Napajalnik in izpušni ventilator

Napajalnik in izpušni ventilator

Razpoložljivost prezračevanja je bila predvidena s kodami gradnje pred več kot sto leti, vendar je v zadnjem času ta vidik prejel več pozornosti. To je posledica pozitivnega vpliva kakovostnih ventilacijskih sistemov na življenje gradbenih materialov. Do določene točke v hišah so bili nameščeni samo pokrovi ali ventilatorji, saj se pogosteje imenujejo. Hkrati je bil priliv izveden na naraven način. Za tak sistem je bila redko značilna visoka produktivnost, zato je bil razvit bolj dovršen sistem oskrbe in izpušnih plinov. Njegov glavni element je ventilator. Katere so vrste ventilatorjev za oskrbo in izpušni sistem in kaj je njihova prednost? To bo obravnavano v članku.

Splošni koncepti

Ventilator in ventilator ne moreta delovati kot samostojni modul. Da bi lahko opravljal svoje naloge, bo treba namestiti celoten sistem, ki vključuje tudi kanale za dovajanje in odvajanje zraka iz sobe. Postopek prezračevanja v tem primeru poteka v prisilnem načinu. Vgradnja ventilatorja za dovod in izpušni sistem v sistem ima veliko prednosti, med katerimi:

 • kakovostno odstranjevanje vlage;
 • hitro odstranjevanje neprijetnih vonjav;
 • zmanjšanje količine glivičnih spor v zraku;
 • zmanjšanje količine prahu;
 • povečanje vsebnosti kisika;
 • preprostost vzdrževanja mikroklime.

Rezultat procesa dihanja ljudi in živali je sproščanje pare. Prav tako izstopa med kuhanjem in obiskom kopalnice. Temperatura pare je višja od temperature okoliških predmetov in ravnin. Takšen padec vodi v proces kondenzacije. Njegov rezultat ni le poslabšanje gradbenih materialov, ampak tudi razvoj različnih gliv in plesni. Prisilni prezračevalni sistem omogoča pravočasno odstranjevanje pare, kar preprečuje kondenzacijo. Glavno vlogo pri tem igra ventilator za dovod in izpušni sistem.

O oblačilih in sluznicah človek pripelje domov znatno število virusov in sporih gliv. Če v prostoru ni prezračevalnega sistema, se bodo kopičili, kar bi povzročilo različne bolezni. Ventilator dovoda in izpušnih plinov prisilno premika zračne mase, s čiščenjem čistega zraka iz ceste. Slednja ima antiseptične lastnosti, zato uničuje veliko število gliv in virusov. Najverjetneje so vsi opazili, da z dolgotrajnim bivanjem v zaprti sobi obstaja zaspanost. To je posledica zmanjšanja količine kisika v zraku. V takih razmerah se produktivnost dela znatno zmanjša. Naprava in ventilator izpušnih plinov rešuje ta problem v kratkem času, s čimer dobivajo svež zrak.

Poleg ventilatorja v dovodnem in izpušnem sistemu so tudi takšni elementi:

 • priključki kanalov;
 • kontrolni ventil;
 • nadzorni modul;
 • filtri.

Celoten sistem deluje ravno zaradi ventilatorja. Preostali elementi so pomožni. Manjši hrup med delovanjem in večjo produktivnostjo uživajo radialni modeli ventilatorjev, v nekaterih primerih pa se uporabljajo aksialni sesalni in izpušni ventilatorji. Naloga povratnega ventila, ki je vgrajen v sistem, je preprečiti tok povratnega zraka, če je razlika v tlaku precejšnja.

Da bi se masa zraka neprekinjeno pretakala, sta na voljo dva glavna kanala, kot je prikazano na zgornjem diagramu. Po eni izmed njih se zrak napaja z ulice, drugi pa je izpust odpadne mase. Postopek je popolnoma avtomatiziran zaradi krmilnega modula. Prejema informacije iz različnih senzorjev, na podlagi katerih pride do sprememb v stopnji oskrbe ali odvajanja zraka iz sobe. V nekaterih primerih je odgovoren tudi za vožnjo nepovratnega ventila, ki ga odpira ali zapira.

Algoritem dela

Na zgornji sliki lahko sledite načelu oskrbe in izpušnega sistema. Celoten cikel je razdeljen na tri faze:

 • priliv in čiščenje;
 • ograjo in prevoz;
 • izmet.

Običajno so na vstopu nameščeni grobi filtri, katerih namen je preprečiti vstop prahu in umazanije v kanalski sistem. Po čiščenju, zaradi pritiska, ki ga piha ventilator, se zračne mase napajajo z ulice v vsako sobo, kjer se oskrbujejo kanali. Stalno s tem procesom se zrak sprosti iz prostorov. Dovod in rešetka se nahajajo na različnih ravneh. Izpušen zrak se ne očisti, delno pa izmenjuje toplotno energijo, da zmanjša izgubo toplote in prihranimo pri ogrevanju.

Senzorji tlaka, temperature in vlažnosti so priključeni na modul, ki krmili ventilator za odvod in odvod zraka. Nahajajo se v različnih conah, tako da so odčitki z minimalno napako. Zahvaljujoč prejetim informacijam sistem oskrbe in izpušnih plinov preide na raven delovanja, v kateri je izključen prosti pretok hladnega zraka skozi sistem in prostore. To zagotavlja visoko kakovostno prezračevanje hiše in ne ohlajanje v hladnem obdobju, saj se to zgodi z odprtim oknom ali oknom.

Slaba stran od odločitve za namestitev ventilatorja za oskrbo z gorivom in izpušnim plinom je njegova cena. Skupni znesek mora vključevati tudi znesek, ki bo porabljen za namestitev. Slednje morajo izvajati strokovnjaki. Tehnologija ne opravlja brez vzdrževanja, kolikor je ventilator, tako da redno odpadki bo šel na to. Toda, ker ne morete kupiti zdravja, je bolje sprejeti preventivne ukrepe za ohranitev zdravja.

Sorte struktur

Napajalni in izpušni sistemi se razlikujejo ne samo v vgrajenem ventilatorju, ampak tudi v načinu izmenjave temperature med dohodnimi in izhodnimi masami. To velja za ogrevanje in hlajenje zraka. Za postopek so uporabljeni naslednji moduli:

 • rekuperator;
 • grelec;
 • klimatska naprava.

Nekateri lahko delajo v parih.

Ventilator z rekuperatorjem

Uporaba sistema za hrambo toplote pri dovodu in izpušnem prezračevanju je obvezna, tako da je njegova učinkovitost lahko visoka. Razvili smo več različic toplotnih izmenjevalnikov, ki se razlikujejo po njihovi učinkovitosti in kompleksnosti naprave. Ti toplotni izmenjevalci imenujemo tudi rekuperatorji. Med glavne vrste so:

 • tekočina;
 • rotacijski;
 • lamelno.

Vsak od njihovih modulov ima svoje prednosti in slabosti.

Rotacijski

Poleg ventilatorja, ki izvaja vbrizgavanje zraka v prezračevalni sistem, je v rotacijskem rekuperatorju ena. Strukturno se razlikuje od glavne in opravlja funkcijo izmenjave toplote. Njegovi rezila so hkrati v dveh komorah in premikajo zrak iz enega v drugega, kar povzroči delno mešanje svežih in obdelanih mase. Zaradi tega pride do izmenjave toplote, temperatura vhodnega zraka pa se dvigne na primerno eno, da se zmanjšajo stroški ogrevanja. Kakovostni izdelki te vrste lahko nadomestijo do 90% toplotne izgube.

Prilagoditev delovanja sistema s tem modulom je mogoča ne le zaradi intenzivnosti vrtenja glavnega ventilatorja, ampak tudi s spreminjanjem hitrosti rezil toplotnega izmenjevalca. Pomanjkljivost takšnega dovodnega in izpušnega modula prezračevalnega sistema je nekaj njegovega hrupa, ki se odpravi s posebnimi blazinicami. Vzdrževanje takšnih rezil povzroča tudi določene težave in ima kratko periodičnost.

Lamellar

Zasnova in način delovanja izmenjevalca plošč je nekoliko enostavnejši od prejšnje različice. Presenetljiva razlika je pomanjkanje dodatnih vrtljivih delov. Slika prikazuje, da zračne mase pred izpustom ali pred vstopom v prostor prehajajo skozi poseben blok. Razdeljen je na dva zaprta predelka, skozi katero potekajo vrvi kovinskih plošč. Zahvaljujoč jim je prenos toplote. Prednosti se lahko štejejo za odsotnost učinka mešanja, zato se neprijetni vonj ne vrne v prostor. Vzdrževanje takšne komponente je veliko preprostejše od prejšnje.

Iz minusov takega modula za dovod in izpušni sistem je mogoče razlikovati nastajanje kondenzata med prehodom zraka. Takšni moduli niso priporočljivi za vgradnjo s sesalnimi in izpušnimi ventilatorji na območjih z mrzlim podnebjem. To lahko povzroči nastanek zmrzali in popolno blokado dovodnega in izpušnega ventilatorja. Pregled delovnega sistema oskrbe z dovodom in izpušnim sistemom je v spodnjem videu.

Dodatne funkcije

Skupaj z ventilatorjem za dovod in izpušni sistem lahko namestite grelni modul. Njegova naloga je, da se zrak segreje do višje temperature, preden se dostavi v prostore. To je potrebno na tistih področjih, kjer pozimi temperatura pade na nizke vrednosti. Če ni dodatnega ogrevanja, običajen modul za obnovitev ne bo kos s nalogo varčevanja toplote v prostoru. V dovodnem in izpušnem sistemu sta nameščeni dve vrsti grelnikov. Eden od njih je grelnik plošče, ki je nameščen neposredno v kanal. Zrak se ogreva in gre skozi. V zvezi s takšnim grelnikom se zahtevajo stroge zahteve za predhodno filtracijo zraka in za periodičnost vzdrževanja. Druga možnost za dovod in izpušni ventilator je sistem za ogrevanje tekočin. V tem primeru so nameščeni radiatorji, skozi katere so položene cevi z obtočno tekočino. Tak sistem je bolj zanesljiv.

Povzetek

Poleg stacionarnih dovodnih in izpušnih ventilatorjev, ki so bili omenjeni v članku, obstajajo kompaktni samostojni modeli ventilatorjev. Izvajajo iste funkcije kot stacionarne, vendar so nameščene ločeno za vsako sobo in ne zahtevajo kompleksne izolacije ventilacijskih kanalov.

 • Kako narediti gromobran v zasebni hiši

 • Baterije za električno ogrevanje na steno

 • Kako izbrati merilnike ogrevanja

 • Priključitev trifazne vtičnice

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

3 + 7 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map