмета постају ствар прошлости. Све више власника приватних кућа преферирају опремање пријатног таванског простора испод крова и опремање додатног стамбеног простора. Да бисте је преведли у стварност, потребно је изоловати кров. Који је материјал оптималан за ове сврхе и који се састоји од процеса таванске изолације је детаљно описан.

Карактеристике полиуретанске пене

За квалитативно загревање поткровља потребно је проучити карактеристике коришћеног материјала. Што се тиче безбедности животне средине, полиуретанска пена заузима водећу позицију међу другим топлотним изолаторима. У процесу даљег рада, он нема штетан утицај на тело људи у соби. Важна предност ППЦ при избору изолационог материјала за изолацију таванице је висок степен адхезије. Савршено се држи материјала, било армираног бетона, дрвета или метала. Изузетак су полиетиленске и флуоропластичне површине, али је скоро немогуће пронаћи такве таванске уређаје приликом уређивања поткровља.

Полиуретанска пена се користи за изолацију поткровља у течном стању. Након контакта са површином која се третира, замрзава се неколико минута. Због процеса прскања, структура полиуретанске пене се добија порозно, тако да изолацијски материјал засићен ваздухом савршено одржава топлоту. Целуларна пена структура полиуретанске пене одређује његове карактеристичне особине:

 • отпорност на воду;
 • спречава пенетрацију испарења;
 • висок степен звучне изолације;
 • низак степен запаљивости (материјал је подељен у 3 групе: самогашавајући, тешко запаљен и тешко запаљив).

Термоизолациона полиуретанска пена је отпорна на ефекте гљива и плесни, а такође не показује активност када је у контакту са агресивним хемикалијама. То није подложно утицају киселине, алкалије, растварача, бензина и уља, не изазива корозију метала. Опсег температурних флуктуација, при којима материјал задржава своје карактеристичне особине, креће се од -150оС до +150оЦ.

Пажња! Када је поткровље изоловано полиуретанском пеном, нема потребе за додатно паре и хидроизолације.

Карактеристике ППУ-а

Одлука о организовању изолације у поткровљу са ППУ даје низ предности:

 • Квалитативна адхезија са било којом површином.
 • Дебљина слоја изолације варира у зависности од утицаја пратећих фактора.
 • Минимални губици топлоте обезбеђују смањење трошкова грејања.
 • Полиуретанска пена, која се користи као изолација поткровља, доприноси јачању крутости крова.
 • Губитак простора приликом коришћења ПУФ је минимизиран, јер слој има минималну дебљину, што је недостижно при избору других изолатора.
 • Примена полиуретанске пене могуће је на свим тешко доступним мјестима, укључујући дијелове између греда и рафтерс кровне конструкције.
 • Звучна изолација поткровља, где је изолација произведена полиуретанском пеном, је на високом нивоу.
 • Полиуретанска пена није подложна деформацији, тј. након поткровља на тавану се не сруши, не отопљује, скупљање је потпуно одсутно.
 • Произвођачи гарантују минимални период рада за четврт века.
 • Метода распршивања доприноси економичној потрошњи материјала и сходно томе смањује трошкове поткровља.
 • У процесу рада топлотни изолатор ППУ не емитује отровне испарења или једноставно непријатан мирис.

Важно! Течна полиуретанска пена обезбеђује обликовање монолитног бешавног премаза за топлотну изолацију поткровља услед квалитетног пуњења свих пукотина и шупљина третиране површине.

Вишеструке предности полиуретанске пене праћене су одређеним недостацима. Кључ је високи технолошки процес. Изолација поткровља уз употребу полиуретанске пене не може се направити без доступности посебне опреме. Непоштовање прописа приликом мешања компонената или прскања може утицати на квалитет топлотне изолације. Такође, потребно је обратити пажњу на особине ППУ-а како би се тукли под утицајем ватре.

Технологија топлотне изолације

Прије него што директно приступите топлоти поткровља, треба организовати припремне процедуре.

Припрема просторија

Избегавајте погоршање имовине током топлине поткровља помажете у следећим корацима:

 • Све ствари и намештај треба преселити на сигурније место. Процес таванске изолације мора се одвијати у празној просторији.
 • Стакло за прозоре такође може оштетити течном пјеном, тако да су затворене тканином или прекривене филмом.
 • Слична дејства се раде са вратима, јер је изузетно тешко уклонити полиуретанску пену са површине било ког објекта.

Важна фаза је чишћење зидова и плафона од старог премаза. Ако је завршни материјал у облику носача или иверице у пристојном стању, не може се уклонити. Да бисте повећали адхезију полиуретанске пене на површину, требало би да се ослободите свих остатака, прљавштине и прашине.

Савет! Препоручљиво је да се поткровље изолује пре него што почне рад на унутрашњем покривачу куће. Ово ће смањити ниво прашине у соби.

Потребни алати и материјали

Ако се планира извршити изолација поткровља, неопходно је водити рачуна о доступности свих компоненти, међу њима:

 • два контејнера за течну полиуретанску пену и воду;
 • пиштољ за прскање;
 • Комбинезони, укључујући ципеле и рукавице;
 • заштитна опрема у облику маске или респиратора;
 • пуж и шпатула за чишћење унутрашњих површина поткровља;
 • четку и боју за покривање полиуретанске пене.

Претходно, потребно је детаљно проучити информације о главним акцијама за све фазе поступка изолације тавана. С обзиром на сложеност технолошког процеса, рад на изолацији са полиуретанском пеном најбоље је повјерен професионалцима. Коришћењем специјализоване опреме гарантује се квалитативан резултат, који се не може утврдити када се ради независно.

Поступак наношења полиуретанске пене

Привлачење у процес прскања полиуретанске пене неће бити скупо. Међутим, доступност побољшаних уређаја у великој мери ће убрзати читав процес поткровља. Прва важна тачка је да одредите потребну дебљину слоја. Термичким прорачунима узимамо у обзир температуру околине и дебљину зидова, од којих материјала су направљени и које особине поседују.

Пажња! Приликом одређивања дебљине, важно је да се не постави тачка росе на граници пропустљивог базног материјала зида и слоја полиуретанске пене. Тачка росеа мора нужно бити изван граница пропусног слоја.

Просечна дебљина слоја за изолацију таванице је 10-15 цм. Пожељно је да се произведе један слој полиуретанске пене. Ако је потребно, формирати дебљи слој, прскање се врши у неколико фаза.

Важан услов је квалитативно припремљена површина, мора бити чиста и сува. Позадина температуре у поткровљу током изолације треба да буде од 10 до 15оЦ. Следећа тачка која заслужује пажњу је ниво влаге. Прекорачење дозвољених параметара изазива формирање мехурића или отворених поре полиуретанске пене, понекад је пилинг материјала.

Технологија топлотне изолације поткровља ППУ има извесне сличности са поступком наношења боје од пиштоља за распршивање:

 • кретање пиштоља се преноси одоздо према горе;
 • обавезно следите униформну примену: слој полиуретанске пене не би требао имати избочине и депресије;
 • За заштиту од штетних ефеката ултраљубичастог зрачења, препоручује се ППУ третирати бојом на крају процеса топлотне изолације.

Нијанси процеса

Акције на изолацији поткровља се обављају обавезним поштовањем мера предострожности. Радник мора извршити процедуру прскања у комбинезону, што максимално штити организам од хемијског напада. У недостатку специјализованог одела користите заштитну одећу с сличним особинама, допуњавајући је ципелама, рукавицама, заштитним наочарима и респираторима.

Када повезујете две компоненте полиуретанске пене пре почетка рада, потребно је постићи прецизан однос 1: 1. Друга важна тачка је пажљиво мешање. Повећање запремине било које компоненте или нехомогене масе довестиће до промене у квалитативним карактеристикама изолационог слоја.

У зависности од сврхе поткровља, изолација се врши на два начина. Са својим даљим радом као стамбена зграда, изолација са полиуретанском пеном произведена је на поду поткровља, плафон је искључиво изложен обради. Полиуретанска пена се распршује између дрвених лага. У другим случајевима, слој изолације се прска на површину пода. Истовремено, потребно је водити рачуна о организацији система вентилације.

 • Топлотна изолација пода
 • Кровна изолација са полиуретанском пеном
 • Постављање шкафа на крову куће
 • Изградња висећих рафта